Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:31:57

Бережіть довкілля від вогню

29.04.2013   17:08

Кожен з нас, особливо навесні, спостерігає масові випалювання сухої рослинності. Завдається суттєвої шкоди навколишньому природному середовищу як правило на сільськогосподарських землях, вздовж автодоріг та залізниць, та ще в результаті бездумних дій окремих громадян.

Вогонь часто розповсюджується на значні площі і призводить до виникнення пожеж в лісових масивах та полезахисних смугах. При цьому знищуються місця мешкання тварин та птахів, мікроорганізмів. Крім того погіршуються механічні, фізичні, хімічні і біологічні властивості родючого шару ґрунту.

Тож, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області, у зв’язку з настанням сухої, теплої погоди, приділяється особлива увага посиленню контролю захисту лісів, торф’яників і сільгоспугідь від пожеж та попередженню їх виникнення.

Екологи області звертаються до всіх мешканців області з проханням утриматися від розпалювання багать під час прогулянок, спалювання залишків сухої рослинності, стерні.

Слід нагадати, що згідно статті 39 Закону України “Про тваринний світ” та статті 27 Закону України “Про рослинний світ” випалювання стерні, луків, сухої рослинності, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища тягнуть за собою накладення штрафу.

З метою протидії масовим пожежам в лісах, на торф’яниках та сільгоспугіддях, у весняно-літній період 2013 року, Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проводяться спеціальні рейди-перевірки. За самовільні пали до порушників природоохоронного законодавства застосовуються заходи адміністративного впливу – на громадян накладається штраф у сумі від 170 до 340 гривень, а на посадових осіб від 850 до 1190 гривень. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 340 до 680 гривень, на посадових осіб від 1190 до 1700 гривень.

Наразі Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області складено 6 протоколів за ст. 77 ч. 1 КУпАП на загальну суму штрафів 1020 грн.

Пам’ятайте банальна людська необережність може завдати непоправної шкоди довкіллю! Давайте всі разом максимально берегти навколишнє природне середовище нашої мальовничої області.


Тетяна Войтенко, прес-служба Держекоінспекції у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини