Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:00:17

Молоді сталкери нагадають чернігівцям про радіацію

25.04.2013   12:59Агенцiя

Романтика зони відчуження, природні аномалії, невидані монстри, створені радіацією, — такий захоплюючий та цікавий світ створила в уяві цілих поколінь молоді комп’ютерна бродилка «S.T.A.L.K.E.R.», що з фотографічною точністю відтворює реалії Чорнобиля.

Скористатися цим інтересом молоді вирішили ліквідатори аварії на ЧАЕС, щоб виховати собі достойну заміну, покоління нових ліквідаторів, технічно озброєних, підготовлених теоретично й практично.

Адже Чорнобиль нікуди не дівся, і хоча з плином часу радіаційна загроза стала здаватися нам не такою вже й страшною, та насправді з наслідками тієї трагедії доведеться боротися ще багато й багато років, запевняють «чорнобильці».

Пригоди сталкерів — не комп’ютерні

Ось так всього рік тому і з’явився молодіжний клуб «Сталкер» при Чернігівській обласній організації ВГО «Союз Чорнобиль України».

— Молодь хотіла будь-якою ціною потрапити до зони. Ми скористалася цим гачком — минулого року на роковини трагедії організували таку поїздку разом із ветеранами чорнобильського руху та переселенцями. Це справило на молодих людей незабутні враження і змусило заглибитися в питання, пов’язані з радіацією. А далі ми запропонували їм відчути себе не просто глядачами в музеї, а робити реально корисні справи, стати повноцінними сталкерами, які працюють над важливими завданнями, а не просто в це граються на комп’ютері, — розповідає Володимир Олексієнко, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС та керівник Чернігівського радіологічного загону «Сталкер».

Тепер завдання молодіжних загонів — нагадати чернігівцям, що радіації не треба боятися, але її необхідно поважати. Адже у людей склалося хибне уявлення, що пройшло багато років з часу трагедії, а значить, небезпеки вже нема. А тому в нас абсолютно не уявляють, як захистити себе від невеликих доз радіації.

Навчалися прямо в зоні

Але, щоб навчати інших, сталкери для початку навчалися самі. Спершу здобули освіту «Дозиметрист громадських організацій» на курсах в обласному методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. А потім — і прямо в зоні, на Чорнобильському спецпідприємстві «Екоцентр», де працює комплексна система радіаційного моніторингу.

Наступний крок — з’ясувати, яка ж ситуація в Чернігові й конкретно в кожному мікрорайоні. Для цього сталкери розпочнуть регулярні заміри радіаційного фону в місті. Вже готуються маршрути і загони для вимірювання. Тільки дозиметрів у сталкерів поки небагато. Працюють із побутовими, неліцензійними приладами, а тому й висновки будуть неофіційні.

«Пляма» в центрі Чернігова з фоном, як на ЧАЕС

Але якщо побачите таких молодих людей, звертайтеся, щоб поміряли й у вас у дворі. Адже практика показує: можна виявити дуже небезпечні місцини. Насправді, ми навіть не підозрюємо, поруч із чим живемо. А, між іншим, Чернігів — найближчий до реактора обласний центр. За великим рахунком, подув із заходу вітер — що біля реактора, те ж і у нас у місті, у нас у дворі, у нас за столом.

— У цілому, в Чернігові рівень радіації не перевищує норму, але трапляються різні «плями». Наприклад, минулого року зайшов у гості до одного з музеїв міста з дозиметром. Мене попросили поміряти — все нормально. І тут в одному кабінеті підхожу до столу, а там — за 60 мкР/год (при нормі 30). Під столом ящик з експонатами, чорнобильськими дозиметрами. У ньому — вже 79 мкР/год. А внизу лежала залізяка, що випромінювала 900 мкР/год — практично, як на проммайданчику на ЧАЕС. А людина ж стільки років сиділа за цим столом! — пригадує Володимир Олексієнко. І додає: — А, наприклад, щебінь для будівництва везуть із Житомирської області, а там осіла хмара після аварії. Ось зробили ви ремонт, і якийсь камінь вам прямо на ліжко «світить». Ви й не здогадуєтесь, а здоров’я потроху погіршується.

І от за таких обставин, коли до зруйнованого реактора напряму — 70 км, практично у кожного чернігівця є дорогі телефони, а простенького дозиметра нема в жодному господарстві. Більше того, купити апарат у Чернігові неможливо, тільки через Інтернет.

Від радіації захищає… вінегрет

До речі, такі популярні сьогодні поїздки в зону, кажуть активісти, абсолютно безпечні. Адже там концентрація дозиметрів на квадратний кілометр — ледь не рекордна. Це режимний об’єкт, де ситуацію моніторять цілодобово: найменші коливання радіаційного фону — і вже нікого не впустять. Тому ризики мінімальні. І це Володимир Олексієнко доводить прикладами з життя.

— Я привіз із Прип’яті уламок люстерка. Зустрілися з друзями у кафешці в центрі міста. Міряю на люстерці — 6 мкР/год, кладу дозиметр на стіл — 9, на яблука — 12, на цукерки — 14. Ось така вийшла хохма — предмет із зони виявився найчистішим із того, що було у нас у центрі міста! — каже чорнобилець.
Тож більш уважними та обережними радять бути все ж у повсякденному житті.

— Нормальні люди миють руки після туалету, а дозиметристи — ще до. Ми не знаємо, скільки гарячих часточок у нас на руках. Тож, як мінімум, після вулиці треба мити руки з милом, міняти вологий килимок перед дверима, — радить Володимир Олексієнко. — З їжі найбільш радіопротекторна страва — вінегрет. Все, що туди входить, або захищає від радіації, або виводить її. А от червоне вино, всупереч розповсюдженій думці, зовсім не виводить радіацію з організму. Адже алкоголь, навпаки, сприяє її накопиченню. Поменше треба їсти й солодкого, що сприяє вимиванню кальцію з кісток. А на його місце «із задоволенням» вбудовується стронцій.

У Чернігові буде музей з експонатами з Прип’яті?

У молодіжного загону «Сталкер» планів ще — хоч відбавляй. Планують подивитися й природу зони, це все ж радіоекологічний заповідник. І переконатися, що там не кровососи бігають, а кабани, лосі, коні Пржевальського.

— Це корисно знати і для здоров’я, і для майбутнього — ця зона потроху розповзається. Радіації все одно, чи стоїть КПП, їй не треба показувати паспорт, вона собі розповсюджується, — зауважує Володимир Олексієнко.

А ще мріють створити в Чернігові музей Чорнобиля з панорамами та унікальними експонатами з Прип’яті. Та найголовніше завдання — вшанувати пам’ять та закарбувати імена всіх ліквідаторів з Чернігівщини.

Найближчим же часом планують гуманітарну місію до зони відчуження. Адже там досі живуть самосели. Молодь прагне, чим зможе — одягом, медикаментами, харчами — допомогти людям, які так поруч, але абсолютно відрізані від решти світу.

Чижова Ольга, "Чернігівські відомості"

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини