Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:11:11

“Вона мучилася ще півдня. То чекали хірурга, то узіста”

23.04.2013   07:43Агенцiя

10 квітня о 17.30 в реанімації Чернігівської обласної лікарні померла 30-річна Ольга Борсук. Її привезли о 14.55 з міського пологового. Після кесаревого розтину в жінки відмовили нирки. Причина смерті: гостра легенево-серцева недостатність, масивна тромбоемболія легеневої артерії на тлі тромбозу вен тазу.

Ольга Борсук пролежала до 22 тижня вагітності в гінекології чернігівської лікарні № 3. Потім перевели в пологовий будинок. Лікарі наполягали на постільному режимі, бо була загроза викидня.

– Ми навіть Новий рік зустрічали в палаті. Потім дружину виписали, – розповідає удівець 27-річний Сергій Борсук. – 4 квітня сказали, що потрібно лягати на підготовку до пологів. Термін визначили – 10 квітня. УЗД показало: тонка плацента, великий плід, багатоводдя.

Ми взяли платну палату. 10 днів – 200 гривень. Води відійшли у неї 9 квітня, десь о пів на першу ночі. Була схватка за схваткою. Сказали, потрібно робити кесарів розтин. Але на операцію її повезли не через годину і не через дві. Вона мучилася до 10-ї ранку. Об 11-й забрали в операційну. Кесарів робила завідувачка відділення Катерина Савоста. Народився хлопчик, вага 3900, зріст 56 сантиметрів. Лікар сказала: “Стан стабільний. Була кровотеча, але ми ввели препарат, який коштує близько 50 тисяч гривень”. Ми платили за кесарів і 1200 гривень за родовий пакет. Ще докупляв, що казали. Ось чеки, – Сергій показує цілий рулон.

– Я був із сестрою Олі. Ми довго сиділи під реанімацією. Я розмовляв із дружиною по мобільному, їй було важко дихати. Говорила слабким голосом. Але ми думали – це після наркозу. Їй приносили дитину. Домовилися, що наступного дня прийду о 6.30. А їй о шостій стало погано. В реанімації до Олі були підключені купа апаратів, крапельниця. Їй одягали кисневу маску. Вона була опухша. Головлікар пологового Гусак сказав: “Вже сім годин не йде моча. Підозрюємо утворення тромбів”. “А від чого ті тромби?” – питаю. Каже “Як один із варіантів – побічний ефект від препарату, який ввели. Нирки живі, але не виконують свою функцію”.

– Про побічну дію препарату мені говорила і лікар Катерина Савоста, – додає Юлія, сестра покійної. – Оля мучилася ще півдня, їй ставало все гірше. То чекали судинного хірурга, то узіста і апарат, який нібито один у місті. Потім зібрали консиліум. Після обіду Олю повезли в обласну лікарню. Вона була при свідомості.

– Там сказали: стан украй важкий, – продовжує чоловік. – О 16.30 зупинилося серце. Її реанімували годину. О 17.30 констатували смерть. Близько 18.00 лікарі почали виходити з реанімації. Ніхто й слова не сказав. Я кинувся туди. Оля лежала гола й бездиханна. Руки, ноги, обличчя набряклі, а далі я смутно помню.

12 квітня Ольгу Борсук поховали на кладовищі Яцево в Чернігові. Наступного дня родичі забрали з пологового її сина. Назвали Андрієм.

– Він житиме зі мною, – каже Сергій.

Ольга Борсук працювала завідувачкою супермаркету “Союз”. В її підпорядкуванні було 150 людей. Одружилися із Сергієм п’ять років тому.

– Один лікар нам сказав, що донька втратила багато крові через те, що плацента до матки приросла і її відривали, – розповідає мати покійної 58-річна Валентина Рухменева. – Я з Олею говорила по мобільному. Дзвонить, голос бадьорий. Їй сина принесли. Вона каже “Мама, це така радість. Він такий гарненький”. І почала наче задихатися. О сьомій ранку дзвоню, а в неї голос такий слабенький: “У мене рука набрякла, мені цілу ніч капали, катетер стояв. Мама, все, до мене лікар прийшов”. І більше я її не чула і вже ніколи не почую, – плаче.

– Під час кесаревого розтину у жінки почалася кровотеча, – говорить головний лікар Чернігівського пологового будинку Василь Гусак. – Лікарі все робили згідно з акушерським протоколом. Ввели дві ампули препарату новосевен, який зупиняє кровотечу.

– Удівець каже, що тромби утворилися через побічну дію цього препарату, – уточнюємо.

– Я такого не казав. Якби була реакція на препарат, пацієнтка померла б одразу після введення. Новосевен торік ми вводили п’ятьом породіллям, і нічого.

У січні від тромбоемболії в Чернігівському пологовому померла 40-річна Ніна Гришко із села Курінь Бахмацького району Чернігівщини. Смерть настала, коли плід був у животі.

Міська міліція веде досудове розслідування. Призначені експертизи.


http://gazeta.ua/articles/scandals-newspaper/_vona-muchilasya-sche-pivdnya-to-chekali-hirurga-to-uzista/494244

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.