Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:47:46

15 квітня – День екологічних знань

15.04.2013   07:56Агенцiя

Щорічно 15 квітня у багатьох країнах світу відзначається День екологічних знань. Він веде свою історію з 1992 року, коли на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми навколишнього середовища, було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу в реалізації стратегії виживання і для сталого розвитку людства.

У нашій країні це свято відзначається з 1996 року за ініціативою громадських природоохоронних організацій і дає старт щорічній загальноросійської акції “Дні захисту навколишнього середовища від екологічної небезпеки”, яка завершується 5 Червень Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища.

Основна мета сьогоднішнього свята – просування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ в області екологічної безпеки та про стан навколишнього середовища, а також виховання і підготовка громадянина, що вміє мислити екологічно.

Важливість екологічної освіти в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів і в багатьох країнах є пріоритетним напрямом навчання і виховання. Адже діяльність по формуванню екологічної культури населення та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища – це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

Термін “екологія” (від грецького “oikos” – будинок, притулок і “logos” – наука, вчення) був вперше введений в 1866 році німецьким біологом Ернстом Геккелем. У сучасному розумінні екологія – це наука про взаємини організмів між собою і з навколишнім середовищем. Тому, щоб досягти розумного рівноваги між зростаючими потребами людства і меншало можливостями планети, при цьому зберігаючи і без того погіршується стан природи, кожен у наш час повинен володіти мінімальним набором екологічних знань та способів дбайливого взаємодії з навколишнім світом.

Екологічна освіта та просвіта отримали міжнародне визнання як найважливіші засоби вирішення проблем охорони природи. Програма Десятиліття освіти в інтересах сталого розвитку, оголошеного ООН на 2005-2014 роки, також включає завдання розвитку екологічної освіти у всьому світі. Ці питання відображені в цілому ряді міжнародних наукових конференцій, до яких приєдналася і Росія.

У нашій країні екологічна просвіта та виховання є одним із пріоритетних напрямків роботи загальноосвітніх установ. Адже від екологічної культури підростаючого покоління залежить майбутнє всієї планети. Звичайно, вирішити глобальні екологічні проблеми можна тільки спільними зусиллями на загальнодержавному і світовому рівні, але поліпшити екологію місця проживання під силу навіть одній конкретній людині.

На честь сьогоднішнього свята в багатьох ВУЗах, школах, бібліотеках та наукових установах різних міст Росії проходять різні конференції, семінари, виставки, свята, круглі столи та інші заходи, присвячені питанням екології та охорони навколишнього середовища. У більшості випадків ці заходи організовуються освітніми установами всіх рівнів в тісній взаємодії з органами влади, громадськістю, установами культури та ЗМІ. Велику роль відіграє також залучення всіх бажаючих в різні природоохоронні проекти і глобальні екологічні акції, які проходять у багатьох регіонах Росії.

Важливо також відзначити, що День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто займається екологічним просвітництвом і освітою, але і для всіх жителів нашої планети, адже мова йде про безпечне життя в майбутньому всіх нас. Прищеплення екологічної культури сьогодні – запорука збереження здоров’я майбутніх поколінь!

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.