Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:46:38

Скільки коштує закордонний паспорт в Чернігові? ВІДЕО

03.04.2013   11:05Агенцiя

Тема оформлення закордонних паспортів постійно піднімається в ЗМІ. В країні відбуваються зміни законодавчої бази, реформування системи УГІРФО з перетворенням на ДМС, до ваших послуг оновлений сайт Державної Міграційної Служби України http://dmsu.gov.ua/


А що змінилось в Чернігові, чи стала робота влади більш відкритою та прозорою, і яка зараз ціна закордонного паспорту в нашому Чернігівському ДМС? Цими питаннями вже в котрий раз поцікавились активісти ДемАльянсу, тому 30.03.13 року, в рамках проекту “СТОП СВАВІЛЛЮ В ПАСПОРТНИХ СТОЛАХ” відбувся черговий рейд до міського відділу ДМС по вул. Шевченка 26.

Міський відділ ДМС знаходиться в приміщенні міліції, двері контролює черговий міліціонер, тому на вході вас чекає “фейс контроль”, і двері вам можуть не відкрити, не зважаючи на робочий час. І тут вам не допоможуть ні які прохання і тоді про відкритість влади в Чернігові залишається тільки мріяти.

Якщо вам пощастило і ви заскочили в приміщення то розібратись до кого вам звертатись дуже складно. На дверях жодної табличці, тільки номера кабінетів – 218, 219, 225. Недосвідчений громадянин блукає по вузькому коридору вперед-назад з постійними запитаннями “Де роблять паспорт?”. Працівники не мають жодних бейджиків, які би допомогли розібратись до кого звертатись.

Але ми в цьому приміщенні вже не перший раз, тому знаємо, що в кабінеті без таблички під № 225 знаходиться бізнес структура ДП “Документ”, яка за додаткову плату, дублює функції ДМС з оформлення закордонних паспортів . Але працівники “Документу” ходять з кабінету в кабінет, тому розібратись кому ви здаєте документи не можливо.

Більше всього нас шокувала відсутність правдивої інформації на публічному інформаційному стенді. Вся необхідна інформація з оформлення закордонного паспорту є на офіційному сайті ДМС http://dmsu.gov.ua/posluhy/dokumenti-dlya-vijizdu-za-kordon/710-vydacha-pasporta-hromadianyna-ukrainy-dlia-vyizdu-za-kordon
На сайті в простій, доступній формі викладена інформація з платежів, переліку необхідних документів, строків оформлення. Здається достатньо роздрукувати та повісити на стенді, але все набагато складніше. На нашу думку на інформаційному стенді навмисно надано складну незрозумілу інформацію, для того щоб заплутати громадян. До того ж інформація мала і абсолютно протиправні моменти, а саме містила вимогу про необхідність надавати довідку про несудимість для оформлення закордонного паспорту, а платежі за бланк посилались на скасовану в минулому році постанову КМУ № 65. На моє запитання до начальника відділу про неправомірну інформацію на публічному інформаційному стенді, він повідомив, що тут були листочки, які хтось відірвав. Здавалось, відірваний листочок це несуттєво, адже інформацію з приводу необхідних документів та ціни можна завжди отримати у працівників ДМС. Тому я поцікавився у громадян, які оформляли документи, які саме вимоги були у працівників ДМС з приводу необхідних документів та ціни.

З’ясувалось, що у всіх вимагали довідку про несудимість, ціна на яку варіювала від 50 грн. до 200 грн. Як ціни на паспорт (від 460 грн. до 1200 грн.) так і строки на виготовлення паспорту були різні (від 10 днів до 2-х місяців). Цікаво, що на офіційному сайті ДМС та згідно існуючих постанов КМУ та наказів МВС, немає жодного згадування про необхідність надавати довідку про несудимість для оформлення закордонного паспорту. Також на сайті ДМС зазначено всього дві ціни на паспорт, це 377 грн. 15 коп.(за 1 міс), та 784 грн., 30 коп. (за 10 днів). Строк оформлення паспорта не більш як один місяць з дня подання документів, за виключенням виїзду на постійне місце проживання (еміграція) – 3 місяці.

Взагалі, склалося враження, що в даній установі ціни ніхто не регулює! Люди, що були одягнені більш краще, оплачували паспорта за вищими цінами, а громадяни студентського вигляду за нижчими, суми 377 грн., або 784 грн., взагалі ні в кого не було.
Залишається відкритим питання, чому прокуратура Чернігова не цікавиться роботою ДМС, адже порушення з надання публічної інформації та невідповідне ціноутворення може містити ознаки злочину. До речі на Рівненщині, за перевіркою прокуратури, бізнес структура ДП “Документ” сплатила 2 млн. штрафу. http://4vlada.com/rivne/23215

Під час перевірки правильності стягнення плати за платні послуги, які надає Рівненська філія ДП “Документ”, фахівці інспекції встановили, що філія безпідставно брала гроші з громадян за послуги, які є складовою послуг, що надаються відділом служби ГІРФО (ДМС). Також прокуратурою Волині було проведено перевірку додержання чинного законодавства України в діяльності Управління Державної міграційної служби в області. http://4vlada.com/volin/21447

Активісти ДемАльянсу, по результатам проведеного рейду, надіслали скаргу до Чернігівської прокуратури з приводу виявлених порушень, та з проханням провести комплексну перевірку цієї установи, з метою запобігання корупції в органах державної влади.

А поки що, всім громадянам, хто збирається оформлювати закордонний паспорт, ми можемо порадити:
Перед тим, як іти до Чернігівського ДМС вдягатися найскромніше, та приходити після обіду. На нашу думку службовець після обіду буде добріший, подивиться на ваш сіренький вигляд і напише не дуже велику суму.

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини