Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:38:58

Редакцiя «Прилуччини» виграла суд у районної ради

20.03.2013   15:18Агенцiя

Голова Прилуцької районної ради з рiшенням не згодна і продовжує судитися з журналiстами

Автомобіль ВАЗ-2107 – єдиний транспортний засіб, яким ми, журналісти газети «Прилуччина в новинах, подіях, коментарях»,  виїжджаємо у близькі і віддалені села та розвозимо по кіосках газету.

У 2003 році редакція придбала його за власні кошти, до того ж у кредит. З тих пір біленька «сімка» вірою і правдою десять років відслужила журналістам. Але наприкінці минулого 2012 року чомусь рішенням сесії районної ради наш ВАЗ-2107 було передано… у спільну власність територіальних громад сіл і селищ району.

Спочатку ми подумали, що це технічна помилка. Просто клерки з районної ради не знали, що автомобіль знаходиться у власності редакції. Що придбавався він на кошти редакції, і жодної копійки бюджетних коштів на нього не витрачено. Що сесією районної ради ще у 2003 році підтверджена власність редакції на частину майна, яке було на той час на її балансі, в тому числі і на автомобіль ВАЗ-2107. І «підсунули» голові непідготовлений проект рішення. Депутати теж не могли знати, що редакція – це специфічне підприємство, де є три засновники – райдержадміністрація, районна рада та колектив редакції, де змішана форма власності і що без згоди решти співзасновників районна рада не має права одноосібно розпоряджатися майном редакції.

Другого ж дня після сесії ми намагалися пояснити це голові районної ради. Згодом зібралися дві депутатські комісії, щоб розглянути звернення редактора газети. Прийняли рекомендації винести питання на розгляд сесії і відмінити попереднє рішення та отримати кваліфіковану консультацію юристів з цього приводу.
Тому ми попросили дати правову оцінку діям, що відбуваються навколо редакційного автомобіля, працівників прокуратури.  Прокуратура підтвердила приналежність авто саме редакції газети (в листі-відповіді прокуратури зазначено: «Встановлено, що рішенням двадцятої сесії шостого скликання Прилуцької районної ради від 26.12.2012 до переліку транспортних засобів спільної власності територіальних громад сіл, селищ Прилуцького району включено автомобіль ВАЗ-2107, що належить на праві власності редакції газети «Прилуччина в новинах, подіях, коментарях»). Та голова районної ради продовжувала затято стояти на своєму.

Редакція за рекомендацією прокуратури звернулася до суду. І виграла його. В ході судового засідання суд встановив, що автомобіль належить на праві власності редакції, що це право набуте правомірно, і зазначив, що відповідно до ст. 321 ЦК України  право власності є непорушним.
Суд задовольнив позовні вимоги редакції про визнання нечинним рішення сесії від 26 грудня 2012 року в частині, що стосується редакційного автомобіля.
Тут би поставити крапку в цій історії. Але не так сталось. Спочатку, всупереч рішенню депутатів двох депутатських комісій, з районної ради надійшло до суду заперечення на позовну заяву редакції, а пізніше, як суд підтвердив право власності на автомо¬біль редакції, голова районної ради звернулася з апеляційною скаргою до Київського адміністративного суду. І тут ми зрозуміли, що ні, це не просто технічна помилка. Швидше, історія з редакційним автомобілем – це намагання відібрати у редакції єдиний транспортний засіб, який слугує для виконання професійних обов’язків працівників редакції, змінивши його статус, а значить, є планомірним  перешкоджанням діяльності  журналістів.

Газеті наступного року виповниться сто років. За час цей вона пережила і революції, і війни, і різного роду партійні перебудови та економічні «прориви» та кризи. Але за всю цю історію жодного разу ніхто нічого в газети не забирав. Навпаки, в кожен відрізок часу в міру потреб зміцнювалася матеріально-технічна база. Не сиділи без зарплат журналісти, як це трапляється часто-густо в інших редакціях. На сьогодні ж районна рада заборгувала редакції 29 тисяч гривень за висвітлення її діяльності, натомість редакція має значні борги перед друкарнею, і ми кожного тижня постаємо перед загрозою зриву випуску газети. То ж зовсім некоректно в цій непростій для колективу ситуації втягувати його в судову тяганину, змушуючи відстоювати власний автомобіль, витрачати кошти на послуги фахових юристів, аби довести очевидне.

27 березня відбудеться чергова сесія районної ради. За нашою вимогою, питання редакційного автомобіля знову внесено до порядку денного сесії. Засідання це і стане екзаменом на сповідування демократичних принципів районними депутатами і головою райради. Бо про рівень демократії в країні судять у першу чергу по ставленню чиновників до ЗМІ.

Я не знаю, хто виграє – влада чи газетярі. Все може бути. Постраждати ж у цьому випадку можуть всі – як журналісти, які замість того, щоб робити газету, ходять по судах, захищаючи свої права, так і амбітні чиновники. Бо хіба до честі посадовця забирати у бідного родича останню свитину, то бач, у редакції – стареньку машину?

Валентина МАТВІЄНКО,
редактор газети.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини