Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:19:39

В Чернігові розпочалася регіональна акція “Жінки, знайте свої права”

19.02.2013   08:50Агенцiя

Днями в приміщенні Чернігівського державного технологічного університету (ЧДТУ) в рамках регіональної акції “Жінки, знайте свої права” відбулося засідання круглого столу “Захист і реалізація прав та інтересів працюючих жінок”.

Захід був організований спільними зусиллями Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Обласної організації Спілки жінок України, Департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, юридичного факультету ЧДТУ, Комітету з питань сім’ї, жінок та захисту прав дитини.

Дискусію на засіданні круглого столу відкрили: Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, Олег Новомлинець – кандидат технічних наук, доцент, проректор з навчально-виховної роботи Чернігівського державного технологічного університету, Ірина Дорожкіна – директор Підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України.

Незабаром увесь світ відзначатиме Міжнародний жіночий день 8 Березня. Це свято звичайних жінок, що стали творцями історії. Своїми коренями воно виходить із багатовікової боротьби жінок за право брати участь в житті суспільства нарівні з чоловіками.

Незважаючи на всі законодавчі заходи для забезпечення доступу до працевлаштування, найчастіше саме жінки стають жертвами скорочення штату, дискримінації при прийомі на роботу, нерівності в оплаті праці, великого навантаження, нестабільних робочих умов, а також незаконних звільнень під час декретних відпусток. Дослідження говорять про те, що не тільки жінкам з малолітніми дітьми відмовляють у працевлаштуванні, але й вся практика нерівної оплати праці жінок заснована на переконанні, що жінки є не основними годувальниками родин.

В результаті жінки все більше витісняються в низькооплачувані сферу послуг та державний сектор або шукають роботу, в тому числі і за сумісництвом, в нерегульованому тіньовому секторі. Багато жінок їдуть за кордон в пошуках кращих економічних можливостей. У колективних договорах, прийнятих на рівні підприємств, установ і організацій, про права працюючих жінок, матерів або зовсім не згадується, або тільки формально повторюються мінімальні законодавчі гарантії. Така ситуація викликана тим, що в роботі профспілок практично відсутній комплексний ґендерний підхід. Як результат, у Чернігівській області середня зарплата жінок становить лише 85% від середньої зарплати чоловіків. Крім того, роботодавці можуть бути зовсім не зацікавлені у наявності працівниць, яким законом гарантовані додаткові трудові права та пільги.

Міжнародний день прав жінок нагадує про обов’язок боротися за зміну цінностей і відношення до жінки. Він закликає нас працювати в партнерстві – органи державної влади, місцевого самоврядування, громадські організації, бізнес і приватний сектор. Він спонукає добиватися зміни відносин між чоловіками і жінками на всіх рівнях суспільства. Він зобов’язує закріплювати будь-які засоби розширення прав і можливостей жінок і дівчаток – від освіти до мікрокредитування.

На засіданні круглого столу виступили та взяли участь в обговоренні: Лілія Коротка – головний спеціаліст Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Людмила Позняк – начальник інспекції – Головний державний інспектор праці області, Максим Торжевський – заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості, Тамара Назіна, начальник відділу соціально-правового захисту і економічних питань Федерації профспілкових організацій області, Олександр Сухоруков – заступник начальника державної інспекції з нагляду за промисловою безпекою та охороною праці Територіального управління Держгірпромнагляду у Чернігівській області та науковці кафедри трудового права та права соціального забезпечення Чернігівського державного технологічного університету. Також в засіданні круглого столу взяли участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування, науковці, студенти, представники засобів масової інформації.

В ході Акції також будуть проведені навчальні семінари, зустрічі у трудових колективах. На веб-сторінках обласної організації Спілки жінок України, Підприємства “НМЦ” профспілок будуть розміщені відповідні інформаційні матеріали (www.wu.cn.ua, www.nmc.cn.ua). Продовжать працювати телефонні “гарячі лінії” з питань захисту прав працюючих жінок:
“Підприємство “НМЦ” профспілок – 673-697; 95-51-63;
“Федерація профспілкових організацій області – 77-42-77;
“Інспекція праці – 675-226; 603-800.

Віталій Копиш заступник завідувача навчальним відділом Підприємства “Навчально-методичний центр” Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини