Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:54:36

Різдвяне послання архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія

06.01.2013   11:22Агенцiя

боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій


Дорогі браття і сестри!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

“Діва днесь Пресущого народжує, і земля вертеп Неприступному приносить, Ангели з пастирями славословлять, і волхви із зіркою подорожують.

Нас бо ради народилося Немовля, Предвічний Бог”

Кондак свята Різдва Христового

У цих радісних і величних словах Церква оспівує Різдво Христове, нагадуючи нам про “велику благочестя тайну: Бог явився у плоті” (1 Тим. 3:16). Народження у Вифлеємі Ісуса Христа не є таємницею ні для кого. Але тайною, яка відкривається лише в Дусі Святому, є відповідь на питання – як Предвічний Бог, Творець неба і землі, народився від Діви? Як Син Божий став і Сином Людським?

Велич і незбагненність цієї тайни підкреслюють тексти різдвяного богослужіння. І в кожному рядку кондака ми бачимо нагадування про чудо звершення Господньої волі, бо “де хоче Бог, там перемагається єства чин” (Стихира на Благовіщення). Ці нагадування свідчать: Різдво Христове, яке нині ми святкуємо, є надзвичайною і винятковою подією. Тому і оточене воно особливими явищами.

Як може народити чиста Діва без участі чоловіка? Але саме від Пречистої Діви Марії, на яку зійшов Дух Святий, народжується Син Божий, і це народження не порушує чистоти Приснодіви.

Як може вмістити малий вертеп Того, Хто сотворив небо і землю, і все що в них? Але саме так благоволить Бог Отець – щоби Син Його народився не в славі людській і не серед палат царських, навіть не у звичайному людському домі, а у печері-вертепі, де в негоду пастухи тримали своїх тварин. Цим Господь показує приклад смирення, через яке долається гордість – родоначальниця гріхів.

Чи часто нам доводилося не просто бачити ангелів, але разом із ними підносити славослів’я Богу? У часи Старого Завіту ангели являлися окремим святим людям лише у особливих випадках, щоби сповістити волю Божу. Але величну подію народження в світі Сина Божого зустріло славослів’ям ціле воїнство небесне. І звістку про Різдво Спасителя отримали не пророки чи законовчителі, а звичайні пастухи (Див. Лк. 2:8-18), бо Господь прийшов спасти всіх.

Чи бачив хто з нас зірку, подібну до тієї, яка привела волхвів до новонародженого Спасителя світу? З Божої волі небосхил приготував це особливе світило, яке східним мудрецям, а через них і нам усім, освітлює шлях до Христа – Вічного Царя.

Чи може осягнути розум те, що Немовля, яке у яслах спить сповите – Предвічний Бог? Важко осягнути це, адже зі Священного Писання, з вчення Церкви та власного досвіду ми знаємо про незбагненну велич і силу Божу.

На Господню славу навіть херувими дивитися не можуть, закриваючи крилами обличчя свої. Пророк і Боговидець Мойсей на горі Синай лише ніби ззаду й звіддаля міг побачити славу Господню, бо сказав йому Бог: “Обличчя Мого не можна тобі побачити, тому що людина не може побачити Мене і залишитися в живих” (Вихід 33:20). А ми не лише бачимо Господа – ми єднаємося з ним через Святі Таїнства, через Церкву, яка є Тіло Його, єднаємося, щоби мати життя вічне!

Тому з подією, яка сталася понад 2000 років тому, ми й сьогодні вітаємо одне одного. Тому так радіємо в нинішнє свято. Бо здійснилося те, чого людство очікувало від адамового часу, про що сповіщали пророки, на що сподівалися праведники – Син Божий прийшов, щоб спасти кожного з нас від вічної загибелі.

У ці святкові дні сердечно вітаю з Різдвом Христовим і Новим роком чад Православної Церкви – боголюбивих пастирів та побожних ченців і мирян Чернігово-Сіверського краю, як вірних Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн. Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

Пам’ятаймо, що саме заради спасіння, заради вічного блаженного життя кожного з нас, величний Бог зійшов з небес. Син Божий став також і Сином Людським, щоби ми звільнилися від рабства гріху і стали дітьми Божими, синами і дочками нашого Небесного Отця, спадкоємцями Царства, приготовленого для праведників.

Нехай богослужіння Різдва Христового, пов’язані з ним церковні та благочестиві народні традиції нагадують кожному з нас про обов’язок особливо у ці дні зробити крок до святості. Щоб не лише словами, але й власними справами та всім життям ми прославляли нашого Спасителя.

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!


ЄВСТРАТІЙ, Архієпископ Чернігівський і Ніжинський,

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.