Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:30:18

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді

17.10.2024   17:02Агенцiя

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Чи готова нова модульна клініка «первинки» прийняти перших пацієнтів – проінспектувала Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА.

За словами Інни Кондрат’євої, генеральної директорки Козелецького ЦПМСД, в клініці працюватимуть два сімейних лікаря та медична сестра. Тут є процедурний кабінет, санітарні кімнати як для відвідувачів, так і для персоналу, кімната очікування. В яку, до речі, планують закупити телевізор для комфортного перебування пацієнтів.

Важливо, що амбулаторія обладнана генератором для безперебійного електроживлення. Тому клініка може працювати і в умовах аварійного відключення світла. Також амбулаторія відповідає всім вимогам інклюзивності та забезпечена необхідним устаткуванням для діагностики та лікування пацієнтів.

    «Клініка обслуговуватиме 7 сіл, а це понад 3 тисячі населення. Вона оснащена аналізаторами крові і сечі, електрокардіографом. Також проводимо мобільні виїзди лікаря та медсестри в села громади», – наголосила Інна Кондрат’єва.

Поцікавилася Жанна Шерстюк і про реабілітацію військових.

Валентина Даниленко, завідувачка амбулаторії, каже, що у громаді є ветерани з ампутацією, пораненнями, котрі потребують відновлення як фізичного, так і психічного.

    «Ми постійно тримаємо  зв'язок із військовими, членами їхніх родини. В громаді є соціальні фахівці, спеціаліст, який відповідає за військовий напрямок. Працюємо з сім'ями, допомагаємо оформити статус учасника бойових дій. Плануємо розширити спектр надання послуг», – додала секретарка Кіптівської сільської ради Віта Кучма.

Жанна Шерстюк акцентувала, що ОДА працює над тим, щоб послуги з реабілітації військових стали доступними і на рівні «первинки».

Принагідно, заступниця голови ОДА поспілкувалася з двома родинами внутрішньо переміщених осіб, які з 2022 року живуть у Кіптівській громаді.

За словами пані Ольги, вона з дітьми переїхала в Прогрес з Харкова до своїх батьків.

«Ми тут, як вдома. Всі допомагають. Отримуємо якісні медичні послуги».

Інша родина – переселенці із села Лозове, Краснолиманського району.

Пані Євгенія має інвалідність 3-ї групи. Син служить.

Як наголосила Жанна Шерстюк, облаштування житла для переміщених осіб залишається на часі. Важливо, що є міжнародні донори, які можуть допомогти в цьому питанні. Приміром, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) планує наступного року допомогти громадам, які виявлять зацікавленість, переоблаштовувати житло під соціальне для ВПО, в тому числі для евакуйованих з прикордоння.

У рамках робочої поїздки Жанна Шерстюк відвідала і укриття Чемерської загальноосвітньої школи, де навчаються 103 учні. Його будівництво почалося минулого року завдяки державній субвенції за умов співфінансування з місцевим бюджетом. Наразі роботи завершені.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

 
 

Останні новини Чернігівщини

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.

 З 19 до 25 жовтня перекриють рух автотранспорту вулицею Народного руху біля будинку 15А

З 19 до 25 жовтня перекриють рух автотранспорту вулицею Народного руху біля будинку 15А 11:07

У Чернігові на вул. Народного руху біля будинку 15А з 09:00 год. 19 жовтня до 20:00 год. 25 жовтня цілодобово буде перекритий рух автотранспорту.