Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:18:10

У Кіптівській громаді встановили модульну клініку «первинки»

15.10.2024   10:55Агенцiя

У селі Чемер на Чернігівщині встановили нову модульну клініку первинної медичної допомоги. Проєкт реалізовано у межах партнерства Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

 “Російські терористи щодня свідомо нищать цивільну інфраструктуру України, зокрема й медичну. Від початку війни росія пошкодила 1673 об’єкти медзакладів та ще 223 — зруйнувала повністю. МОЗ разом із ВООЗ та іншими партнерами працює над тим, аби українці попри все мали доступ до необхідних медичних послуг, зокрема і на первинному рівні. Особливо акцент робимо на тих територіях, які були деокуповані та найбільше постраждали від війни. Завдяки встановленню модульних клінік «первинки» пацієнти матимуть безперешкодний доступ до необхідного лікування. Це рішення є тимчасовим, однак воно здатне оперативно та ефективно розвʼязати нагальні питання доступності медичної допомоги вже зараз”, — наголошує міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

У Чемерській сільській лікарській амбулаторії загальної практики сімейної медицини працюватимуть два лікарі. Амбулаторія обслуговуватиме понад 3200 пацієнтів громади.

Нова клініка оснащена необхідними зручностями, включаючи електрику, санітарний вузол, кімнату очікування та кімнату для огляду пацієнтів. Крім того, амбулаторія готова до роботи в умовах аварійних відключень світла, зокрема її обладнано генератором для безперебійного електроживлення.

Зазначимо, що такі модульні клініки встановлюють у найбільш постраждалих від війни регіонах, де медичні заклади були значно пошкоджені або знищені. Чернігівська область з перших днів повномасштабної війни перебували під безперервними артобстрілами та авіабомбардуваннями рф, внаслідок чого багато обʼєктів цивільної інфраструктури, в тому числі й медичної, пошкоджено або зруйновано вщент. Крім того, деякі частини регіону були окуповані росіянами та зазнали великих ушкоджень. Так, через активні бойові дії та постійні атаки росії, надання медичної допомоги у деяких районах було вкрай ускладнене.

    “Всесвітня організація охорони здоров’я продовжує сприяти роботі системі охорони здоров’я України у координації з МОЗ. Відкриття модульних клінік первинної медичної допомоги забезпечує необхідний доступ до послуг охорони здоров’я у громадах, де медзаклади були пошкоджені або зруйновані. Цей проєкт також направлений на забезпечення медичних працівників добре обладнаними приміщеннями для надання необхідних послуг протягом майбутньої зими та надалі”, — зазначив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Довідково. Модульні клініки — це проєкт ВООЗ щодо реагування та відновлення в Україні, який пропонує оперативне та довгострокове розвʼязання гострої проблеми. У межах проєкту вже встановлено 24 модульні заклади на Херсонщині, Харківщині, Сумщині, Миколаївщині, Чернігівщині та Донеччині. Необхідну фінансову підтримку цьому проєкту надав Генеральний директорат Європейської комісії з питань цивільного захисту та гуманітарної допомоги (ECHO).

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України.

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.