Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:24:08

КП «Чернігівводоканал» шукає підрядника, який виконає роботи із заміни зруйнованої ділянки колектора в районі Шерстянки

08.10.2024   15:23Агенцiя

Аварія на каналізаційному колекторі в районі вулиці Старобілоуська, 1. Про ситуацію станом на ранок, 8 жовтня, доповідав під час загальноміської наради директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Починаючи з п'ятниці, 4 жовтня, і всі вихідні, працівники його підприємства працювали цілодобово, для того, щоб виявити місце руйнування та визначитися з подальшими кроками для ліквідації аварії.


     – Минулого тижня надійшли сигнали до нашої диспетчерської служби стосовно затоплення деяких підвалів у районі Шерстянки. Ми відразу відреагували і виявили, що на одній із ліній колектора по вул. Глібова є провал і, відповідно, затор стоків. Під час детального огляду колектора стало зрозуміло, що він пошкоджений і було прийнято рішення його розкопувати, – доповів під час наради Сергій Малявко. – Аварія надскладна. В суботу було задіяно близько 20 одиниць техніки і 40 людей персоналу. Виявилося, що на ділянці, протяжністю близько 70 м, колектор практично відсутній. Він повністю знищений газовою корозією. Можемо констатувати, що ця ділянка знищена і потрібна негайна заміна колектора.

Через цей колектор відводяться стічні води з території районів ЗАЗ, Масани, Стара та Нова Подусівка, Шерстянка. Тому, першочерговими заходами, які були вжиті комунальним підприємством за фактом виявлення аварійної ситуації, стало підключення спеціальної станції для перекачування стоків. Далі, аби зменшити навантаження, прийнято рішення відключити 15 підвищувальних станцій, які забезпечують подачу води на верхні поверхи будинків. Без централізованого водопостачання залишилося близько семи тисяч квартир.

Паралельно з цими заходами працівники підприємства розпочали демонтаж незаконних будівель, які зведені в зоні пролягання колектора, що заважали здійснити розкоп, виявили місце руйнування та розчистли його для протоку води. Зранку, 6 жовтня, вдалося відновити роботу підвищувальних станцій.

         – Наразі ми прийняли тимчасове технічне рішення, яке не дає жодної гарантії, що ми не будемо відключати воду, а аварія може повторитися. Воно полягає в тому, що була наявна труба більшого діаметра, яку ми розрізали навпіл і на цю ділянку поклали її як футляр. Наразі стоки проходять, але ми зараз в пошуках підрядника, який займається глибинним бурінням і нам доведеться близько 150 м ділянки цієї труби замінювати, – повідомив директор комунального підприємства.

Зараз підприємство шукає підрядника, який зможе виконати роботи із заміни зруйнованої ділянки колектора.

    – Ми запрошували на об'єкт проєктантів, які раніше займалися проєктом реконструкції цього колектора і провели онлайн-нараду з потенційними підрядниками, які замаються глибинним бурінням. Як тільки розглянемо комерційні пропозиції, то почнемо виконувати роботи. Орієнтовна вартість може бути близько 10-15 мільйонів гривень. Власні кошти на заміну ділянки колектора відсутні, тому будемо звертатися до міської ради про виділення коштів, – зазначив Малявко.

Довідково. Самопливний каналізаційний колектор по вул. Глібова (що обслуговує мікрорайони ЗАЗ, Масани, Подусівка, Шерстянка та проходить через вул. Квітнева – Глібова – Пашина – Красносільського – Народного Руху (колишня Ціолковського) – Робітнича – Ушинського) загальною протяжністю 7 км, діаметром 700 мм, збудований на початку 70-х років минулого століття та вже двічі відпрацював свій термін експлуатації.

У травні 2019 року на цьому колекторі сталася серйозна аварія. Було зафіксовано численні провали ґрунту, що свідчили про наявність пошкоджень колектора по всій його протяжності. За результатами комплексного обстеження виявилось, що внаслідок впливу газової корозії, склепіння залізобетонного каналізаційного колектора відсутнє за всією довжиною аварійних ділянок. За результатами проведеної телеінспекції, встановлено, що вони повністю зруйновані зсередини та не підлягають санації.

З потребою реконструкції колектора КП «Чернігівводоканал» неодноразово, протягом останніх п’яти років, зверталося до: Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України; Міністерства екології та природних ресурсів України; Міністерства розвитку громад та територій України; Чернігівської обласної державної адміністрації; подавало ці проєкти для участі у програмі фінансування за рахунок Державного фонду реконструкції та розвитку.

Вищезазначені організації даними листами були проінформовані про високу імовірність виникнення надзвичайної ситуації на каналізаційному колекторі, а також про те, що витоки стічних вод з каналізаційного колектора на поверхню поставлять під загрозу не лише забезпечення централізованого водовідведення у місті Чернігові, а й також екологічну безпеку на загальнодержавному рівні, адже неочищені стічні води можуть потрапити до річки Білоус, яка є притокою річки Десна, що, в свою чергу, є одним з джерел водопостачання м. Києва.

З державного бюджету кошти на реконструкцію колектора не були виділені.

Загальна орієнтовна вартість реконструкції аварійного колектора протяжністю 7 007 м становитиме близько 867 801,5 тис. грн у поточних цінах, у тому числі:

    реконструкція самопливного каналізаційного колектору по вул. Глібова, від колодязя гасителя КНС-4 по вул. Квітнева до буд. № 80 по вул. Глібова в м. Чернігові протяжністю 2 825 м діаметром 800 мм – 202 370,4 тис.грн;
    реконструкція самопливного каналізаційного колектору по вул. Глібова, вул. Леоніда Пашина від перехрестя з вул. Красносільського до каналізаційної насосної станції КНС-5 в м. Чернігові протяжністю 2 332 м діаметром 1000 мм – 336 578,2 тис.грн;
    реконструкція самопливного каналізаційного колектору від колодязя гасителя на перехресті від вул. Народного Руху - вул. Робітнича до буд. № 2 по вул. Ушинського в м. Чернігові 1 850 м діаметром 1000 мм – 328 852,9 тис.грн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.