Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:20:07

Суспільство без бар’єрів: на Чернігівщині працюють над запровадженням послуги навчання водінню для людей з інвалідністю

08.10.2024   12:17Агенцiя

Флагманський проєкт «Автошколи для осіб з інвалідністю» запроваджено Міністерством внутрішніх справ України у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» на початку липня минулого року. Його мета – створити ефективну й комфортну систему адаптації осіб з інвалідністю до керування транспортними засобами з урахуванням їхніх можливостей і потреб.

Можливі варіанти реалізації проєкту на Чернігівщині обговорили вчора в ОВА на нараді за участі керівництва Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Київській та Чернігівській областях, представників автошкіл, спільнот по роботі з ветеранами та особами з інвалідністю, профільних департаментів облдержадміністрації.

Послуга з отримання посвідчення водія користується попитом, зокрема й серед людей з інвалідністю. Особливо актуальна вона для тих, хто повертається з війни.

    «Це надзвичайно важливо. Мова йде не лише про навички, а й про повернення до активного повноцінного життя, інтеграцію в соціум, подальше працевлаштування», – зауважила заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк.

Наразі автошколи,  адаптовані до потреб осіб з інвалідністю, працюють в шести областях України:  Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській та Хмельницькій. Проте не всі за станом здоров’я можуть поїхати на навчання в інший регіон.

За словами, в.о. директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Дмитрія Козлова, за останній рік кількість людей, яким встановлено інвалідність, зросла на 3,6 тисячі осіб. З метою їх реабілітації та адаптації в суспільстві на державному рівні впроваджуються відповідні програми.

Так, Міністерством соціальної політики України передбачено можливість навчання водінню осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку для забезпечення автомобілями в органах соціального захисту населення. Наразі в області таких більше 1,3 тисячі.

Крім того, у разі самостійної оплати навчання, його вартість компенсується особі з інвалідністю Фондом соціального захисту осіб з інвалідністю (сума не може перевищувати двох з половиною розмірів мінімальної заробітної плати).

Також передбачається оплата за навчання водінню та отримання посвідчення водія Міністерством у справах ветеранів України за умови подальшого працевлаштування.

Про Методичні рекомендації щодо створення навчальних просторів для осіб з інвалідністю, розроблені Міністерством внутрішніх справ України, розповів начальник Регіонального сервісного центру  ГСЦ МВС в Київській та Чернігівській областях Сергій Петров.

    «Підготовка передбачає два етапи – теоретичне навчання та практичну частину. Що стосується останнього – дійсно є проблематика. Потрібні особливі умови – спеціально обладнаний транспортний засіб. Алгоритм переобладнання, який передбачає всі можливі варіанти для осіб з інвалідністю, недешевий. Для того, щоб забезпечити універсальність засобу потрібні значні вкладення».

Наразі такий транспортний засіб для прийняття іспиту функціонує на базі одного із сервісних центрів Київщини. Проте за попередньою домовленістю є можливість доставляти його до Чернігова.

    «Можливість прийняття іспитів є, можливість компенсації також. Немає лише розвиненої сфери послуги саме по практичному навчанню», – зауважила Жанна Шерстюк.

За результатами обговорення планується створити експертну групу серед представників автошкіл, сервісних центрів, підрозділів ОВА для того, щоб дослідити потребу та проблематику запровадження послуги. Зокрема, необхідно проаналізувати собівартість і можливість долучення до надання послуги суб’єктів господарювання у районах області. Лише після цього можна планувати програми соціальної підтримки, залучати донорів.

Крім того, як альтернативний варіант наданню послуги в автошколах, розглядається можливість розгорнути навчальний центр на базі закладу профтехосвіти.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.