Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 08:21:30

«єВідновлення» на Чернігівщині: про практичні аспекти та стан реалізації програми – на брифінгу в ОВА

07.10.2024   08:02Агенцiя

З початку реалізації програми «єВідновлення» на Чернігівщині вже нараховано майже півтора мільярда гривень компенсацій.

Про поточний стан реалізації програми говорили сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА.

На отримання компенсацій за пошкоджене майно подано більше 5 тисяч заяв. По 3,5 тисячам – погоджені нарахування компенсацій на загальну суму 301 мільйон гривень.

    «Важливо розуміти, що по завершенню проведення робіт, як по легким, так і по капітальним ремонтам, необхідно подати повідомлення в органи місцевого самоврядування про завершення цього процесу. Потім може бути проведена верифікація використаних коштів. Перелік заявників, які під неї підпадають, визначається системою автоматично», – зазначив в. о. начальника Управління містобудування та архітектури ОДА Сергій Куреня.

На проведення капітальних ремонтів кошти надходять у вигляді двох траншів. Після реалізації першої частини коштів, необхідно подати повідомлення про потребу проміжної верифікації. Тільки після її проходження надійде друга частина компенсації для завершення робіт.

Інший вид компенсації – за знищене житло – передбачає надання житлових сертифікатів або грошових коштів на відбудову.

Як зазначив Сергій Куреня, на Чернігівщині вже сформовано понад 600 житлових сертифікатів на суму 860 мільйонів гривень. Частина з них вже реалізована – придбано понад 160 осель.

На отримання компенсації у вигляді грошових коштів на відбудову в області 228 заявників, 146 заяв – вже опрацьовано. Тут сума нарахувань склала ще 300 мільйонів гривень.

Нагадаємо, після отримання позитивного рішення про надання цього виду компенсації необхідно припинити право власності на знищений об’єкт та подати повідомлення про початок будівельних робіт. Також важливо мати оформлену земельну ділянку.

Незалежно від виду компенсації – житловий сертифікат чи кошти на відбудову – право власності необхідно припиняти лише після того, як у Дії надійне повідомлення про те, що виплата погоджена або сформовано житловий сертифікат.

Про практичні аспекти реалізації програми «єВідновлення» розповів голова ГО «Український голос громад» Руслан Марченко.

    «Отриманий за життя житловий сертифікат може бути успадкований. Для цього людині, яка спадкує майно після померлого необхідно звернутися лише до нотаріуса, підключеного до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Також при відкритті спадкової справи обов’язково треба зазначити, що покійний мав житловий сертифікат і є бажання його успадкувати».

Також спікер зазначив, що наразі співвласники можуть обрати різні види компенсацій за програмою. Нотаріуси мають можливість припиняти право власності за окремою заявою кожного із співвласників, а не лише за спільною, як було раніше. Проте спочатку вони повинні отримати підтвердження про сформований житловий сертифікат або нарахування грошових коштів на відбудову.

Крім того, по житловому сертифікату тепер є можливість придбати не тільки готовий, а й майбутній об’єкт нерухомого майна (будівництво якого ще триває). А ще за рахунок сертифікату можна придбати житло по державним програмам (приміром «єОселя»).

Одним із проблемних питань, які виникають у заявників є відмова платежу з боку банків. Це можливо, якщо в момент подачі заяви були не вірно вказані платіжні реквізити або ж вони змінилися. В таких випадках необхідно звернутись до ЦНАПу або внести відповідні дані через додаток «Дія». Кошти надійдуть на рахунок при наступному перерозподілі компенсацій.

З останніх оновлень – в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна заявам буде надаватись додатковий статус «Заява отримана». Це означає, що вона зафіксована в реєстрі і отримала ідентифікаційний номер.

Руслан Марченко нагадав, що крім державної програми «єВідновлення» існують інші інструменти отримання компенсацій – Міжнародний реєстр збитків та судовий позов до рф про відшкодування завданих збитків.

У разі виникнення будь-яких питань щодо участі у програмі необхідну інформацію можна отримати на офіційному сайті «єВідновлення» або звернувшись до Управління містобудування та архітектури ОДА, комісій органів місцевого самоврядування та громадських організацій, які надають відповідну допомогу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.