Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 6 жовтня, 16:28:49

Про нові підходи до утвердження національної ідентичності — на коордраді в ОДА

05.10.2024   12:35Агенцiя

Декомунізація та дерусифікація на Чернігівщині, облаштування музейних експозицій у закладах освіти, заходи національно-патріотичного виховання.

Усе це обговорювали учора на засіданні Координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при Чернігівській ОДА.

Про досвід облаштування музейних експозицій у закладах освіти на основі шкільних архівів про випускників – видатних особистостей українського державотворення, ветеранів війни, Захисників та Захисниць України, які полягли в боротьбі за захист незалежності та територіальної цілісності України, розповів Петро Степовик, керівник Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді.

    «Підтримую новий досвід окремих громад області — створювати кімнати пам’яті та шани загиблим випускникам навчальних закладів замість встановлення дошок на фасадах шкіл. Пропоную опрацювати та розглянути це питання на одному із засідань Координаційної ради»,— зауважив заступник голови ОДА Іван Ващенко.

Також присутні дізнались про результати роботи по декомунізації та дерусифікації, розпочату одразу після деокупації області у квітні 2022 року.

    «З 1769 об’єктів топоніміки, які змінили назви, більшість перейменовано органами місцевого самоврядування, — зазначив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. — Щодо меморіального простору Чернігівщини — демонтовано меморіальну дошку на фасаді будівлі ОДА (зі згадкою про встановлення червоного прапора), направлено відповідні документи до Міністерства культури та стратегічних комунікацій України на зняття статусу об’єктів культурної спадщини та демонтажу 107 меморіальних об’єктів – російської імперської символіки, отримано дозвіл на зміну тексту епітафії на могилі Михайла Коцюбинського у м. Чернігів».

    «Очищення меморіального простору та необхідність популяризації нових назв, пов’язаних із боротьбою за незалежність України, є однією із складових утвердження української національної та громадянської ідентичності», — підкреслив заступник голови ОДА Іван Ващенко.

Про необхідність популяризації досвіду першої української національної держави Війська Запорозького наголосив керівник благодійного фонду «Ніжен» Микола Шкурко.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Андрій Шемець розповів, що в області — переважно у Чернігові — діють понад 40 інститутів громадянського суспільства, які працюють у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності. У подальшому планується вибудувати з ними тіснішу співпрацю.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Обстановка на прикордонні за добу станом на 06.00 05 жовтня 2024 року 12:09

Армія РФ протягом доби 4 жовтня атакувала дві прикордонні громади Чернігівщини.

«Перейди за посиланням та проголосуй за дитину на конкурсі»: поліцейські застерігають громадян від шахраїв 10:37

Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті.

Новий проєкт Expertise France на Чернігівщині – EU4Innovation East 10:03

Ще один проєкт з підтримки відновлення та відбудови Чернігівської області презентували 2 жовтня команді ОВА представники французького агентства міжнародного технічного співробітництва Expertise France.

Аварія на каналізаційному колекторі в районі Шерстянки – надзвичайна ситуація місцевого рівня 09:21

Таке рішення ухвалили на оперативному засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 4 жовтня.

5 жовтня: цей день в Україні і світі 08:56

ДЕНЬ 955 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 955 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини