Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 6 жовтня, 22:15:25

Пожежі — загроза для природи та здоров'я людей

04.10.2024   14:25Агенцiя

В Україні триває пожежонебезпечний період. З початком осені почастішали підпали сухої рослинності, які через відсутність опадів та високі температури переростають у масштабні пожежі.

За даними Міндовкілля, через недбалість людей та навмисні підпали в екосистемах України цього року вже сталося 440 пожеж, що охопили площу в 400 гектарів. При цьому понад 900 випадків пожеж (на площі 15,6 тисячі гектарів) — спричинено воєнними діями.

У Всесвітньому фонді природи Україна (WWF-Україна) підкреслюють: пожежі мають значний негативний вплив на всі компоненти екосистем. Викиди шкідливих речовин в атмосферу, забруднення токсичними сполуками ґрунтів, поверхневих і підземних вод, втрата біорізноманіття — лише деякі з руйнівних наслідків.  

Втрата біорізноманіття і шкода здоров'ю людей
Пожежі призводять до втрати біорізноманіття. Масова загибель представників флори і фауни, може порушити харчові ланцюги, що спричиняє довгострокові зміни у структурі всієї екосистеми. Подібні зміни призводять до зникнення чутливих видів рослин і тварин та появі інвазійних видів.
Також пожежі спричиняють значні зміни водних екосистем. Зокрема, це стосується погіршення якості води. Попіл, згорілі рештки рослин і тварин, потрапляють у водойми. Це може збільшити концентрацію різних хімічних сполук у воді, включаючи важкі метали (як-от свинець, ртуть), азот, фосфор.
Значні викиди діоксиду вуглецю (CO₂) під час пожеж посилюють парниковий ефект, що сприяє зміні клімату.
Таким чином, пожежа — це не лише “про обгорілі дерева”, а й загибель тварин і рослин, втрату біорізноманіття, зміни в мікрокліматі, погіршення якості ґрунтів та водойма, а також роки для відновлення екосистем.
Негативний вплив на здоров'я населення:
1.Продукти горіння містять шкідливі хімічні сполуки, які можуть бути канцерогенними і потрапляти в організм людей через питну воду у колодязях або їжу, вирощену на забруднених ділянках. Навіть після того, як безпосередні наслідки пожеж подолані, можуть виникати довготривалі проблеми для здоров'я населення: загострення хронічних хвороб, порушення функцій імунної системи тощо.
2.Погіршення якості атмосферного повітря. Під час пожеж у повітря потрапляють продукти горіння, зокрема сажа, дрібнодисперсні частинки. Що може спричиняти респіраторні захворювання, алергії, а також погіршувати загальне самопочуття (що особливо небезпечно для людей з хронічними захворюваннями легень і серцево-судинної системи).
Навмисні підпали сухої рослинності та недбале господарювання —
 одні з основних причин пожеж
За даними Міндовкілля, цьогоріч через російську військову агресію вогонь охопив 15,6 тисяч гектарів. Проте активізація неконтрольованих навмисних підпалів сухої рослинності, необережне поводження з вогнем, а також недбале господарювання лишаються вагомою причиною пожеж.
Для прикладу, експерти WWF-Україна наводять критичну ситуацію з пожежами, які мали місце у вересні, у Київській та Чернігівській областях.

“Згідно з відкритими супутниковими даними, пожежі, наслідки яких відчувають нині кияни, відбувались на території Вишгородського (Київщина) та Козелецького (Чернігівщина) районів. Так, пожежа захопила значну частину об'єктів природно-заповідного фонду — осушене болото на території Міжрічинського регіонального ландшафтного парку, й лісові, переважно соснові насадження у Чернинському заказнику. Найімовірніше пожежа спровокована близькістю до населених пунктів”, — зауважує керівник напряму “Ліси” WWF-Україна Михайло Богомаз.
“Торфова пожежа найбільш складна і небезпечна по своїй тривалості — вона може тліти місяцями. Площа, “пройдена” пожежею, займала декілька сотень гектарів як мінімум — це те, що вдається встановити наразі тільки супутниковим моніторингом. Наслідком такої пожежі є викиди тисячі тонн CO₂. Буквально горить торф, і увесь закумульований ним вуглець просто напряму, одномоментно потрапляє в атмосферу. Ще «покращує» наш клімат, робить його ще теплішим”, — підкреслює Михайло Богомаз.

Як попередити пожежі?

Справа в тому, що, для прикладу, в осушених екосистемах та у штучно насаджених, зокрема, хвойних лісах ризик виникнення пожеж зростає вдвічі!

Оскільки в поточний сезон спостерігається низький рівень води, а в лісах загалом — дуже низький рівень вологості, пожежа при вітрі зі швидкістю 10 м/с поширюється миттєво. За таких умов вогонь може не згасати, доки не випаде достатня кількість опадів або глибокий сніг.

“Недбале водокористування в минулому, зокрема осушення значних територій, призводить до серйозних змін ландшафту та порушення функціонування екосистем. Це спричиняє зміни у водному балансі та погіршує здатність таких територій утримувати вологу. Осушені землі, особливо під час тривалих бездощових періодів, стають більш вразливими до посух і пожеж, вимагаючи особливо уважного ставлення та раціонального господарювання. Відновлення природних водних об'єктів, таких як болота та озера, є необхідним кроком для покращення стану цих територій та запобігання подальшим екологічним проблемам”, — пояснює керівниця напряму “Вода”  WWF-Україна, кандидатка географічних наук Оксана Коноваленко.
Процес відновлення екосистем після пожеж може бути складними і тривалими.  
У WWF-Україна підкреслюють: одним із шляхів попередження та поширення пожеж, в тому числі лісових, є збереження в природному стані та відновлення водно-болотних угідь.
“Критично необхідно попереджати виникнення пожеж, а для цього дуже важливо відновлювати заплавні території та водно-болотні угіддя, обводнювати їх. Адже саме ці водні екосистеми природним шляхом утримують вологу та слугують надійним бар’єром від “раптових” загорянь у межах лісових масивів. Тому їх захист є надзвичайно важливим як для збереження природних екосистем, так і підтримки здоров'я населення!”, — підсумовує Оксана Коноваленко.



Про WWF-Україна:
Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі, що нараховує понад 5 мільйонів прихильників і має представництва у більш ніж 100 країнах світу. Місія WWF полягає у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Цього можна досягти шляхом збереження біорізноманіття планети, раціонального використання природних ресурсів, зменшення забруднення та нераціонального споживання.
Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні. З 2019-го ми діємо як національне представництво WWF, яке об’єднує представників громадськості та науковців. Наша робота набуває різноманітних форм — проведення досліджень, просвітництво, консультування державних органів та лобіювання змін до законодавства, мобілізація фінансових ресурсів для впровадження програм з вивчення і збереження природи. Наша діяльність стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода та рідкісні види.
Стежте за діяльністю WWF-Україна:
Сайт https://wwf.ua (WWF-Ukraine)
Facebook facebook.com/wwfukraine (WWF-Україна)
Instagram instagram.com/wwf_ukraine (WWF_Ukraine)
Telegram https://t.me/wwfukraine (@wwfukraine)

Останні новини Чернігівщини

Про нові підходи до утвердження національної ідентичності — на коордраді в ОДА 12:35

Декомунізація та дерусифікація на Чернігівщині, облаштування музейних експозицій у закладах освіти, заходи національно-патріотичного виховання.

Обстановка на прикордонні за добу станом на 06.00 05 жовтня 2024 року 12:09

Армія РФ протягом доби 4 жовтня атакувала дві прикордонні громади Чернігівщини.

«Перейди за посиланням та проголосуй за дитину на конкурсі»: поліцейські застерігають громадян від шахраїв 10:37

Поліцейські закликають громадян не переходити за сумнівними посиланнями в Інтернеті.

Новий проєкт Expertise France на Чернігівщині – EU4Innovation East 10:03

Ще один проєкт з підтримки відновлення та відбудови Чернігівської області презентували 2 жовтня команді ОВА представники французького агентства міжнародного технічного співробітництва Expertise France.

Аварія на каналізаційному колекторі в районі Шерстянки – надзвичайна ситуація місцевого рівня 09:21

Таке рішення ухвалили на оперативному засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 4 жовтня.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини