Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:12:34

Влада Чернігівщини судиться з підрядником, що відновлює садок у Гончарівському

26.08.2024   15:00Агенцiя

Команда громадської організації «Агенція міських ініціатив» моніторить процес відбудови зруйнованих унаслідок війни об’єктів соціальної інфраструктури на Чернігівщині. До переліку об’єктів моніторингу потрапив дитячий садок у Гончарівському.

Будівля була пошкоджена у березні 2022 року під час масового обстрілу російськими військами території Чернігівщини системами залпового вогню «Град» та «Ураган». Ударними хвилями пошкоджено стіни, стелю, комунікації, дах, вибито вікна, частково зруйновано ліве крило приміщення.

Перед тим, як розпочинати відбудову будь-якого об’єкта, потрібно зробити проєктно-кошторисну документацію (далі — ПКД).

Гончарівська селищна рада уклала договір на розробку ПКД з фізичною особою-підприємцем (далі — ФОП) Солошенко Русланом Миколайовичем у червні 2023 року вартістю майже 100 тис. грн. Згодом з тим самим постачальником послуг Гончарівська громада підписала договір на внесення корегувань до попередньої ПКД. Вартість другого договору — 300 тис. грн.

Виконавець проєктно-кошторисної документації ФОП Солошенко Руслан має досвід майже 7 років. Через систему PROZORRO укладено 523 договори на загальну суму 29,1 млн грн. «Агенція міських ініціатив» не виявила ризиків, пов’язаних з цим постачальником.

Ремонтні роботи у дитячому садку «Лісова казка»
Договір на виконання капітального ремонту будівлі підписали Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Чернігівській області та ТОВ «БУДВЕНДОР» у листопаді 2023 року. Роботи мають бути виконані до кінця 2024 року. Їх вартість складає 79,3 млн грн.

«БУДВЕНДОР» існує 7 років. За цей час через PROZORRO товариство уклало 31 договір на суму 261,6 млн грн.

Служба відновлення фіксує повільний темп виконання робіт у дитячому садку «Лісова казка». Відтак, робоча група «Прозорість і підзвітність» при Чернігівській ОДА заявила, що Служба відновлення та розвитку інфраструктури посилила контроль за виконанням робіт, які виконує «БУДВЕНДОР».

Кримінальне провадження
У результаті виконання капітального ремонту будівлі спортивного манежу у Києві вартістю 16,7 млн грн, де підрядником був «БУДВЕНДОР», правоохоронці порушили кримінальне провадження.

«Постачальники частину отриманих бюджетних коштів в результаті виконання будівельних/ремонтних робіт шляхом проведення заплутаних фінансово-господарських операцій переводили на рахунки підконтрольних організацій з метою мінімізації обов’язкових податкових платежів та розкрадання коштів», — йдеться у матеріалах досудового розслідування.

Ця інформація лягла в основу провадження №12021100060001681 від жовтня 2021 року, порушеного за ознаками ч.3 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб). Остаточного рішення у цій справі суд не ухвалив.

Зауважимо, що будь-яке підприємство, незалежно від розміру, профілю діяльності та форми власності, може відкрито та на законних підставах подавати свою цінову пропозицію в державних тендерах онлайн через публічну торговельну платформу PROZORRO та вигравати у них. Якщо юридична особа фігурує у кримінальному провадженні, це не є підставою для заборони брати участь у тендерних процедурах. Попри це сам факт наявності підприємств у матеріалах кримінальних проваджень може говорити про ймовірні ризики процесу відбудови/будівництва.

Обласна влада подала в суд на «БУДВЕНДОР»
У Єдиному реєстрі судових рішень також інформація про ще одну цікаву справу №927/185/24, яка розглядається у Господарському суді Чернігівської області. У лютому 2024 року Управління капітального будівництва Чернігівської ОДА подало позов на «БУДВЕНДОР» про стягнення понад 3 млн грн штрафу.

Сторони уклали угоду про виконання капітального ремонту внутрішньої системи електропостачання та приміщень Чернігівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей вартістю 30,9 млн грн у листопаді 2023 року. Роботи мали бути виконані до кінця 2023 року. Потім дедлайн сторони змістили на березень 2024 року.

На думку посадовців, товариство має сплатити 10% від загальної вартості від замовлених робіт через невиконання ним узгоджених робіт у визначений сторонами строк. У матеріалах справи йдеться про те, що протягом дії Договору відповідач виконав  лише 5,91% робіт.

«БУДВЕНДОР» не погодився із позовними вимогами, посилаючись на несприятливі погодні умови. Мовляв, саме вони вплинули на продовження термінів виконання робіт.

У червні Господарський суд Чернігівської області частково задовольнив позов, вирішивши стягнути з відповідача на користь Управління капітального будівництва 309 тис. грн. Апеляцію у цій справі розглядатиме суд наприкінці вересня 2024 року.

«Цікаво, що термін дії договору складав лише 2 місяці. Це при тому, що потрібно було виконати робіт на 30 мільйонів. На нашу думку, це занадто малий відрізок часу, адже зазвичай вони плануються у термін до одного року», — сказала експертка з моніторингу «Агенції міських ініціатив» Анастасія Моцак.

Відповідно до Звіту про виконання договору на PROZORRO, Управління оплатило по цьому договору 1,8 млн грн.

Ще одна справа наразі розглядається у Господарського суду Київської області. ТОВ «Конструктив ВТВ» позвався на ТОВ «БУДВЕНДОР» через порушення умов доставки.

«За інформацією Служби відновлення області, виконання робіт по ремонту у «Лісовій казці» відбувається повільними темпами. Тож є ймовірність невиконання умов договору в обумовлені терміни. Ми вбачаємо ризики й у тому, що постачальник робіт фігурує у матеріалах кримінальних проваджень. Водночас посилення контролю за роботами ТОВ «Будвендор» на цьому об’єкті зі сторони Служби відновлення області, на мою думку, може вплинути позитивно», — сказала експертка з моніторингу «Агенції міських ініціатив» Анастасія Моцак.

Що відремонтовано у «Лісовій казці»
Капітальний ремонт дитячого садка передбачає як усунення пошкоджень, так й улаштування укриття, встановлення пандуса, забезпечення у будівлі енергоефективності.

У проєктно-кошторисній документації закладені кошти на встановлення дизельної електростанції, що забезпечить заклад електроенергією під час відключень світла. За інформацією Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області, всі роботи на цьому об’єкті мають завершитися до кінця 2024 року.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області повідомила «Агенції міських ініціатив», що наразі частково виконані такі роботи:

демонтаж підвісних стель, підлоги, системи вентиляції та опалення;
утеплення фасаду та укосів;
розбирання та улаштування стін;
улаштування вентиляції;
прокладання кабелю.
 

Згідно з проєктом, підрядники ще мають виконати такі види робіт:

оздоблення стін, стелі та підлоги;
замінити двері;
облаштувати протирадіаційне укриття;
установити пандус;
замінити мережі водопостачання, опалення, каналізації;
встановити бойлери;
замінити системи вентиляції та пожежної сигналізації;
налагодити електропостачання в укритті та на вулиці;
встановити дизельну електростанцію;
облаштувати територію садка.
Нагадаємо, що до переліку об’єктів моніторингу потрапили Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, Чернігівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей, хірургічний корпус Чернігівської обласної лікарні та Чернігівський ліцей. А також дитячий садок «Лісова казка» у селищі Гончарівське, школи у селах Ягідне, Новий Биків, Дорогинка, ліцеї у Носівці, Десні та Талалаївці.

Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту «Моніторинг закупівель з відбудови та відновлення об’єктів соціальної інфраструктури по Чернігівській області», що реалізується в межах субгрантового компонента проєкту «Контроль витрат на відновлення», який реалізується за підтримки Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю громадської організації «Агенція міських ініціатив» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт «Контроль витрат на відновлення» впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО «Технології прогресу».

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини