Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:16:52

Чим та як живе цивільна Чернігівщина в умовах повномасштабного вторгнення

09.08.2024   16:25Агенцiя

Від квітня 2022 року область пристосовується до нових реалій життя: без фізичної присутності окупантів, але ліквідовуючи її наслідки. Ба більше, прикордоння досі щоденно потерпає від обстрілів, періодично прилітає в різні точки регіону. Війна триває.


Тож першочерговим завданням залишається посилення безпеки у всіх її вимірах.

    «Облаштування фортифікаційних споруд на Чернігівщині триває. Усе виключно за узгодження та супроводу військових. Область має майже однакову протяжність державного кордону з росією та білоруссю (225 км та 232 км відповідно). Зміцнення рубежів відбувається однаково на обох відрізках», – зазначає начальник ОВА В’ячеслав Чаус.

Нещодавно на Координаційній нараді щодо безпекової ситуації та захисту державного кордону під головуванням Президента України Володимира Зеленського Чаус піднімав питання підсилення прикордонників, які зустрічають ворога першими.

Відчутною є підтримка ЗСУ з бюджетів Чернігівщини: видатки склади у 2022 – 368,2 млн грн; у 2023 – 832 млн грн; у І півріччя 2024 – 440,3 млн грн.

Нарешті пішла справа і з встановленням доступу до українського теле- і радіомовлення у прикордонні. Минулоріч побудовано 4 вежі, це дало змогу збільшити покриття від 75% (2021 рік) до 95% (2024) території.

Останні два роки чимало зусиль було зосереджено на створенні безпечного освітнього простору та збільшенні охоплення очного навчання. Для цього використовувалися різні джерела: бюджети різніх рівнів, міжнародна та донорська підтримка.

І до повномасштабного вторгнення Чернігівщина потребувала шкільних автобусів. Війна забрала 39 транспортних засобів.

    «Завдяки субвенції та частці співфінансування з місцевих бюджетів протягом 2022-2023 років вдалося придбати 22 автобуси, ще 11 заплановано цього року», – повідомляє начальник ОВА.

Підсилює область і автопарк медичних закладів. За період з 2021 по І півріччя 2024 року спрямовано 185 одиниць санітарного автотранспорту на суму 313,8 млн грн.

Активно відбудовується й відповідна інфраструктура. Наразі відновлено повністю або частково 46 та 11 об’єктів медицини відповідно, 2 у процесі. Всього ж пошкоджено 75. На жаль, не підлягають відновленню колишній Обласний кардіологічний центр та центр фтизіатрії.

Держава знаходить ресурс для відбудови та підтримки ЖКГ області. Безпрецедентна сума – майже 100 млн – виділена з резервного фонду у 2022 році на відновлення Чернігівської ТЕЦ; надійшли субвенції на закуплю паливної деревини для населення у 4 прикордонних громадах та будівельні матеріали для відновлювальних робіт у 17 ТГ;  у 2023 – придбано спецтранспорт для двох громад за кошти фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Окрім того, з державного бюджету до Чернігова надійшло 250 млн для налагодження водопостачання.

Активно користуються підприємці області й різними загальнонаціональними програмами підтримки. Найбільш популярні – гранти на створення або розвиток переробного підприємства, що входять до програми «єРобота». У топі – «Доступні кредити 5-7-9».

Наразі найбільшою проблемою для області залишається відбудова житла.  Хоч за програмою «єВідновлення» уже сформовано понад пів тисячі житлових сертифікатів на 733 мільйони гривень, 109 домогосподарств отримають кошти на відбудову (загальна сума 222 млн грн); за 2713 заявами нараховані компенсації на легкий ремонт і майже 1700 – на капітальний (загалом 274 мільйони гривень).

Активними помічниками у цьому питанні та загалом у відновленні області є міжнародні партнери. На Урядовому рівні Чернігівщині допомагають з відновленням Франція та Латвія. Також активно підтримують Німеччина, Великобританія, Данія, Бельгія, Швейцарія, Нідерланди, США, Канада, Фінляндія та Японія. Укладено більше 360 договорів про співпрацю і вже залучено близько 900 млн грн у різні галузі.

За раціональністю використання усіх коштів, зокрема з державного бюджету, стежить робоча група «Прозорість та підзвітність», до якої входять і представники правоохоронних органів. Уже є приклади, коли вдалося виявити недоцільні витрати в громадах та навіть обласних комунальних підприємствах, та вплинути на ситуацію.

Готується Чернігівщина зустрічати вдома своїх захисників.

    «Віднедавна в структурі ОДА створено відділ з питань ветеранської політики, аналогічні відділи виокремлено в РДА. Там працюють фахівці, які мають досвід роботи в соціальному захисті, а також безпосередньо ветерани чи члени родин військовослужбовців. Це дає змогу зосередити увагу саме на проблемних питаннях ветеранів, членах родин загиблих, а також забезпечити найбільш дієвий принцип роботи "рівний рівному". Усі державні програми та можливості для зазначеної категорії жителів області проходитимуть саме через такі відділи. Там акумулюватиметься вся інформація, там можна буде проконсультуватися», – акцентує начальник ОВА.

***

Лише цьогоріч (станом на 9.08) ворог здійснив 1780 обстрілів з різних типів озброєння. Мешканці області почули понад 9 тисяч вибухів. Однак Чернігівщина продовжує нарощувати свою обороноздатність та вчиться повноцінному цивільному життю за будь-яких обставин.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини