Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:54:58

Лікувати безпліддя в Україні можна державним коштом: як і де скористатися послугою

08.08.2024   10:44Агенцiя

В Україні з труднощами зачаття дитини стикаються 12–15% пар, які мріють стати батьками. Лікування безпліддя у жінок та чоловіків потребує використання допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), що для багатьох українських сімей часто є недоступним через дороговартісну медичну процедуру.

Натомість пацієнти, яким діагностовано безпліддя, можуть скористатися безоплатною послугою лікування, а витрати покриє держава. Ставка за один повний цикл лікування безпліддя становить 60 324 грн. На цей напрям у бюджет на 2024 рік закладено понад 1,87 млрд гривень.

Безоплатну медпослугу «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій» надають 15 медзакладів у 7 областях країни, які уклали договори з Національною службою здоровʼя України (НСЗУ), зокрема, у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій.

Щоб отримати послугу, жінка віком від 19 до 40 років має звернутися до акушера-гінеколога в спеціалізований заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Направлення для цього не потрібне. Лікар проведе обстеження, визначить показання до проведення ЕКО, а за необхідності скерує на консультацію до суміжних спеціалістів (терапевт, кардіолог, невропатолог, ендокринолог та ін.)

Після дообстеження акушер-гінеколог направляє пацієнтку до мультидисциплінарного консиліуму або у спеціалізованому багатопрофільному закладі, або у перинатальному центрі, або у закладі, який надає послугу ДРТ. Консиліум лікарів приймає рішення про наявність підстав для отримання послуги з лікування безпліддя та відсутність протипоказань.

Програма включає одну спробу стимуляції та два перенесення ембріона в разі наявності достатньої кількості ембріонів. У разі успішності процедури та народження дитини під час першого циклу ДРТ пацієнтка більше не може взяти участь в програмі, у випадку, якщо перший цикл не вдався, жінці дозволяється повторна спроба протягом року.

Список медзакладів, які уклали договори з НСЗУ за пакетом «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій», можна знайти на сайті НСЗУ.

За повідомленням Міністерства охорони здоров'я України
 

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини