Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 04:01:11

Від гуманітарного реагування у прифронтових громадах до ветеранської політики: Чернігівщину відвідала Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук

08.08.2024   10:36Агенцiя

Віцепрем’єр-міністр ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук учора перебувала з робочим візитом у Чернігівській області. Зокрема, вона провела виїзне засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при Чернігівській ОВА в громаді, що зазнає щоденних обстрілів, – Новгород–Сіверській.

Відтак, голови прикордонних ТГ області мали змогу в живому діалозі обговорити питання, що стосуються чи не кожної сфери життєдіяльності. Серед пріоритетних – підготовка до зими.

    «Наразі підтримка цивільного населення та підготовка до зими — це ключові цілі. Спільно з міжнародними партнерами маємо зосередитись на них», – наголосила Віцепрем’єрка.

Ірина Верещук повідомила, що всі населені пункти 10-кілометрової зони від кордону повністю будуть забезпечені грошовими виплатами на опалення. Це 21 600 грн на кожне домогосподарство. Кошти люди мають отримати на особисті рахунки у вересні, аби встигнути закупити дрова, вугілля, пелети чи то інший вид палива. Відповідні домовленості Мінреінтеграції вже має з УВКБ ООН. Підтримку матимуть і представники вразливих категорій, що проживають поза згаданою зоною.

    «Ми маємо міжнародний кластер – організації, які об’єдналися і допомагають прифронтовим територіям, щоб не дублювати допомогу, а рівномірно її розподіляти. Так, минулими роками була некоординованість. Цього ж року спільно з керівниками ОВА працюємо над тим, щоб наші міжнародні партнери рівномірно розподілили допомогу і надали її вразливим категоріям. Саме такою є 10-кілометрова зона, всі домогосподарства якої будуть забезпечені грошовими виплатами на опалення. Їхня категорія вразливості – це 10 км від кордону або лінії фронту», – деталізувала Ірина Верещук під час брифінгу в медіацентрі Чернігівської ОВА.

Тож наразі у фокусі особливої уваги – п’ять громад, де постійні обстріли і ускладнена логістика, – Городнянська, Корюківська, Новгород-Сіверська, Семенівська та Сновська. Втім, інші громади теж мають право на отримання виплат і допомоги. Відповідні списки мають бути сформовані безпосередньо у громадах, потім – направлені до ОВА, яка й подає їх до Мінреінтеграції. Зі свого боку, міністерство допомагає міжнародним партнерам верифікувати такі списки, щоб люди могли отримати допомогу.
У ході робочого візиту Ірина Верещук зустрілася з колективом ліцею імені К.Д. Ушинського у Новгороді-Сіверському, приміщення якого постраждали внаслідок ворожого ракетного удару.

    «… коли люди роблять свою справу, попри все, і не здаються, все з часом налагоджується», – поділилася враженнями на своїй фейсбук-сторінці Віцепрем’єрка.

Ще один об’єкт на Чернігівщині, де побувала Ірина Верещук, – модульне містечко у Новоселівці.

    «Чернігівщина є першою за кількістю індивідуальних будинків, які були зведені нашими міжнародними партнерами на місці зруйнованих, – зазначила Ірина Верещук. – Я буду рекомендувати, щоб цей проєкт було поширено й надалі. Ми звертатимемося до міжнародних партнерів для продовження ініціативи. Є величезний запит від сімей, які чекають такі будиночки на своїх земельних ділянках».

6 серпня Віцепремʼєр-міністерка провела і нараду з питань ветеранської політики за участі керівництва Чернігівської ОВА та її структурних підрозділів, міської військової адміністрації, делегатів від волонтерських і громадських організацій. До обговорення ветеранської роботи у громадах і проблем фінансування відповідних проєктів долучилися народні депутати Олег Семінський і Сергій Гривко.

Ірина Верещук закликала місцеву владу активно запозичати успішні ветеранські практики інших регіонів України. Зокрема, що стосується ветеранських сервісів і ветеранських просторів/хабів.

Так, фінансування – наріжний камінь усіх ініціатив, але є й інша не менш важлива складова – комунікація в широкому розумінні.

    «Співпраця ТЦК та громад: оперативне інформування про повернення ветерана додому, аби якісно та оперативно його інтегрувати в цивільне життя. Інший вимір інформування – всі мають знати, де те місце (хаб, центр), де точно ветерану допоможуть», – зауважив заступник голови Чернігівської ОВА Іван Ващенко.

    «Дуже насичений візит, дуже багато питань на порядку денному. Головне – кожне питання (а всі вони стосувалися життєдіяльності прикордонних громад і області в цілому) завершене конкретним дорученням або рішенням. За два тижні обговоримо стан їх виконання», – резюмував начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини