Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 19 вересня, 03:18:18

1 серпня: цей день в Україні і світі

01.08.2024   08:38Агенцiя

ДЕНЬ 890 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 890 RUSSIAN AGRESSION

1 серпня відзначають День боротьби з раком легені, Всесвітній тиждень грудного вигодовування, Тиждень собак-поводирів, День всесвітньої павутини, День гри Маджонг, Міжнародний день клоуна, День працівника техпідтримки.

В Україні - День інкасатора, у Швейцарії - День Конфедерації, в Азербайджані - День азербайджанського алфавіту і мови, День емансипації на Ямайці.

Православна церква - перенесення Чесного Хреста, святих мучеників Макавейських (Медовий спас). Початок Успенського посту.

День боротьби з раком легені

Щорічно 1 серпня відзначається Всесвітній день боротьби з раком легені. Мета цього Дня - підвищення рівня обізнаності населення про дане захворювання, про його вплив на здоров'я людини і суспільства, фактори ризику, способи його виявлення, профілактики та лікування.

Рак легені - збірне поняття, що об'єднує різні за походженням, гістологічною структурою, клінічним перебігом і результатами лікування злоякісні епітеліальні пухлини. Виділяють дві основні групи - недрібноклітинний рак легені (НДРЛ) і дрібноклітинний рак легені (ДРЛ).

Рак легені є одним із найпоширеніших видів злоякісних новоутворень, що зустрічаються найчастіше (насамперед серед чоловіків), і найбільш поширеною причиною смерті від онкологічної патології. Щорічно він забирає більше життів, ніж рак молочної залози, рак товстої кишки і рак передміхурової залози разом узяті.

Всесвітній тиждень грудного вигодовування

Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться з 1 до 7 серпня за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров'я. Приводом для його заснування стало ухвалення в 1990 році Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення і підтримку грудного вигодовування.

Сьогодні Всесвітній тиждень грудного вигодовування проводиться більш ніж у 170 країнах світу. Його мета - інформувати жінок про користь грудного вигодовування для здоров'я дитини.

Згідно з даними Всесвітнього альянсу підтримки грудного вигодовування, координатора цього заходу, грудне вигодовування - найкращий спосіб забезпечити новонароджених дітей необхідними їм поживними речовинами.

Ще цього дня:

1977 - У Києві відкрито Центральний будинок художника;

1997 - У Військово-Морських Силах Збройних Сил України на підводному човні, що отримав назву "Запоріжжя", підняли Військово-морський прапор України;

2000 - Моше Кацав став президентом Ізраїлю;

2001 - У Німеччині набув чинності закон про реєстрацію цивільних партнерств;

2001 - Болгарія, Кіпр, Латвія, Словенія і Словаччина приєдналися до Європейської агенції з охорони довкілля;

2002 - Високошвидкісна залізниця Cologne-Rhine/Main перейшла до регулярних пасажирських перевезень. У ФРН вперше почали курсувати пасажирські електропоїзди зі швидкістю 300 км/год;

2007 - Набула чинності реформа правопису німецької мови;

2009 - Експрем'єр Данії Андерс Фог Расмуссен став генсеком НАТО;

2010 - Набула чинності Конвенція про касетні боєприпаси;

2010 - Почалося виведення військовослужбовців Нідерландів з Афганістану;

2016 - На базі частини ремонтних цехів ПАТ "Запоріжсталь" утворився Запорізький ливарно-механічний завод (Запоріжжя).

Пам'ятні дати:

280 років від дня народження Жана Батиста П'єра Антуана де Моне Ламарка (1744-1829), французького зоолога, анатома, природознавця, основоположника першої цілісної теорії еволюції;

190 років від дня народження Іллі Петровича Деркачова (Деркача) (1834-1916), українського дитячого письменника, педагога, автора буквара "Українська граматка" (1861), виданого коштами студентів для безкоштовного поширення у школах України;

110 років від дня заснування (1914) у Львові Головної Української Ради – Координаційного центру захисту інтересів українців Австро-Угорщини;

110 років від дня народження Григола Абашидзе (1914-1994), грузинського письменника, поета, перекладача, зокрема, поезій М. Бажана, П. Тичини, Лесі Українки, І. Франка;

100 років від дня народження Михайла Якимовича Біласа (1924-2016), українського майстра декоративного мистецтва, експозиціонера, модельєра – головного художника будинків моди у Львові, Харкові, Києві;

100 років від дня народження Георгія Харпака (Жорж Шарпак) (1924-2010), французького фізика, народженого в Україні, лауреата Нобелівської премії у галузі фізики (1992);

75 років від дня народження Зої Олексіївни Кучерявої (1949), української поетеси.

Церковне свято

Медовим Спасом у народі називають православне свято в перший день Успенського посту, встановлене в 9 столітті на честь винесення Древа Хреста Господнього.

У Константинополі здавна існував звичай проносити Чесне Древо Хреста вулицями міста. Вважалося, що це захистить жителів від усіляких хвороб.

До дня Успіння Пресвятої Богородиці Древо Хреста було доступне всім християнам для поклоніння.

Іменини: Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Урядовий проєкт

Урядовий проєкт "Армія відновлення" на Чернігівщині 17:45

Станом на 17.09.2024 року Чернігівська область у трійці лідерів серед регіонів України по кількості виданих направлень на суспільно корисні роботи.

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів

Місцеві бюджети Чернігівщини протягом січня-серпня 2024 року поповнились на 5,8 мільярдів гривень податків та зборів 17:43

За інформацією Головного управління ДПС у Чернігівській області, до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-серпень 2024 року надійшло 5,8 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,8 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

Юні спортсмени Чернігівщини здобули бронзу на чемпіонаті України з бойового самбо 17:33

13-15 вересня 2024 року у місті Київ проходив чемпіонат України з бойового самбо, розділ "Про-фул" по 5-ти віковим категоріям.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 13:09

Протягом минулої доби зареєстровано 38 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду, 36 пожеж. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

На Чернігівщині судитимуть агента фсб рф, який передавав дані про місця дислокації ЗСУ та розташування блокпостів 11:34

Прокурорами Чернігівської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 43-річного жителя Чернігівської області за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини