Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:52:22

Критична інфраструктура має бути зі світлом, – Олександр Ломако

16.07.2024   16:27Агенцiя

До об'єктів критичної інфраструктури Чернігова не мають застосовуватися графіки відключення електроенергії.

Про це йшла мова на загальноміській нараді 16 липня, на яку, для вирішення цього питання, запросили представника АТ «Чернігівобленерго». Послуги водо- та теплопостачання, а також водовідведення, мешканцям обласного центру важливо надавати безперебійно.

    –  Основне питання – що, у біса, в місті відбувається з відключенням електроенергії?! Від імені громади поставив завдання – змінити графіки так, щоб обʼєкти критичної інфраструктури, в першу чергу, водопостачання та каналізація, не відключалися. Лімітів для цього достатньо. Ми готові включатися технічно і фінансово, – говорить за результатами сьогоднішньої наради в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Те, що це можливо зробити, підтвердив під час наради і голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» та позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради з питань сталого функціонування, розвитку та модернізації системи теплопостачання Олексій Щербина.

– Підприємства тепло- та водопостачання для забезпечення роботи своїх об'єктів споживають щомісяця близько 2 млн кВт електроенергії (це цифра на зараз – ред.). Кількість електроенергії, яка виробляється в нашому місті – 35 млн кВт.

Оператор системи розподілу має забезпечити таке підключення і дотримання лімітів, яке не буде стосуватися об'єктів критичної інфраструктури. Завдання, яке ви поставили АТ «Чернігівобленерго» – має бути виконане. Зі своєї сторони, якщо потрібна допомога, то ми її надамо.  

Якщо у 2022 та 2023 роках об'єкти критичної інфраструктури у Чернігові перепідключали на альтернативні лінії, аби вони цілодобово були заживлені і могли працювати, то зараз ситуація ускладнилася, адже енергосистемі України армією російської федерації завдано ще більших пошкоджень та руйнувань.

    – В попередні два роки ми багато що зробили для цього і заживили на дві електролінії більшість теплопунктів для того, щоб коли відключалась одна, то теплопункт можна було переключити. Зараз ситуація така, що відключаються дві лінії одночасно, – зазначає Ломако.

Коментар стосовно цього дав під час наради старший диспетчер чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи АТ «Чернігівобленерго» Олександр Ленько.

– У нас складна ситуація в енергосистемі. Ми не можемо скоригувати чи відмінити ліміти, які доводить НЕК «Укренерго». Ми, як оператор системи розподілу, не маємо жодних юридичних прав відмовити – ми тільки виконуємо.

Стосовно котелень, то багато було зроблено минулого року, були прокладені тимчасові лінії, але з тих пір графіки і об'єми змінилися. Частина ліній, які тоді не відключали, зараз вже відключають. На даний час графік переглядається і буде ще збільшено відключення по місту. Проводяться зараз роботи з оцінки того, де можна змінити лінію живлення критичної інфраструктури і перезавести котельні на інші.

 Зараз питання по кожному об'єкту критичної інфраструктури вирішується окремо. Наприклад, для того аби у місті працювала каналізація, працівникам КП «Чернігівводоканал» протягом доби доводиться вручну запускати генератори на каналізаційних насосних станціях.  

    – У нас кожної доби 17 із 24 каналізаційних насосних станцій вікдлючаються в тому ж режимі, що і електроенергія у мешканців.

    Наші працівники вимушені в будь-який час доби виїздити на місце і встановлювати генератори, на деяких працюють відкачки, щоб потім це все централізовано вивозити. А ніхто ж не відміняв призову, щомісяця одна-дві людини призиваються. У нас вже практично немає енергетиків, скоро не буде водіїв. Прохання до мешканців, зверніть на це увагу. Попри це, ми цілодобово з каналізацією, – каже директор підприємства Сергій Малявко.

     А от насосних підвищувальних станцій ще більше. На балансі КП «Чернігівводоканал» – 45, на об'єктах АТ «ОТКЕ» та КП «Теплокомуненерго» – 90. Забезпечити роботу всіх тільки від генераторів складно, йшлося під час обговорення. Адже кожна адреса має свої особливості.

    – Генератор – це не ознака того, що буде 100% забезпечення електроенергією, адже на нього потрібен персонал, паливо і його треба обслуговувати: замінити мастила, провести технічне обслуговування, – говорить Малявко.

Один із найпроблемніших мікрорайонів – Масани. Зараз там тривають роботи, аби ситуація з водопостачанням до найвищих поверхів під час відключень світла покращилася, повідомив представник АТ «Чернігівобленерго».

    – Кінець наступного тижня ситуація має там покращатися, оскільки кабельна лінія, яка живить там критичну інфраструктуру, має декілька пошкоджень і частину робіт уже виконали, – пояснив старший диспетчер чернігівської міської оперативно-диспетчерської групи АТ «Чернігівобленерго».

За результатами сьогоднішньої наради, буде проведено зустріч представників АТ «Чернігівобленерго», комунальних та теплогенеруючих підприємств міста для напрацювання варіантів вирішення ситуації, яка склалася на сьогодні в місті з відключеннями об'єктів критичної інфраструктури від світла.  

Головне фото ілюстративне з мережі Інтернет

Пресслужба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.