Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:43:52

ЮНОПС спільно з французькими партнерами допомагають розміновувати Чернігівщину

10.07.2024   13:05Агенцiя

Однією з основних безпекових проблем на Чернігівщині залишається розмінування. Після активних бойових дій на території області залишилось багато вибухонебезпечних предметів. Крім того, їх кількість кожного дня збільшується через постійні обстріли прикордоння.

 

Про подальшу співпрацю у напрямі розмінування Чернігівщини говорили учора в ОВА на зустрічі з представниками Посольства Франції в Україні та Офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) в Україні, яка відбулась у межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

Загалом в області обстеження та розмінування потребує близько 306 тисяч га землі. Насамперед це стосується земель сільськогосподарського призначення. З 2022 року в області було обстежено близько 46 тисяч га території, з яких більше 38 тисяч га – сільськогосподарські землі. Завдяки оперативному реагуванню, після активних бойових дій на Чернігівщині вдалося засіяти близько 90 % сільгоспугідь.

Крім того, розмінування потребують ліси та річки. Наразі на відвідування лісів в області діє заборона (тут розмінування фактично не розпочинали), на початковому етапі обстеження водних басейнів. Не йде мова наразі про розмінування у 20-ти кілометровій зоні від кордону з ворогом.

    «Потреба в розмінуванні буде актуальною для Чернігівщини ще протягом декількох десятків років. Тому в області створений Центр протимінної діяльності, який координує діяльність всіх операторів. До кінця року планується розмінувати близько 2 тисяч га сільськогосподарських земель, – зазначив перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем. – Ми бачимо, що темпи розмінування постійно пришвидшуються, в тому числі, й завдяки технічній допомозі партнерів. Сподіваємось, що надалі ця підтримка тільки збільшуватиметься. Це важливо для того, щоб максимально швидко очистити нашу територію від вибухонебезпечних предметів».

    «Ми тут, щоб зрозуміти потреби і допомогти. Дійсно є області з більшим рівнем забруднення. Проте сьогодні ми побачили скільки проблем створюють вибухонебезпечні предмети на Чернігівщині, – зауважив керівник проєктного підрозділу з протимінної діяльності Офісу ЮНОПС в Україні Девід Мак Магон. – Ми готові до подальшої співпраці і робимо все можливе, щоб отримати підтримку від різних донорів. Сподіваємось, що Уряд Франції також продовжить допомагати Чернігівщині, зокрема, і у сфері протимінної діяльності».

Зазначимо, у сфері розмінування на Чернігівщині ЮНОПС співпрацює з Державною спеціальною службою транспорту та вибухотехнічними підрозділами Національної поліції.

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.