Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 8 вересня, 02:55:08

10 липня: цей день в Україні і світі

10.07.2024   09:24Агенцiя

ДЕНЬ 868 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 868 RUSSIAN AGRESSION


10 липня відзначають Всесвітній день енергетичної незалежності, День племінниць і племінників, День народження футбольного свистка, День Ніколи Тесли.

Православна церква вшановує пам'ять святого преподобного Антонія Печерського.

Всесвітній день енергетичної незалежності

Присвячений підвищенню обізнаності про альтернативні, стійкі форми енергії. Цей день дає можливість отримати більше знань про поновлювані джерела енергії, такі як вітрова, сонячна та геотермальна енергія.

День племінниць і племінників

10 липня кожного року відзначається неофіційне сімейне свято - День племінниць і племінників. Подію заснував користувач фейсбуку в 2010 році.

День Ніколи Тесли

10 липня 1856 року народився цей видатний сербський фізик, інженер, раціоналізатор і винахідник. Йому належать численні винаходи в галузі електрики та електротехніки.

Ще цього дня:

1941 - Відбувся погром у Єдвабному, під час якого кілька сотень місцевих євреїв було вбито своїми польськими сусідами, більшість спалено в хліві;

1943 - Війська Великої Британії та США висадилися на острові Сицилія;

1989 - У Межиріченську почався страйк шахтарів, який згодом охопив і Донбас;

1985 - Французькі спецслужби затопили корабель Rainbow Warrior, який належав організації "Грінпіс";

1991 - Уночі цього дня невідомі підірвали два пам'ятники - Степану Бандері в селі Старий Угринів (Івано-Франківська обл.) і Євгену Коновальцю в селі Зашків (Львівська обл.). Обидва пам'ятники були встановлені на батьківщині лідерів ОУН;

1994 - Леоніда Кучму обрано Президентом України.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобного Антонія Печерського - засновника Києво-Печерської лаври. Антоній народився наприкінці 10 століття недалеко від Чернігова. Мріяв побачити на власні очі місця, де народився і жив Ісус Христос, тому відвідав Палестину, а на зворотному шляху затримався в Афоні, де прийняв постриг і прожив кілька років. За переказами, ігумен Афонського монастиря отримав знак відпустити Антонія додому, щоб він поширював християнську віру.

Повернувшись на батьківщину, Антоній оселився недалеко від Києва в печері, викопаній священиком Іларіоном. До відлюдника приходило багато людей - хто за благословенням, а хто й для того, щоб залишитися жити поруч зі святителем. Першими учнями Антонія стали Никон і Феодосій. Коли кількість пустельників сягнула 12, вони під керівництвом святителя викопали велику печеру, в якій влаштували церкву, трапезну й окремі келії. З цього і почалася Києво-Печерська лавра. Сам же Антоній з обителі пішов і викопав для себе нову печеру. Однак поруч із ним знову стали селитися ченці. Коли їхня кількість досягла сотні, братія з благословення Антонія побудувала на горі першу дерев'яну церкву Успіння Пресвятої Богородиці.

Житіє Антонія оповідає, що святитель володів даром чудотворення - зціляв хворих, передбачав події. Мощі преподобного нині перебувають під спудом - тобто не знайдені.

Іменини: Олександр, Антон, Георгій, Данило, Леонтій, Нестор, Петро, Степан.

Останні новини Чернігівщини

Прилуцькі поліцейські розшукали трьох зниклих дітей у Київській області 17:51

Усю ніч співробітники Прилуцького районного відділу поліції встановлювали місце знаходження двох хлопчиків 12 та 8 років та 10- річної дівчики, які зникли ввечері. Дітей знайшли на світанку у сусідній області живими та неушкодженими.

Верстатник, слюсар, водій … Жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії 17:40

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок.

“Українське сценічне вбрання. Смарагдова віднова” 12:17

Всіх, хто цікавиться історією української культури — у широкому розумінні — 5 вересня 2024 року запросили до мистецької дискусії Академічний ансамбль пісні і танцю “Сіверські клейноди” та балетмейстер, дослідник-етнограф, автор серії книг про історію народного танцю і костюму Костянтин Богомаз.

Складні часи вимагаються рішучих дій: як розвивається бізнес на Прилуччині 10:10

Наразі весь бізнес Чернігівщини – прикордонного деокупованого регіону – переживає не найкращі часи. Прилуцький район – не виняток з-поміж п’яти, адже будь-який розвиток потребує інвестицій, іншими словами – надто ризикових рішень під час війни.

 Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань

Сімейні лікарі Чернігівщини покращують навички із ранньої діагностики онкологічних захворювань 10:09

305 медиків з 28 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що обслуговують мешканців 49 територіальних громад Чернігівщини, пройшли навчальну програму з профілактики та раннього виявлення раку.