Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 05:11:49

Попри війну: з 2022 року природно-заповідний фонд Чернігівщини збільшився на шість об’єктів

08.07.2024   10:08Агенцiя

Сьомого липня професійне свято відзначають працівники природно-заповідної справи. Завдяки їх роботі, а також роботі науковців та природоохоронної громадськості, Чернігівщина є лідером в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Напередодні професійного свята про стан та розвиток заповідної справи в області розповіла на брифінгу в медіацентрі ОВА начальниця управління заповідної справи Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації  Віталіна Синіговець.

    «Наразі збереження та відтворення природних комплексів — серед пріоритетних завдань відновлення області. Збільшення площ природно-заповідного фонду також передбачено стратегією повоєнного відновлення країни», – зауважила спікерка.

Природно-заповідний фонд області налічує 680 об’єктів (24 – загальнодержавного та 656 – місцевого значення),  загальна площа яких становить понад 263,6 тис. га. Це 2 національні природні (Мезинський та Ічнянський) та 3 регіональні ландшафтні (Ніжинський, Міжрічинський та РЛП Ялівщина) парки, а також заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, дендропарки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, зоопарк.

Незважаючи на складнощі через правовий режим воєнного стану, фахівці Департаменту екології та природних ресурсів ОДА активно працюють над створенням нових та розширенням наявних об’єктів природно-заповідного фонду. Так, за останні два з половиною роки на  території області створено 6 таких об’єктів та збільшено загальну площу заповідних територій на 587 га.

Зокрема, минулого року створено три об’єкти загальною площею 156,9 га в Прилуцькому і Чернігівському районах та один у першому півріччі 2024 року – заказник «Єрмолова плавля» у Чернігівському районі площею 67 га.

За словами Віталіни Синіговець, найбільша кількість об’єктів ПЗФ знаходиться під «охороною» лісогосподарських підприємств. Постійно проводиться робота з приведення у відповідність площ таких об’єктів до оформлених актів на землю, в результаті якої вдалося розширити межі деяких заказників і збільшити їх площу.

До речі, до процесу створення заповідних об’єктів можуть долучитись як науковці, так і небайдужі громадяни. У випадку створення об'єкта місцевого значення потрібно подати клопотання до Департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

    «До клопотання має входити обґрунтування (чому саме певна територія може стати заповідним об’єктом), характеристику природоохоронної, наукової, естетичної цінності, відомості про місцезнаходження, розміри земельної ділянки, характер використання, власників та користувачів природних ресурсів, а також відповідний картографічний матеріал. Далі створення заповідного об'єкта погоджується з власниками та користувачами природних ресурсів. І вже після цього документи передаються на розгляд депутатів обласної ради», – пояснила Віталіна Синіговець.

У разі ж створення заповідного об'єкта загальнодержавного значення документи подаються до Міндовкілля, а відповідний указ підписує Президент України.

Важливо, що надання статусу об’єкта природно-заповідного фонду не забороняє використання його територій. Використання земельних ділянок, які знаходяться в межах заповідного об'єкта, здійснюється відповідно до цільового призначення та з урахуванням обмежень, які накладає ЗУ «Про природно-заповідний фонд України».

    «На Чернігівщині відсоток заповідання складає 7,91% від загальної площі області. Держава ж поставила за мету досягнути 15%. Тож ми активно працюємо для досягнення цього результату», – зазначила спікерка.

Актуальним є і збереження об’єктів природно-заповідного фонду, що забезпечується різними способами. Серед них – встановлення заповідного режиму, організація наукових досліджень та спостережень за природними комплексами, встановлення інформаційних знаків, розробка землевпорядної та лісовпорядної документації.

Так, цього року передбачено виділення коштів для встановлення меж 12 об’єктів ПЗФ на території Прилуцького та  Чернігівського районів. Попередньо на них були подані запити від територіальних громад. На сьогодні в області межі встановлені на 63 таких об’єкти.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.