Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:35:13

Розвідувальний підрозділ з Гончарівського взяв участт у навчанні "Перспектива-2012". ФОТО

03.10.2012   13:10

У вітчизняному війську добігають кінця дослідницько-експериментальні командно-штабні навчання з органами військового управління та військами (силами) “Перспектива-2012”.

Варто відзначити, що навчання проходили на всій території України. За цей час воїни країни виконали ряд навчально-бойових завдань, спрямованих на взаємодію частин і з’єднань усіх видів і родів української армії. А також перевірили на практиці нові методи і стандарти управління військами.

До навчань залучалися усі військові частини Збройних Сил України у пунктах постійної дислокації з проведенням навчань і занять за відповідною тематикою командувачів видів Збройних Сил України та начальників структурних підрозділів Генерального штабу ЗС України, у підпорядкуванні яких знаходяться військові частини. Навчання проводилися в 3 етапа.

Крім того, під час “Перспективи-2012” проведено тактичні (льотно-тактичні та тактико-спеціальні) навчання з визначеними військовими частинами та підрозділами Збройних Сил України. На полігонах Сухопутних військ, Повітряних Сил та Військово-Морських Сил Збройних Сил України проведено батальйонні, ротні тактичні навчання, тактичні навчання з підрозділами протиповітряної оборони Сухопутних військ та зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗС України, а також тактико-спеціальні навчання з частинами забезпечення.

Зокрема у Гончарівському на Чернігівщині для відпрацювання навчальних питань з протидії незаконним військовим формуванням на полігон вийшов розвідувальний підрозділ 1-ї окремої танкової бригади. Протягом трьох днів розвідники тренувалися у організації засідок на автошляхах та лісових дорогах, долали різні природні перешкоди та знешкоджували умовного супротивника.

Сценарій проведення навчання також передбачав проведення льотно-методичного збору авіації з відпрацюванням льотно-тактичних вправ на бойове застосування авіації.

Так у Житомирській області відбулось експериментальне тактико-спеціальне навчання з бойовою стрільбою. Захід проводився з метою дослідження особливостей управління та організації взаємодії міжвидових і різнорідних підрозділів, практичної апробації нових форм і способів застосування міжвидової тактичної групи. Дії особового складу міжвидової тактичної групи, основу якої складали військовослужбовці 8-го армійського корпусу, оцінював особисто Міністр оборони України Дмитро Саламатін. Спостерігачами виступили командири військових частин Сухопутних військ ЗС України. До масштабного заходу, який проводився у два етапи, залучалося біля 900 військовослужбовців та 145 одиниць техніки.

За сценарієм навчання, з вертольота Мі-8 парашутним способом із застосуванням керованих парашутних систем “Статус” десантувалися підгрупи спеціального призначення, які після приземлення вийшли до району призначення та підготували до застосування бойові човни. У цей же час екіпаж літака Су-24МР проводив повітряну розвідку і виявив висування умовного противника. Пара вертольотів Мі-24 армійської авіації вийшла на бойовий курс і нанесла удари по ворогу. Вертоліт Мі-8, рухаючись на гранично малих висотах вздовж русла річки, здійснив десантування “по-штурмовому” в воду двох водолазних пар. “Спецпризначенці” у взаємодії з водолазними парами знищили охорону моста, чим забезпечили безперешкодне просування мінометної батареї.

В свою чергу рота 95-ї окремої аеромобільної бригади на вертольотах Мі-8 провела аеромобільно-ударні дії, знищуючи залишки умовного противника та захоплюючи вигідні рубежі для безперешкодного подолання водної перешкоди тактичною групою.

Одночасно в повітрі працював безпілотний літальний апарат, який надавав інформацію в умовах реального часу до групи високотехнологічної підтримки дій військ, яка знаходилася на пункті управління сил спеціальних операцій.

Водночас, за сигналом командира тактичної групи рота форсувала водну перешкоду на БТР-80, з ходу атакувала противника, розширила захоплений плацдарм та розвинула наступ у глибину. Для подолання водної перешкоди залучалися понад 60 військовослужбовців на 15 одиницях техніки ПММ-2М, ПТС-2, ПМП та катерах 12-го інженерного полку 8-го армійського корпусу. Екіпажі паромних і понтонних машин здійснили розвідку підходу до водної перешкоди, відпрацювали різні варіанти і способи переправи через водну перешкоду, зокрема, на плаву, десантні, паромні та понтонно-мостові.

Прикриття переправи від повітряного противника здійснювали зенітна самохідна установка 2С6 “Тунгуска” та зенітна установка ЗУ-23.

Експериментальне тактико-спеціальне навчання мало продовження на тактичному полі, де розвідкою було виявлено незаконне збройне формування в кількості до 600 осіб. Літаки типу Су-24 та Су-25 нанесли бомбово-штурмові та вогневі удари по колонах “противника”, зупиняючи його подальше просування.

Згодом для знищення малорухомих броньованих цілей та живої сили “противника” з польового майданчика базування здійснила зліт ланка вертольотів Мі-24.

У бій з ворогом, десантувавшись з вертольотів Мі-8, вступила рота ВДВ. Вогневу підтримку висадки тактичного десанту забезпечили бойові вертольоти.

Артилерійська група провела вогневе прочісування району можливого скупчення противника. Військовослужбовці нанесли ураження противнику постановкою рухомого загороджувального вогню, гарматно-ракетний комплекс 2С6 “Тунгуска” завдав ударів по броньованих цілях, а мінометна батарея знищила “живу силу”. Вагомих втрат незаконному збройному формуванню завдали і екіпажі БМП-2 та БТР-80.

Згодом за сигналом тактична група за підтримки вогню артилерії атакувала і знищила противника. Операція тривала до повної очистки району конфлікту від диверсійно-розвідувальних сил та незаконно створених збройних формувань.

За підсумками проведеного навчання високу оцінку діям особового складу дав глава оборонного відомства Дмитро Саламатін.

– Міжвидова тактична група виконала поставлені завдання на “відмінно”, – наголосив Міністр оборони України.

У 383-му окремому полку дистанційно керованих літальних апаратів Повітряних Сил Збройних Сил України, що дислокується на Хмельниччині, проведено тижневі збори резервістів. Вони вивчали матеріально-технічну базу основних видів озброєння полку та їх призначення, знайомились із заходами безпеки при підготовці і виконанні практичних стрільб з АК-74 і безпосередньо під час імітації пусків безпілотних літаків-розвідників. За планом зборів вони виїхали на стартову позицію позиційного району і виконали умовний пуск безпілотного літака-розвідника ВР-2 “Стриж”.

З Хмельницького до Криму вирушив військовий залізничний ешелон з авіаційною, автомобільною та спеціальною технікою окремого полку дистанційно керованих літальних апаратів для участі у тактико-спеціальних навчаннях з практичними пусками безпілотних літаків-розвідників на полігоні “Чауда”. На навчання до Криму прибуло більше семидесяти військовослужбовців полку, 5 безпілотних літаків розвідників ВР-3 “Рейс” і 34 одиниці автомобільної та спеціальної техніки. Ешелон складався з 21 залізничної платформи та двох пасажирських вагонів. На полігоні розгорнули польовий табір та власними силами обладнали стартові позицій для пусків літаків.

На чорноморському узбережжі діяв особовий склад Західної військово-морської бази ВМС ЗС України. Протягом декількох тижнів військові моряки відпрацьовувати ряд питань, пов’язаних з організацією охорони і оборони пунктів базування суден від підводно-диверсійних дій і терористичних актів. А також виконували навчально-бойові завдання по поповненню запасів артилерійських боєприпасів з практичної подачею трального озброєння кораблям.

Також на полігоні Державного науково-випробувального центру ЗС України “Чауда” в Криму відбулося тактичне навчання з виконанням бойових пусків зенітних керованих ракет бойовими обслугами ЗРК “Бук-М1” по повітряних цілях. На знищення “крилатих ракет” противника, роль яких виконували безпілотні літальні апарати типу ВР-3 “Рейс”, одночасно працювали також літаки винищувальної авіації Су-27.

На Ангарському полігоні у Криму в рамках комплексу навчань “Перспектива-2012” відбулося двостороннє тактичне навчання окремого батальйону морської піхоти та гірсько-піхотної роти окремої бригади берегової оборони. Військовослужбовці відпрацювали приведення техніки в бойову готовність, здійснення маршу, організацію охорони важливих державних об’єктів, пошук у гірсько-лісистій місцевості, а також дії із засідок та протизасідкові заходи.

Всього на навчання залучалося близько 500 чоловік та 100 одиниць автомобільної і броньованої техніки. З повітря дії піхотинців підтримували літаки МіГ-29 тактичної групи “Крим”, бойові і транспортні вертольоти Сухопутних військ Збройних Сил України Мі-24 та Мі-8.

Двостороннє тактичне навчання тривало в умовах, максимально наближених до реальних. За його легендою у Кримських горах було виявлено загін чисельністю близько 100 чоловік, озброєний стрілецькою зброєю та бронетехнікою, який захопив “важливий державний об’єкт”. Завданням морпіхів було цей загін знайти та “знищити”.

У свою чергу, завданням гірсько-піхотного підрозділу було посилити охорону важливого державного об’єкту та не допустити проникнення незаконних збройних формувань у гірсько-лісисті райони Криму.

На Новомосковському загальновійськовому полігоні, що на Дніпропетровщині, 126 воїнів-десантників здійснили десантування з літака Іл-76МД. Більше половини з них десантувалися з літака Іл-76МД вперше. Стрибок здійснювався з висоти 600 метрів. Також десантники відпрацювали тактичне завдання зі стрільбою у повітрі холостими набоями.

Комплекс дослідницьких експериментальних командно-штабних навчань “Перспектива-2012” мав на меті забезпечити підготовку Збройних Сил до виконання оперативних і бойових завдань та підвищити рівень відповідальності командирів, зменшити тривалість періоду підготовки до виконання завдань, що за попередніми результатами і було досягнуто.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини