Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 07:44:31

13 кілометровий велопробіг вулицями міста подолали велолюбителі Чернігова разом із Сергієм Березенком

04.07.2015   20:55Агенцiя

У Чернігові 4 липня відкрили першу в місті велосипедну доріжку. За це велолюбителі мають подякувати Сергію Березенку. Адже саме за його сприяння і здійснилося її будівництво та облаштування.

Чернігівці давно прагнули мати таку доріжку. Кілька років тому велолюбителі нашого міста, дивлячись на розвинену інфраструктуру європейських міст чи того ж Львова, по доброму заздрили колегам. Найактивніші: велоспільнота «Лайба», ГО «Простір злагоди» та Архітектурна майстерня комплексного проектування Вільяма Жігінаса рік тому розробили та затвердили «Концепцію розвитку велосипедного руху і облаштування велосипедної інфраструктури в м. Чернігові». Однак далі концепції справа поки не пішла. У держави, як завжди, не це немає коштів. Місцева влада концепцію затвердила, але програму її реалізації поки не прийняла. Мовляв, ідея хороша, але у міста на неї коштів немає, тому поки справляйтесь хлопці самі. Так і припадав пилюкою проект майже рік. Аж поки активісти не звернулися до Сергія Березенка за допомогою. Той, будучи активним любителем велоспорту, зрозумів важливість проблеми і допоміг з будівництвом велодоріжки.

Доріжка пролягає від Міського палацу культури (ДК «Хіміки») до пам'ятника на честь визволення Чернігова, облаштована відповідними дорожніми знаками та розміткою. Відкриття, як годиться, відзначили по спортивному. Активісти велоспільноти «Лайба», громадської ініціативи «ВелоЧернігів» організували 13-ти кілометровий велопробіг вулицями міста, одним з учасників якого був і сам Сергій Березенко.  

– Я дуже люблю їздити на велосипеді. Свого часу намотав на «двоколісному» тисячі кілометрів по усій Україні. Я прекрасно розумію чернігівських велолюбителів, які прагнуть, аби у їхньому місті була розвинена велосипедна інфраструктура. Обома руками їх підтримую в цьому, тому і допомагаю, - розповів Сергій Березенко.

Протестувавши доріжку, велосипедисти відчули усі її переваги. Головний плюс – ти рухаєшся окремою смугою, нікому не заважаєш, тебе не підрізають машини. А як тільки з’їжджаєш з неї, починаєш відчувати дискомфорт. Заважають припарковані машини, ями на дорогах, тощо

– Різниця колосальна, - пояснюють спортсмени. – Нам дуже сподобалось, - розповіли щасливі Настя і Яна, - їздити доріжкою дуже зручно. Немає машин, катаєшся в своє задоволення. Тепер будемо постійно їздити новою доріжкою.

За словами керівника велоспільноти «Лайба» Максима Цируліна, відкриття нової велодоріжки – дуже важливий крок по створенню в Чернігові європейської велосипедної інфраструктури.  – Звичайно доріжка не вирішує усіх проблем велосипедистів міста, але це перший крок. Взагалі нашою концепцією передбачено будівництво 100 кілометрів велодоріжок і 10 000 велопарковок за п’ять років, - пояснив активіст.

Сергій Березенко вірить в те, що з часом Чернігів перетвориться на своєрідний «рай» для велолюбителів. 

– Велосипед дає людям «мільйон» переваг. На ньому зручно добиратися будь-куди, якщо, звісно є для цього всі умови. Велосипед значно дешевший за автомобіль. Ти не витрачаєш кошти на пальне чи проїзд у транспорті. Не забруднюється екологія. І що важливо, велосипед – це здоровий спосіб життя. Чернігів має стати велосипедним містом, і ми йому в цьому допоможемо, - пояснив Сергій Березенко.

Тарас Дзюба

PR 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.