Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:50:46

Іван Чаус: "Склад "Десни" потрібно підсилювати на 90 %"

23.06.2014   08:07Агенцiя

Екс-президент "Десни" прокоментував можливість участі чернігівського клубу в прем’єр-лізі

— Іване Петровичу, ви, як ніхто інший, чудово ознайомлені із чинним станом справ у господарстві «Десни». Скажіть, наскільки реально чернігівському колективу вже нинішнього року стартувати у вітчизняній прем’єр-лізі?
— Увійти, може, й до снаги, але я не знаю про фінансове становище клубу. Наскільки мені відомо, наразі в «Десні» існує заборгованість по зарплаті й преміальних перед гравцями. Справа в тому, що нинішні очільники ніколи не займалися розвитком дитячого футболу, а це за собою тягне відсутність бази, дублюючого складу та команди U-19. У цьому напрямі клуб не зробив абсолютно нічого. Але найстрашніше інше — на сьогодні в «Десні» не виступає жоден місцевий футболіст. Пам’ятаю, коли 2006-го «фіолетово-білі» виступали в першій лізі й посіли там четверту сходинку, кольори клубу захищали практично самі вихованці чернігівського футболу. Наразі цей відсоток місцевих гравців складає нуль цілих, нуль десятих. Можна сказати, що в «Десни» відсутня філософія розвитку, адже за гроші команду можна зібрати за два дні, проте що з нею буде в майбутньому? Відсутній внутрішній кадровий резерв, без якого в нинішніх умовах подальший розвиток клубу практично неможливий.

— Відомо, що чернігівський стадіон ім. Ю. Гагаріна перебуває у занедбаному стані. Скільки потрібно часу, аби привести його до вимог УПЛ?

— Повірте мені, у 2014 році це зробити нереально. Як мінімум, потрібен рік, щоби більш-менш привести арену до ладу, і це за умов належного та стабільного фінансування. Інакше реконструкція стадіону може затягнутися на роки. Крім то-
го, в Чернігові навіть немає якісного поля, не кажучи вже про стадіон. Свого часу Луческу красномовно оцінив стан газону на Гагаріна, відзначивши, що він один із найгірших в Україні. Тобто на сьогодні інфраструктура в «Десні» не готова. Для цього потрібен час.

— І в яку суму, на вашу думку, обійдеться очільникам «сіверян» реконструкція арени?

— Мені складно сказати. Пот­рібно розуміти, як саме хочуть реконструювати споруду. Можна її підігнати під європейські стандарти, що буде набагато дорожче. Можна під рівень УПЛ, що передбачає менші затрати. Але якщо взяти загальну вартість, вона коливається в межах десятків мільйонів гривень.

— За регламентом УПЛ, її учасники повинні мати власну дитячу футбольну школу та команди U-21 та U-19. Ураховуючи проблеми головної арени і відсутність резервного поля, де гратимуть молодіжні колективи?

— У місті є тільки одне поле, котре відповідає рівню першої ліги — стадіон ім. Гагаріна. Усі інші поля в Чернігові не відповідають навіть мінімальним вимогам для виступів U-19 і дубля. Не може «Десна», U-21 та U-19 виступати на одному полі! Є хороші поля в області — у Плисках та Добрянці, котрі мають пристойний рівень і цілком придатні не тільки для поєдинків дублерів, а й другої ліги.

— А як щодо стадіону «Текстильник», де виступає жіночий клуб «Легенда»? Можливо, він би міг стати притулком для молодіжних команд?

— На сьогодні — ні. Він перебуває просто в жахливому стані. Там поле — город, трибуни розсипаються, дерев’яні лавки гниють. Немає нічого, роздягальні жахливі. Скажімо так, «Текстильник» перебуває в аварійному стані.

— Але за наявності необхідних коштів, з нього можна було би зробити стадіон, який принаймні відповідав би стандартам для проведення матчів U-19 та U-21?

— Зважайте, що стадіон іме-
ні Гагаріна — це комунальна власність, а «Текстильник» перебуває у приватній власності й належить текстильному підприємству «Чексіл». Тому тут виникає питання, навіщо власникам «Десни» вкладати гроші в чужу власність? Якщо вже щось робити, то своє, на що, безумовно, потрібен час та хороші інвестиції. У Чернігові не те, що грати, тренуватись навіть ніде. «Десна» може бути кад-
рово готова, фінансово добре забезпечена, проте щодо інфраструктури, то на її відновлення піде щонайменше рік-два.

— Іване Петровичу, пам’ятаю, коли ви керували клубом, на території стадіону Гагаріна почалося будівниц­тво тренувальної бази, від якої у підсумку залишилося лише одне футбольне поле та недобудована двоповерхова споруда. Реалізацію даного проекту можливо продовжити?

— Я вам скажу більше — можна й потрібно. Ми не тільки будували базу, але й хотіли створити міні-академію при клубі. Тоді нам забракло трохи часу, адже після приходу до команди Савченка на усіх цих планах була поставлена масна крапка. Ми вже готували готельні номери, спеціально під них проектували їдальню. На жаль, не встигли ми довести до кінця розпочату справу. Хочу вам розкрити одну таємницю: на базі стадіону «Юність» найближчим часом з’явиться критий футбольний манеж. Усі питання з документацією вже вирішені, тепер переходитимемо до активної фази будівництва. Плануємо створити на «Юності» серйозну футбольну базу із манежами, полями зі штучним та натуральним покриттям тощо.

— Щодо спортивної складової. Ви говорите, що за «Десну» виступають переважно приїжджі виконавці. Наскільки їхній рівень відповідає рівню прем’єр-ліги та чи потрібне чернігівському клубу підсилення?

— Я бачу усього дві-три людини, які б могли з нинішнього складу «Десни» виступати в прем’єр-лізі. По суті, склад потрібно підсилювати на 90 %. Наскільки це реально? Не можу заглядати в кишеню до очільників клубу, це суто їхня справа. Для реалізації цього проекту в короткі терміни потрібна група професіоналів, яка якісно змогла би провести селекцію. А чи є такі люди в розпорядженні керівництва «Десни», я не знаю.


http://www.footboom.com/ukrainian/first/21-06-2014-Ivan-Chaus-Sklad-Desny-potribno-pidsyliuvaty-na-90.html

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини