Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:54:10

Александр Рябоконь: "Хотим пройти в полуфинал Кубка Украины"

25.01.2014   10:43Агенцiя

Головний тренер "Десни" Олександр Рябоконь, котра недавно вийшла з відпустки, — про участь у Меморіалі Макарова, можливих новачків та жеребкування Кубка України.

Олександр Рябоконь

Олександр Рябоконь

«Доволі непоганий рік видався для нашої команди»

— Олександре Дмитровичу, традиційно запитаю про минулий рік: уже підбивали підсумки? Все ж удосталь подій відбулось для «Десни»: вихід у першу лігу, сенсаційне п’яте місце в першій частині…

— Доволі непоганий рік видався для нашої команди. Перше півріччя було присвячене виходу до першої ліги, що в результаті нам вдалось зробити. У першій лізі, коротко кажучи, нам удалось виконати поставлене завдання — потрапити в лідируючу п’ятірку. Тому, без сумнівів, задоволені тогорічним пройденим проміжком.

— Якщо би вам у 2012-му сказали, що здобудете вищезгадані результати, з легкістю повірили б?

— А чому би й ні? Нас керівництво й налаштовувало на боротьбу в новому дивізіоні за чільні місця. Тому не скажу, що зимувати в ролі п’ятої команди першої ліги для нас неочікувано. Впевнений, що на сьогодні це дійсно наш рівень.

— Футболісти люблять говорити, що важливо виграти останній матч року, щоби з хорошим настроєм піти у відпустку. Поразка від «Украгрокому» вплинула на початок відпочинку?

— Звичайно, якби в заключній грі виграли в «аграріїв», то позитиву було ще більше. Але, якщо брати в цілому, то п’яте місце — ось показник нашої роботи восени, а не матч із головківцями. Це більшою мірою впливає на настрій упродовж відпустки.

— Як провели відпустку?

— Передусім, роздали футболістам індивідуальні заняття на відпустку. Все ж стільки часу без регулярної роботи не може пройти безслідно. Більше місяця — не коротка пауза. Після такого відпочинку всі були раді зібратися та зустрітись на Меморіалі Макарова.

— А як щодо вас?

— Мені також подобається активний відпочинок. За час відпустки багато поїздив країнами Європи, а вже ближче до Нового року поїхали з сім’єю в Буковель, каталися на лижах. Тобто повністю задоволений, як провів свій вільний час.

— Згадували про програму для своїх підопічних. Коли зібралися, помітили результат роботи? Чи задоволені їхньою формою?

— Поставилися до цього хлопці доволі професійно. Вони знали, що на них одразу очікує участь у турнірі. Хоча протидіятимемо аматорським колективам, все одно потрібно перебувати у пристойній формі. Бодай для того, щоби оминути травм. Можу сказати, що більш-менш у нормальному стані зустрілись, майже всі, відсотків 95, приїхали без зайвої ваги.

— Чи правильно розумію, що Меморіал Макарова розцінюєте як перший збір?

— Ну так, це наш перший відновлювальний збір. Гравці втягуються в робочий процес. Утім, роль тренерів на цьому турнірі мінімальна. Наперед попросив своїх гравців, аби з обережністю підійшли до матчів та свого здоров’я, враховуючи, що граємо як в манежі, так і на вулиці. Крім цього, поєднуємо зараз і селекційну роботу: проглядаємо кількох виконавців, переважно молодих чернігівців. Серед достатньо відомих у нас на перегляді є Віталій Грицай з алчевської «Сталі».


«Великої ротації не буде»

— Щодо Меморіалу: уже триває не перший ігровий день, навіть з групи вийшли. Які цілі ставили перед футболістами?

— Скажу відверто: для мене не має значення, як ми проведемо цей турнір. Але хлопці повинні відповідально ставитися до своєї роботи. Виходячи на поле, людина зобов’язана думати лише про перемогу. І байдуже, чи це офіційні матчі, чи товариські. Поки що ми дійшли до стадії чвертьфіналу, хлопці розуміють, якщо не пройдемо далі, то спаринги будуть замінені на бігову роботу. Думаю, для будь-якого футболіста приємніше працювати з м’ячем, ніж мотати круги. Тим паче, що знаходимось у комфортних умовах у Кончі-Заспі.

— Торік «Десна» також брала участь у цьому турнірі, проте поступилась у фіналі динамівцям. Цього разу перемога реальніша?

— Повторюю, коли гравці виходять на поле, завдання в них одне — перемогти. Та й звитяга в таких змаганнях у плані емоційному сприяє мікроклімату в команді та позитиву. Як воно вийде — побачимо.

— Сіверяни, в порівнянні з іншими першоліговими клубами, зіграли найбільше спарингів. Чи не проповідуєте набирання форми, до прикладу, як «Шахтар», через матчі?

— Можна сказати, що так. Натомість ніяких тактичних напрацювань ми не застосовуємо. Тобто я перед зустріччю озвучую склад, і вони грають настільки, наскільки готові. Новачків не так багато, тому взаємодія, яка відточувалась раніше, та ігрова дисципліна все ж присутні. Наразі завдання — обійтися без травм, а зіграти не більше 30–45 хвилин для професіонала, навіть після відпустки, гадаю, не складе труднощів.

— Уже заплановані наступні зібрання?

— Так, плануємо на початку лютого поїхати на збір у Крим, де закладатимемо фізичну витривалість. Щоправда, остаточно з місцем ще не визначились: готуватимемось або в Куйбишеві, або в Алушті. Днями вже більш детально підійдемо до цього питання. Третій збір у кінці наступного місяця, сподіваємось, проведемо за кордоном, у Туреччині. Де відбудеться заключний, передстартовий збір, вирішимо згодом, відштовхуючись од погодних умов. Вибиратимемо з двох варіантів: Крим чи село Щасливе.

— Згадували, що на перегляді є Грицай. Чи підтвердите інформацію, що також у розташуванні чернігівців перебувають Фартушняк із «Титану» та Гриппа з латвійської «Даугави»?

— Інформація відповідає дійсності. Фартушняк та Гриппа дійсно разом із нами беруть участь в цьому турнірі. Чому вибір пав на них? Їхні агенти запропонували переглянути хлопців — ніяких проблем. А з тих, кого хотіли бачити саме ми, то це лише Грицай.

— Також говорили про молодих футболістів — вихованців місцевого футболу. Лутченко, Малюк, Чаус і Забродін теж мають шанс проявити себе?

— Так, надаємо їм ігрову практику. На цьому етапі кожен має однакову кількість часу на полі. Якщо комусь із вищевказаних виконавців удасться продемонструвати себе з найкращого боку, тренерський штаб лише тішитиметься, що більше чернігівців зможуть потрапити до головної команди краю.

— Збираєтесь ще когось запрошувати? Чи вам не потрібно багато нових футболістів?

— Однозначно, великої ротації не буде. Продовжуємо робити акцент на зіграність та гравців, які нині в команді. Не в останню чергу надаємо значення людським якостям, атмосфері в колективі. Тому багато нових виконавців у нас не буде. Проте є декілька позицій, які потрібно підсилювати. Тому вже на наступному зборі, який буде тяжчим та цікавішим, адже гратимемо з професіоналами, проглядатимемо запрошених.


«Рябоконь, давай у вишку»

— Ураховуючи низьку результативність «біло-синіх», необхідне поповнення в атакувальну ланку?

— Так, я з вами повністю погоджуюсь. Передусім, шукатимемо гравців на позицію нападника. Тим більше, що Плешаков і Фурта травмувалися та поки ще не відновились.

— Малюк, Білий та Лутченко вже в пошуках нового ФК?

— Так, на них ми більше не розраховуємо. Чому розійшлись? Перш за все, через те, що вони рідко потрапляли до основного складу. Доповнювало картину в Білого та Лутченка те, що вони довго заліковували свої травми. Хоча існує вірогідність, якщо вони не знайдуть собі нову команду, можливо, повернемо їх назад.

— До Картушова є великий інтерес з боку команд елітного дивізіону. Влітку вже точно Єгор залишить Чернігів?

— Він продовжив з нами конт­ракт на півроку. Інтерес дійсно є, однак зачекаємо літа. У нас Картушов — лідер команди, який зростає як футболіст. Упевнений, за півроку на його персону претендуватимуть ще більше ФК. Зараз скільки? Уже п’ять-шість клубів виявили бажання запросити Єгора. Якщо поговорите з ним, ймовірно, дізнаєтесь щось конкретніше. Знаєте, я з ним спілкувався на цю тему, розповідав своє бачення. Мені здається, якщо й переходити кудись у прем’єр-лігу, то тільки до провідних клубів топ-четвірки. Поки що ним цікавились команди середини турнірної таблиці.

— Мету на другу частину сезону вже оголошено?

— Про це говоритиметься напередодні початку другої частини. Можливо, за цей час ситуація в країні стабілізується. Тоді люди, котрі фінансують футбол, зможуть більше уваги приділяти клубові. Хоча ми не жаліємось. Як для першої ліги, в нас фінансова ситуація стабільна. Конкретніші завдання будуть пізніше, а поки нам дали повний карт-бланш на збори: якщо в Криму, то в Криму, якщо за кордоном, то за кордоном. Тобто в «Десні» все добре.

— А як ставитеся до вигуків, які звучали в останніх домашніх матчах: «Рябоконь, давай у вишку»?

— «Рябоконь, давай у вишку»? Позитивно ставлюсь до таких вимог. Навіть якщо взяти середній вік команди та склад, який є в чернігівському клубі, то чому би й ні? Головне, щоби було завдання. У першій лізі поступаємось лідерам у деяких нюансах. Тому спробуємо провести навесні десять матчів на гідному рівні.

— На останній прес-кон­ференції гендиректор клубу пан Ушарук розповідав, що інфраструктура постійно розвивається, а в планах — купівля бази. Вочевидь, для серйознішого завдання є підстави?

— Можливо-можливо… Тільки для цього потрібна стабільність у державі, розумієте? Наперед говорити на цю тему дещо складно.

— Післязавтра (бесіда відбувалась у середу, 21 числа. — Є. Д.) відбудеться жеребкування кубка. Вже обрали собі бажаного суперника?

— На жеребкуванні буде наш представник. Футболісти вже його просили, щоби він витягнув візаві, котрого ми зможемо пройти. Хто би нам не потрапив, легкого життя йому не буде. Маємо велике бажання пройти до наступного раунду. Не має особливого значення, чи це буде представник другої чи прем’єр-ліги. В тому ж «Славутичі» хороша команда: прийшов новий тренер, приєднались хороші гравці. Натомість команда елітної ліги може привезти другий склад та недооцінити нас. Особисто мені хотілося би, щоби нашим суперником була команда із сильнішого чемпіонату. Таким чином, один їхній візит порадує місцевих уболівальників. У будь-якому разі прагнемо пройти до півфіналу Кубка України.


Євген Демян, "Український футбол"

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини