Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:39:57

Чернігівщина футбольна?

22.11.2011   17:34Агенцiя

На це питання намагалися відповісти експерти у прес-клубі “Просвіта”.

Іван Чаус

Іван Чаус

Україна разом із Польщею виборола право проводити чемпіонат Європи з футболу. Наша держава заявила на весь світ, що є футбольною країною, де такий вид спорту як футбол розвивається динамічно. Чернігівська область, хоча і не виборола права на проведення футбольних змагань, не залишиться осторонь таких цікавих і неординарних подій.

Інфраструктура

Іван Чаус, президент ФК “Полісся” (смт Добрянка), депутат Чернігівської обласної ради, голова комісії сім’ї, молоді та спорту:
– Якщо ви запитаєте, чи є футбол на Чернігівщині, я відповім: “Так, є”. Але питання: в якому він стані? Ми бачимо сьогодні деякий спад у дитячому, в аматорському футболі й, мабуть, у професійному. Футбольний клуб “Десна” знаходиться у другій лізі, спорожніли трибуни. Ми втратили унікальний момент, коли з 1999 по 2008 роки “Десна” мала зв’язки з усіма спортивними школами області. Тоді працювала чітка система виховання своїх футболістів. Ми систему втратили, і це погано. Інша біда – інфраструктура. Звідтоді, як Палажченко побудував нам стадіон (ім. Гагаріна – авт.), побудував лижну базу в місті, радянська система створила спортивні школи, так вони і залишилися. Але іноді у нас з’являються стадіони завдяки місцевим меценатам, любителям футболу. Це стадіони у Плисках і Добрянці. На жаль, більше назвати не можу.
Я презентував проект, який був схвалений губернатором, – це побудова футбольного універсального манежу в Чернігові. Найближчим часом почнуться роботи із проектування цього об’єкта. Цей проект може дати поштовх до розвитку нашого футболу, загалом таких об’єктів в Україні буде три. Зараз такі манежі існують тільки в Києві та Маріуполі.
Аби футбол на Чернігівщині розвивався, треба йти двома напрямками. Перший – інфраструктура, другий – кадри.

Валерій Полєвой, почесний президент Чернігівської обласної федерації футболу:
– Хотілося б, аби більше приділялося уваги футбольним полям, спортивним залам, роздягальням, бо там немає навіть холодної води, і люди відмовляються грати, просять допомоги. Але футбол живе. У нас проходить чемпіонат з футболу для найменших -“Шкіряний м’яч”. У чемпіонаті беруть участь близько 70 команд. Цього року дві команди двох вікових груп брали участь у фіналі змагань. Це велике досягнення. Ми протягом десяти років є призерами цього чемпіонату. Проводимо першість спортивних шкіл, хоч як важко їм не живеться.
Олександр Волощук, журналіст, фанат ФК “Десна” з 20-річним стажем:
– Причину треба шукати в тому, що відбулося 2007 року, коли команда майстрів була в першій лізі. Коли клуб потрапив до рук людей, які практично його загубили. Уболівальники все бачать: які люди грають, які плани перед командою стоять. Звідси таке ставлення і до команди. Раніше вболівальників на матчі було 8000, а зараз – 800 глядачів, це для обласного центру дуже мало. Цю справу повинні вирішувати спільно багато людей: обласна влада, міська влада, спортивні організації.

Де наш зиск?

Олександр Волощук, спортивний журналіст, фанат ФК “Десна” з 20-річним стажем:
– Євро-2012 має підвищити інтерес до футболу. Наша Чернігівщина не залишиться осторонь цих процесів. Чернігів знаходиться недалеко від Києва, через Чернігівську область проходять основні магістралі: Санкт-Петербург – Київ, Московська траса. Дуже багато вболівальників будуть їхати з Росії, Білорусі, Прибалтики. Обласній і міській владі слід подбати про те, аби вболівальники не оминали нашого міста по об’їзній дорозі.

Сергій Аверченко, депутат Чернігівської міської ради, член бюджетної комісії:
– Від проведення Євро-2012 ми можемо мати зиск, якщо зможемо взяти. З досвіду тих країн, де проводилися такі чемпіонати, відомо, що економіка значно зростала, особливо у сфері готельного, ресторанного і туристичного бізнесу. Необхідно подбати, щоб люди відвідали Чернігів. Нам є що показати і розповісти. Зараз завдання – створити необхідну інфраструктуру. Нам треба, аби люди зупинялися в Чернігові з ночівлею, тоді буде економічний зиск. Зараз готується програма розвитку. Я думаю, що всі необхідні заходи будуть здійснені для того, щоб ця програма була прийнята і щоб вона була ефективна.

Міліція та фанати

Володимир Чарівний, підполковник міліції, начальник відділу охорони громадського порядку УМВС у Чернігівській області:
– Міліція Чернігівщини дуже ретельно ставиться до забезпечення громадського порядку у зв’язку із проведенням Євро-2012. Наша область – транзитна. У містах проведення, де передбачається велике скупчення людей, розроблені маршрути патрулювання. Міліціонерів буде достатньо, аби люди відчували себе у безпеці. Англійську мову міліціонери вивчають із викладачами, вже 300 осіб вивчили її, підготовка триває. Ми нормально спілкуємося з активними фанатами, щоб люди могли прийти на стадіон подивитися футбол, не порушуючи громадського порядку. Якщо буде потрібно, чернігівська міліція надасть допомогу тим містам, де проводитиметься Євро-2012.

Андрій Кужель, голова Чернігівської міської організації “Свобода”:
– Останній конфлікт міліції та фанатів показав: як треба довести людей, аби вони почали бити міліцію. У Європі, якщо фанати щось витворяють, їх спокійно знімають на відео, найактивніших правопорушників штрафують. У нас у цьому якесь дикунство. Тому звертаюсь до міліції, аби вони проводили у себе освітні заходи.

Валерій Семенець, заступник керівника відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради, спортивний оглядач газети “Чернігівські відомості”:
– Я любитель футболу, давно вболіваю за “Десну”, майже не пропускаю матчів. Але у мене є претензії як до фанатів, так і до міліції. Звертаючись до фанатів, хочу зауважити, що закон є закон, його треба дотримуватися. Мені і моїй дитині, з якою я ходжу на стадіон, дуже не подобається сигаретний дим та запах палаючого файєра. І моє право на чисте повітря важливіше, ніж ваш файєр. Мені дуже подобається, коли фанати співають “Червону руту”, коли перегукується сектор із сектором, але людям дуже не подобається, коли фанати співають пісні з матами. Фани – це добре, але коли фан не знає, де межа, то це вже хуліганство.

Останні новини Чернігівщини

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини