Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 9 травня, 02:12:56

6 жовтня - цей день в Україні та в світі

06.10.2023   08:08Агенцiя

ДЕНЬ 590 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 590 RUSSIAN AGRESSION

6 жовтня у світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання, Всесвітній день посмішки, Всесвітній день таблиці множення, День помічника лікаря.

У Казахстані - День бухгалтера та аудитора, День захисту дітей у Сінгапурі, День збройних сил Єгипту, День логістики в Аргентині. У Німеччині, в Берліні - Фестиваль світла.

Православна церква вшановує пам'ять апостола Фоми.

Всесвітній день посмішки

Всесвітній день посмішки відзначається щорічно в першу п'ятницю жовтня. Тим, що це чудове свято існує, світ завдячує художнику Гарві Беллу. У середині 20 століття він жив в Америці. Нічим примітним його творчість не вирізнялася: критики особливо ним не цікавилися, його картинам навряд чи загрожувало безсмертя.

Але якось до нього звернулися представники страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America з проханням придумати якийсь яскравий символ, що запам'ятовується, - візитівку компанії.

Гарві запропонував замовникам те, що зараз усі без винятку користувачі інтернету називають "смайликом" - усміхнену жовту фізію. Сталося це в 1963 році. Замовники прийняли роботу, заплатили Беллу 50 доларів, виготовили значки з цією фізіономією і роздали персоналу компанії. Успіх перевершив усі очікування. Клієнти компанії були в захваті від нововведення - буквально за кілька місяців було випущено понад десять тисяч значків.

Всесвітній день охорони місць проживання

Щорічно 6 жовтня в усьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання - міжнародне свято, покликане привернути увагу людства до проблеми збереження середовища проживання фауни планети Земля. Це свято було засновано 1979 року в рамках Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного середовища проживання.

Ще цього дня:

1917 - Відбувся I Всеукраїнський з'їзд товариств "Просвіта";

1927 - У Нью-Йорку відбулася прем'єра першого звукового фільму;

1948 - В Ашгабаді стався один із найпотужніших землетрусів у світі, що спричинив великі людські жертви. Тепер у Туркменістані цього дня відзначають День поминання;

1973 - Атакою єгипетських і сирійських військ під час єврейського свята Йом-Кіпур розпочалася Війна Судного дня між Ізраїлем і арабськими країнами;

1975 - Київське "Динамо" виграло Суперкубок УЄФА у клубу "Баварія" (Мюнхен) у другому матчі 2:0 (перший 1:0);

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять святого Фоми - одного з Дванадцяти апостолів. Він жив у Галілеї і займався риболовлею, поки не почув одного разу проповідь Христа, яка спонукала його покинути дім і приєднатися до Ісуса в його мандрах. Незабаром його обрали до числа найближчих учнів. За переказами, Фому прозвали "близнюком", оскільки зовні він був дуже схожий на Христа.

Один із біблійних епізодів, пов'язаних із Фомою, відомий, напевно, кожному - хоча б за загальним прізвиськом "Фома невіруючий", яким нагороджують людей, що сумніваються в чомусь. Згідно з Євангелієм від Івана, Фома не був присутній під час першого з'явлення воскреслого Ісуса апостолам і не міг повірити в те, що сталося диво. Фома повірив у воскресіння Христа, коли Спаситель з'явився йому і дозволив доторкнутися до своїх ран.

Іменини: Андрій, Іван, Інокентій, Микола, Петро, Ян, Іраїда, Раїса.

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини