Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 12:30:11

16 липня - цей день в Україні та в світі

16.07.2023   10:58Агенцiя

ДЕНЬ 508 - ВІЙНА

16 липня в Україні святкують День прийняття Декларації про суверенітет, День бухгалтера, День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості.

У Грузії - Гергетоба або День духовної любові, у Франції - День пам'яті жертв Голокосту, в Японії - День моря.

Ще сьогодні - Міжнародний день змій; 1054 року стався остаточний розкол християнської церкви - на римо-католицьку і православну; 1790 року Конгрес США ухвалив виділити спеціальну територію для будівництва нової столиці країни - Вашингтона;

Католицька церква - День Пресвятої Діви Марії з гори Кармель.

Православна церква - Мокій і Марк, Стожари.

Декларація про державний суверенітет - один із найважливіших документів в історії державності України.


Сьогодні ми відзначаємо цей день в умовах повномасштабної війни, коли українці змушені боронити власний суверенітет і територіальну цілісність, боротися за свободу і незалежність.

16 липня 1990 року вважається "кануном" української незалежності. Декларація про державний суверенітет була головним підготовчим актом до проголошення незалежності.

Саме в цей період на території Радянського Союзу відбувався парад суверенітетів, коли республіки одна за одною заявляли про вихід із СРСР.

За декларацію про державний суверенітет проголосували 355 депутатів, проти - 4.

День бухгалтера

Щорічно 16 липня в Україні відзначають День бухгалтера, який з 2018 року має нову назву - День бухгалтера та аудитора. Дата свята була обрана у зв'язку з ухваленням 16 липня 1999 року Закону України № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність".

Відповідно до Закону, метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є надання користувачам для схвалення рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

З огляду на значний внесок працівників бухгалтерських служб та аудиторів у розвиток фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій, зростання національної економіки, Указом Президента України №662/2004 від 18 червня 2004 року День бухгалтера було офіційно засновано, і дата його святкування встановлена на 16 липня. А Указом Президента №103/2018 від 20 квітня 2018 року про внесення змін до цього документа свято стало іменуватися - День бухгалтера та аудитора.

Офіційне затвердження свята дало змогу підняти престиж професії, а отже, змусило представників державної влади по-новому поглянути на фахівців-бухгалтерів. Разом із тим, це дало змогу усвідомити, що бухгалтерській облік - це не лише податкова звітність, а й основа для прийняття управлінських рішень.

Церковне свято

Мокій і Марк, яких вшановують цього дня, жили за часів імператора Максиміана і були вірними християнами. Під час гонінь язичники їх схопили і намагалися змусити поклонятися ідолам. Існує переказ, що коли святих вели до жертовника, перед ними та їхніми стражниками вийшла маленька дитина і стала заважати йти. За це язичники жорстоко побили невинне дитя. Мокій і Марк, які побачили це, ще більше зміцнилися в рішенні не поклонятися ідолам. За це їх стратили, обезголовивши мечем.

Ще одна назва цього свята - Стожари. Так люди іменували скупчення Плеяди в сузір'ї Тельця. Його поява на небі віщувала мисливцям удачу; якщо ж його видно не було - до лісу не варто було й вирушати, все одно повернешся ні з чим.

Іменини: Анатолій, Василь, Георгій, Герасим, Іван, Костянтин, Марк, Михайло, Пилип, Фома.

Останні новини Чернігівщини

На Масанах почалися роботи з відновлення колектора 15:50

Стартував ремонт аварійного колектора, що в мікрорайоні Масани (вул. Незалежності, 42). Роботи виконуватимуть за новою технологією – методом санації полімерним рукавом.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 15:19

Протягом минулої доби зареєстровано 9 небезпечних подій, а саме: 1 аварійна ситуація на мережах життєзабезпечення, 1 загибель на водних об’єктах, 1 дорожньо-транспортна пригода, 6 пожеж. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 1 особа постраждала.

Чернігівський медичний коледж отримав навчальну літературу від латвійських партнерів 15:17

Близько 200 підручників для навчання студентів Чернігівського базового фахового медичного коледжу передала сьогодні Юліана Китаєва, представниця Почесного консула Латвійської Республіки в місті Чернігові Олени Вишнякової.

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ 15:15

Заволодів коштами державного підприємства на суму майже 750 тис. гривень: правоохоронці скерували до суду провадження щодо директора ТОВ

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких

Групи підтримки для людей, які втратили своїх рідних чи близьких 09:34

Поєднання душевного болю, смутку, гніву, безпорадності, почуття вини та розпачу — такою може бути емоційна реакція на втрату рідної чи близької людини. У цій ситуації важливо відчувати підтримку інших людей та уміти віднайти власні сили, щоб рухатися далі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини