Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 19:40:55

7 червня: Цей день в Україні і в світі

07.06.2023   09:42Агенцiя

ДЕНЬ 469 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 469 RUSSIAN AGRESSION

7 червня відзначають Всесвітній день паркуру, Всесвітній день бігу, Всесвітній день поширення інформації про синдром Туретта, Всесвітній день продовольчої безпеки та День відеомагнітофона.

День журналіста і День фізика в Аргентині, День народження Принца Йоахіма в Данії, День пам'яті мучеників на Мальті, День прапора в Перу, День свободи вираження поглядів у Мексиці, День скасування Союзу в Норвегії, Національний день донора органів і тканин в Іспанії, Річниця Меморандуму Словацької нації.

Православна церква - третє обретіння голови Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

Всесвітній день бігу
Щороку випадає на першу середу червня. Спочатку свято святкували лише легкоатлети в США, але швидко воно розповсюдилося в усьому світі і не тільки серед спортсменів. Офіційного статусу подія набула 2016 року. Саме тоді організатори провели міжнародний захід, під час якого зібралися шанувальники бігу зі 180 країн.

День відеомагнітофона
Винайдений 1956 року, і відтоді він користується великою популярністю, хоча його і витіснили персональні комп'ютери та смартфони. Спочатку відеомагнітофоном користувалися лише з професійною метою, наприклад, щоб записати телепередачі або фільми. Але в 1969 році з'явилися перші відеомагнітофони для домашнього використання. Тоді їх змогли зменшити до таких розмірів, щоб вони спокійно поміщалися у вітальні.

Ще цього дня:
1903 - У Берліні французький учений Кюрі оголосив про відкриття нового хімічного елемента - полонію, названого на честь батьківщини його дружини-польки Марії Склодовської-Кюрі;
1919 - У Нью-Йорку вперше проведено письмові тести для отримання водійського посвідчення;
1919 - Розпочалася Чортківська офензива УГА.
1920 - Уряд Української Народної Республіки переїхав із Вінниці до Жмеринки.
1929 - Згідно з Латеранськими угодами, у центрі Рима утворено суверенну державу Ватикан;
1939 - Третій Рейх уклав пакти про ненапад із Латвією та Естонією;
1945 - Усім німцям у зонах окупації союзників наказали дивитися фільми про злочини нацистів у Бухенвальді;
1967 - Ізраїль узяв під свій контроль Стіну плачу в Єрусалимі;
1991 - Верховна Рада України ухвалила рішення про перепідпорядкування Україні союзних підприємств на території республіки;
2001 - Парламентські вибори у Великій Британії, друга поспіль перемога лейбористів.

Церковне свято
Православна церква святкує третє обретіння глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.
Сталася ця подія близько 850 року. Коли в Константинополі відбувалися заворушення через заслання святителя Івана Златоуста, главу Івана Предтечі віднесли до міста Емес. Однак і там вона надовго не залишилася, адже під час набігу сарацинів її перенесли до Команів (810-820 роки), а в період гонінь та іконоборства сховали в землі.
Коли відновили іконошанування, Патріарх Ігнатій побачив під час нічної молитви, де захована глава Івана Предтечі. Сповістив святитель про це імператору, який надіслав у Коману своїх посланців. Так главу було знайдено втретє. Пізніше її перенесли знову в Константинополь і з урочистостями поклали в придворну церкву. Нині глава Івана Предтечі перебуває на Афоні.

Іменини: Роберт, Олена, Іван, Інокентій.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.