Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:02:17

5 червня: Цей день в Україні і в світі

05.06.2023   09:51Агенцiя

ДЕНЬ 467 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 467 RUSSIAN AGRESSION

5 червня у світі відзначають Всесвітній день охорони довкілля, Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією, День бігу, Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством.

Ще сьогодні в Данії День батька і День Конституції Королівства, День інженера-механіка в Бразилії, День Азорських островів, День західної Австралії, День вчителя в Румунії, День звільнення на Сейшельських островах.

Православна церква відзначає День святого духа.

Всесвітній день охорони довкілля
11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН надійшло звернення, яке підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням довкілля: "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами".
У 1972 році у Стокгольмі відбулася Всесвітня конференція із захисту довкілля, на якій були присутні повноважні представники 113 держав. Учасники конференції ухвалили рішення щодо щорічного проведення Всесвітнього дня охорони довкілля 5 червня.
Офіційно Всесвітній день охорони довкілля був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії 15 грудня 1972 року. Також була заснована нова організація в системі ООН — Програма ООН з довкілля, під егідою якої відтоді і відзначається всією світовою спільнотою щорічно День охорони довкілля.

Міжнародний день боротьби з незаконним і нерегульованим рибальством
5 червня відзначається Міжнародний день боротьби з незаконним, неповідомлюваним і нерегульованим рибним промислом. Цю дату було встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2017 року, а передувала цьому цілеспрямована робота ФАО (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН).

Ще цього дня:
1849 — Данія стала конституційною монархією;
1882 — У Парижі відкрито Музей Гревен;
1894 — У Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка;
1910 — У Києві відбувся перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, котрий сам же й виконував роль пілота. За 11 днів у повітря підняв свій літак і студент Ігор Сікорський;
1919 — Під час українсько-польської війни 1918—1919 років розпочалася Чортківська офензива Української Галицької Армії, внаслідок якої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни;
1945 — Воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії й Франції;
1977 — У продажу з'явився перший персональний комп'ютер Apple II;
1981 – Зареєстровано нову хворобу – СНІД;
1990 — Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви, відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

Церковне свято
День Святого Духа
Наступного за Трійцею понеділка звершується свято на честь Святого Духа. Це свято було встановлене Церквою "заради величі Пресвятаго і Животворящого Духа, яко єдиний є (від) Святої і Живоначальної Трійці", на противагу вченню єретиків, які відкидали Божество Святого Духа та єдиносущність Його з Богом Отцем і Сином Божим.
Святий Дух - Третя Особа (Іпостась) Святої Трійці, істинний Бог, єдиносущний і рівноправний Отцю і Сину.

Іменини: Олександр, Олексій, Андрій, Опанас, Борис, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Євдокія, Іван, Ігнатій, Костянтин, Леонтій, Марія, Михайло, Микита, Петро, Роман, Севастіян, Федір.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.