Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:21:57

17 березня: Цей день в Україні та в світі

17.03.2023   11:54Агенцiя

ДЕНЬ 387 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 387 RUSSIAN AGRESSION

17 березня в Україні святкують День мобілізаційного працівника.
У світі - Всесвітній день сну.
В Ірландії – День святого Патріка, у Таїланді – Національний день боксу Муай-Тай.
Православна церква вшановує пам'ять преподобного Герасима.

День мобілізаційного працівника України
Це професійне свято, яке відзначається в Україні щороку 17 березня. 12 вересня 1992 року було створено Управління мобілізації та комплектування Головного штабу Збройних Сил України. За рік, 14 вересня, відомство переформовано на Головне організаційно-мобілізаційне управління (ГОМУ).
З урахуванням вагомості мобілізаційних органів усіх рівнів, важливість мобілізаційної, організаційно-штатної, обліково-призовної роботи та комплектування військ особовим складом, а також планування матеріально-технічного забезпечення мобілізаційних заходів, міністр оборони України у серпні 2000 року видав наказ "Про заснування Дня мобілізаційного працівника", який спочатку відзначався 14 вересня. А наказом Міністра оборони України від 26 вересня 2016 року №497 святкування перенесли на 17 березня.
За роки незалежності України мобілізаційні органи української армії безпосередньо брали участь у підготовці понад 80 законів та великої кількості інших нормативно-правових актів.

Автомобіль ЗАЗ-1103 Славута
ЗАЗ 1103 Славута (1999 – 2011) сьогодні останній автомобіль, створений на Запорізькому автозаводі.
У період початку співпраці Запорізького автомобілебудівного заводу з Деу Моторс 1998 року корейська сторона запропонувала провести ревізію технологічного процесу виробництва автомобілів ЗАЗ. Таким чином, відновилися роботи над розробленою ще в1995 році моделлю автомобіля з кузовом типу ліфтбек, якому надалі привласнили заводський індекс ЗАЗ-1103 і назвали "Славута". Перший автомобіль "Славута" зійшов із конвеєра 17 березня 1999 року. Загалом за 12 років зібрали 140 тис. "Славут".

Територія А
17 березня 1995 - вперше в ефір вийшов художній канал "Територія А" на телеканалі ICTV.
"Територія А" - українська мистецька агенція, яка опікувалася культурно-мистецькими, благодійними та медійними проєктами. Була представлена на телеканалі ICTV з 1995 до 2000 року, потім на Першому національному вийшла в 2005 році після 5-річної перерви.
Автором, провідною та співзасновницею хіт-параду, а також віцепрезидентом мистецького агентства була Анжеліка Рудницька. Ще один співзасновник та генеральний продюсер програми – поет Олександр Бригинець.
"Територія А" увійшла до історії української музики та українського телебачення як перший телевізійний хіт-парад кліпів українською мовою.

Всесвітній день сну
Всесвітній день сну відзначається щорічно у п'ятницю березня перед днем весняного рівнодення у рамках проєкту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з проблем сну і здоров'я, адже за статистикою від безсоння страждає понад 10% населення індустріально розвинених країн, а в кожного другого дорослого жителя землі відмічається один або декілька симптомів розладу сну.

Ще цього дня:
1917 – У Києві створили Українську Центральну Раду;
1917 – У Петербурзі українська делегація на чолі з О. Лотоцьким зустрілася з прем'єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалений меморандум (українські вимоги: запровадження української мови в державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців);
1930 – Американського мафіозі Аль Капоне випустили на волю: не змогли довести скоєні ним злочини;
1937 - У СРСР ухвалили закон, який позбавив селян свободи пересування;
1943 – Трагедія села Ремель – один із найбільших воєнних злочинів на території України;
1945 - Під керівництвом генерала Шандрука створено Український Національний Комітет, політико-громадський центр, який відстоював перед німецькою владою українські інтереси;
1948 – Бельгія, Велика Британія, Люксембург, Нідерланди та Франція підписали Брюссельський пакт – попередник Західно-Європейського Союзу (WEU);
1950 – У США оголошено про відкриття 98-го хімічного елемента – каліфорнія;
1951 – Українська Повстанська Армія (УПА) закликала США допомогти їй у боротьбі з СРСР;
1960 - У Японії вперше у світі надійшли у продаж різнокольорові фломастери;
1966 - Американська субмарина Олвін знайшла в Середземному морі (біля берегів Іспанії) зниклу американську водневу бомбу;
1972 - У Києві створили Інститут книги та друкарства;
1980 - Англійський парламент проголосував за бойкот московської Олімпіади;
1995 – Верховна Рада України скасувала посаду президента Криму;
1999 – Динамо (Київ) обігравши Реал Мадрид з рахунком 2-0, вийшло до півфіналу Ліга чемпіонів УЄФА 1998-1999;
1999 - Із Міжнародного Олімпійського Комітету виключили 6 його членів, обвинувачених у хабарництві щодо місць проведення Олімпіад.

Церковне свято
Православна церква сьогодні вшановує пам'ять Герасима Йорданського.
Преподобний Герасим Йорданський жив у IV-V століттях. В юності покинув рідне місто Лікію, прийняв чернецтво і пішов у Фіваїдську пустелю. Незадовго до своєї кончини переселився в Йорданську пустелю і збудував монастир. У ньому встановив дуже суворі правила. У працях йому допомагав лев, якого він вилікував. У 451 році Герасим мирно помер у своїй обителі. Лев прожив ще кілька днів і помер на могилі преподобного. Його поховали поряд.

День Святого Патрика
17 березня, Вшановується пам'ять ірландського святого Патрика, якого вважають покровителем країни. Цей день є державним святом в Ірландії, Північній Ірландії, на острові Монтсеррат та в канадській провінції Ньюфаундленд та Лабрадор. В Україні та багатьох інших країнах світу його відзначають неофіційно.
Святий Патрик, за переказами, приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. За однією з версій, він помер приблизно в 493 році.
На честь святого Патрика влаштовується парад із піснями й танцями, ірландське пиво ллється річкою. 17 березня – свято не лише ірландського святого, а й ірландської душі.

У Місячному календарі - другий із п'яти нульових сонячних днів Дельфіна, суворого посту, смирення та покаяння.

Іменини: Данило, Василь, В'ячеслав, Юлія, Яків, Григорій, Юрій, Георгій, Стратон

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини