Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:39:18

12 березня: Цей день в Україні та в світі

13.03.2023   10:20Агенцiя

ДЕНЬ 382 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 382 RUSSIAN AGRESSION

12 березня відзначають Всесвітній день боротьби з кіберцензурою, Міжнародний день шкільного харчування та Всесвітній день ананаса.
У Китаї - День висаджування дерев, у Канаді - День співдружності, у США - День дівчаток-скаутів, у Японії - О-мідзуторі мацурі, свято діставання води з колодязя.
Православна церква вшановує пам'ять преподобного Прокопія Декаполіта, а в народному календарі - Прокіп Перезимний.

Всесвітній день проти кіберцензури
12 березня - Всесвітній день проти кіберцензури, заснований зусиллями низки міжнародних громадських організацій.
З поширенням Інтернету з'явилося поняття кіберцензури, коли під контроль держави потрапило чимало вебсайтів, а в низці країн узагалі вся інформація на стику з внутрішніми інтернет-мережами проходить контроль.
Саме проти подібного і виступили представники міжнародної громадськості, заснувавши 12 березня пам'ятну дату - Всесвітній день проти кіберцензури. Активісти наголошують, що тотальний моніторинг мереж призвів до того, що у в'язницях опинилося багато журналістів і активних користувачів інтернету, які відкрито демонстрували своє інакомислення. З'явилося навіть поняття кібердисидентство.
Активісти руху розглядають стеження за користувачами мереж, вебсайтами і блогами правозахисників як відкритий тиск на правове суспільство та чинні свободи. Вони закликають провідні пошукові системи відмовитися від фільтрації, а також керівництва всіх країн хоча б один раз на рік відмовитися від цензури в інтернеті.

День висадження дерев у Китаї
Щорічно 12 березня, у день смерті китайського революціонера Сунь Ятсена (1866-1925), у країні проводять висаджування зелених насаджень.
Сунь Ятсен виступив з ініціативою масових висаджувань дерев, у яких і сьогодні беруть особисту участь керівники партії та держави.
1981 року в Китаї було ухвалено Резолюцію щодо проведення загальнонаціональної добровільної кампанії з висаджування дерев.
У резолюції зазначено, що кожен дієздатний громадянин віком від 11 до 60 років має посадити і виростити від трьох до п'яти дерев на рік. Якщо посадити дерево з якихось причин не вдається, то необхідно виконати сівбу, культивацію, прополку, обрізку дерев та інші подібні види робіт.
Ця ініціатива керівництва країни була активно підтримана населенням Китаю. Хоча сьогодні в ній беруть участь не всі поголовно, але розмах того, що робиться, величезний. Щороку в заходах Дня беруть участь близько 500 мільйонів китайців, а від моменту появи цього свята в 2008 році в країні волонтерами було посаджено понад 50 мільярдів саджанців.

Прокоп Перезимний
Цього дня згадують преподобного Прокопія Декаполіта - сповідника, який жив у 8 столітті. На Прокопа, як правило, наставала справжня весна, сніг танув, зимові дороги переставали існувати. У народі говорили: Прокіп Зимовий дорогу прокопає, а Прокіп Перезимній порушить. Тому, перш ніж виїхати з двору, слухали дорогу: чи надійна. Також прислухалися до крапелі: якщо вона була рясною, у довгу дорогу краще було не вирушати.
Селяни спостерігали за вербою. Якщо її бруньки починають розпускатися з верхівки, то починати сіяти краще раніше. А от якщо верба на верхівці пушитися не поспішає, то хорошим буде другий посів. Чекали і пролісків: щойно вони з'являлися - це означало, що пора починати оранку.

Іменини: Макар, Михайло, Петро, Прокіп, Сергій, Степан, Тимофій, Юліан, Яків.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини