Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:55:36

21 лютого: Цей день в Україні та у світі

21.02.2023   10:11Агенцiя

ДЕНЬ 363 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 363 RUSSIAN AGRESSION

21 лютого відзначають Міжнародний день рідної мови та Всесвітній день екскурсовода.

Православна церква вшановує пам'ять пророка Захарії.

Міжнародний день рідної мови
21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. У світі існує близько шести тисяч мов, половині з них загрожує зникнення.

Всесвітній день екскурсовода
Заснований Всесвітньою федерацією асоціацій екскурсоводів — (WFTGA) — з метою підвищення поінформованості широкого загалу про важливість та значущість роботи екскурсоводів.
WFTGA заснована в 1985 році на першій Міжнародній конференції екскурсоводів, і нині її членами є понад 2 мільйони людей з більш ніж 70 країн світу. А свято відзначається з 1990 року.

Ще цього дня:
1906 — Засуджено до страти керівника повстання в Севастополі українського лейтенанта Петра Шмідта;
1914 — У Монреалі створене українське видавництво "Новий світ";.
1916 — На Західному фронті Першої світової війни почалась Верденська битва;
1925 — Вийшов перший номер газети "The New Yorker";
1935 — Оголошено про створення косметичної фірми "Ланком".
1941 — Іспанський уряд визнав, що на територію Іспанії вступили німецькі війська (офіційно — для допомоги в ліквідації наслідків урагану);
1947 — У США з'явилася фотокамера "Поляроїд".
1948 — Президія Верховної Ради СРСР видала указ, відповідно до якого кожного, хто не виробив встановленого мінімуму трудоднів, можна було виселяти за межі України;
1992 — Рада Безпеки ООН прийняла рішення про введення військ до Югославії;
1993 — у Донецьку Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см;
1995 — Американець Стів Фоссетт першим у світі самотужки на повітряній кулі перетнув Тихий океан.
1998 — Пісня Селін Діон "My Heart Will Go On" очолила чарт. Пісня ввійшла до саундтреку до фільму "Титанік" і стала найбільшим хітом Діон, зробивши її суперзіркою;
2008 — США збили власний супутник-шпигун; востаннє космічне озброєння використовувалося цією країною у 1985 році;
2014 — Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголосив ультиматум про збройний штурм у разі, якщо Янукович не піде у відставку з поста президента до 10:00 ранку наступного дня, суботи 22 лютого.

День пам'яті святого пророка Захарія Серповидця
21 лютого у церковному календарі – день пам'яті святого пророка Захарія Серповидця. Відомо, що він сприяв моральному розвитку єврейського народу. Захарій загинув насильницькою смертю - його вбили юдеї за викривальну проповідь.
Святці називають Захарія Серповидцем, тому що в одному зі своїх пророчих одкровень він побачив сувій, що літає повітрям і нагадує формою величезний серп.

Іменини: Сава, Захар, Федір, Степан, Прохор, Макар, Никифор.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.