Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:50:57

12 лютого: Цей день в Україні та в світі

12.02.2023   09:00Агенцiя

ДЕНЬ 354 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 354 RUSSIAN AGRESSION

12 лютого відзначають День науки та гуманізму (День Дарвіна), День дітей-солдат, Міжнародний день шлюбних агенцій.
У США – День народження Авраама Лінкольна.
Православна церква вшановує пам'ять вселенських вчителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоуста.

День Дарвіна
День Дарвіна або Міжнародний день науки і гуманізму, присвячений дню народження знаменитого англійського вченого-натураліста, відзначається щорічно 12 лютого.
Чарльз Дарвін, основоположник теорії природного відбору, і навіть теорії еволюції та походження людини, був яскравим представником науки 19 століття, а його теорію ще за життя вченого вважають науковим переворотом.

Міжнародний день дітей-солдат
День Червоної Руки відзначається 12 лютого кожного року як день пам'яті дітей-солдатів, змушених брати участь у війнах і збройних конфліктах. Цей день – заклик до дій проти практики призову неповнолітніх, на підтримку дітей, позбавлених нормального дитинства через військові конфлікти на батьківщині.
Як відомо, дітей використовують як солдатів не лише в Конго, Руанді, Уганді, Судані тощо. Понад 17 країн світу офіційно призивають дітей в армію. Так, у 2009 році приблизно 250 тисяч дітей (лише за офіційними даними) перебували на військовій службі, причому третина з них – дівчатка.

День Червоної Руки був уперше відзначений у 2009 році, коли Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах набув чинності.

Міжнародний день шлюбних агенцій
Це професійне свято з'явилося в Україні – воно було зареєстроване Державним Департаментом інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України 1 грудня 2010 року.
Ідею заснування нового свята, яке належить одному з українських шлюбних агентств, підхопили багато агентств-партнерів США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Іспанії та Швейцарії.
За деякими даними, історія шлюбних агенцій налічує понад 370 років. Перша шлюбна контора "Бюро зустрічей і адрес" була відкрита в Лондоні 29 вересня 1650 року. І з того часу пошук чоловіка за оголошенням або через службу знайомств став дуже популярним.

День народження Авраама Лінкольна
Відзначають спільно з Днем народження Джорджа Вашингтона, першого Президента у третій понеділок лютого, і називається Днем Президентів. Проте, багато жителів США і досі не забувають традиції 12 лютого — на рівні національного свята штату День народження Лінкольна відзначається у Каліфорнії, Коннектикуті, Іллінойсі, Індіані, Міссурі, Нью-Джерсі та Нью-Йорку.
Авраам Лінкольн, обличчя якого можна бачити на доларах та ім'ям якого названо автомобільну фірму, серед видатних політичних діячів світу посідає особливе місце. Закон про хоумстеди (надав кожному американському громадянину право на отримання ділянки землі, яка згодом переходила у власність) та скасування рабства — його видатний внесок у розвиток справжньої свободи особистості.

Ще цього дня:
1914 - Перший політ літака "Ілля Муромець" (конструкції киянина Ігоря Сікорського) із 16 пасажирами на борту;
1918 - У Коростені Мала Рада УНР схвалила Володимирів Тризуб як великий і малий герб Української держави;
1924 - Мумія Тутанхамона була вилучена з гробниці через 15 місяців після її відкриття;
1936 – У Музеї українського мистецтва у Києві відкрилася перша виставка народного мистецтва України;
1939 - В автономному Закарпатті відбулися перші вибори до Сейму Карпатської України;
1960 – У Києві розпочав роботу перший український ядерний реактор (дослідницький ВВР-М в Інституті фізики АН УРСР – тепер в Інституті ядерних досліджень НАН України);
1991 – Верховна Рада РРФСР відновила Кримську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в межах території Кримської області у складі УРСР;
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Латвією;
1992 – Демократична Соціалістична Республіка Шрі Ланка визнала незалежність України;
2002 - У Гаазі розпочався суд над Слободаном Мілошевичем.

Церковне свято
Собор трьох святителів
Історія започаткування свята належить до часів правління візантійського імператора Олексія I Комнина, коли в Константинополі точилися суперечки про першість когось із цих Отців церкви. За церковними переказами, в 1084 році митрополиту Євхаїтському Івану з'явилися разом три святителі і наказали встановити спільний день святкування їхньої пам'яті, оголосивши, що вони рівні перед Богом.

Іменини: Василь, Володимир, Григорій, Іван, Іполит, Максим, Петро, Степан, Федір.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.