Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:43:19

1 лютого - цей день в Україні та в світі

01.02.2023   09:52Агенцiя

ДЕНЬ 343 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 343 RUSSIAN AGRESSION

1 лютого – Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин, Міжнародний день десерту та Всесвітній день хіджабу.

США – Національний день свободи. В Ірландії – День святої Бригіти.

Ще цього дня в 1929 році відбулася світова прем'єра першого кіномюзиклу – "Бродвейська мелодія", в 1958 році США стали другою після СРСР країною, яка самостійно запустила штучний супутник Землі, в 1973 році, вперше за свою історію, Лондонська фондова біржа допустила до торгів брокерів-жінок, у 2003 під час заходження на посадку над мисом Канаверал (штат Флорида) вибухнув американський шатл "Колумбія". Загинули усі 7 членів екіпажу, серед них перший ізраїльський астронавт Ілан Рамон.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Макарія Великого, Єгипетського.

 

Міжнародний день десерту

День має неофіційний характер і поширюється переважно завдяки шанувальникам і мережі Інтернет. Існує дві дати святкування – 12 листопада та 1 лютого. Поява другої, очевидно, пов'язана з неймовірною популярністю десерту кейк-поп, створеного в США за участю блогера і кондитера Енджі Дадлі, який отримав у 2008 році широкого розповсюдження та визнання.

Всесвітній день хіджабу

1 лютого відзначається Всесвітній день хіджабу – свято, що набирає популярності у багатьох країнах світу. Основна категорія людей, які його відзначають – представники ісламу.

Хіджаб – один із атрибутів жіночого одягу у мусульманському світі, який частіше став зустрічатися на вулицях європейських країн. У деяких людей поява жінки у хіджабі у громадському місці, на роботі чи навчальному закладі викликає неприязнь, нерозуміння, а іноді й протест.

Багато в чому, переконані фахівці, подібні суспільні суперечки зумовлені посиленими міграційними процесами, коли кількість представників мусульманської культури в європейських країнах почала швидко зростати.

Національний день свободи у США

Національний день свободи відзначається у Сполучених Штатах щороку 1 лютого. Цього дня 1865 року президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення до Конституції США 13-ї поправки про відміну рабства.

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин світова спільнота вперше провела з 1 до 7 лютого 2011 року. Надалі було вирішено відзначати її першого тижня лютого кожного року.

20 жовтня 2010 року на своєму 34-му пленарному засіданні Генеральна асамблея ООН визнала необхідність розвитку діалогу між різними конфесіями та релігіями у справі зміцнення взаєморозуміння, злагоди та співробітництва між людьми.

День святої Бригіти в Ірландії

Свята Бригіта - одна з трьох найбільш шанованих святих Ірландії, до яких також відносять святого Патріка і святого Колумба Кілле. У найбільш популярній легенді йдеться про те, що свята Бригіта була акушеркою Діви Марії.

Вважалося, що напередодні свого Дня свята Бригіта подорожує країною, благословляючи людей та їхні оселі. Як символ того, що в цьому будинку їй раді і з нетерпінням чекають на її відвідування, на підвіконня викладали пиріг або шматки хліба з маслом. Поруч клали кілька колосків для її улюбленої білої корови.

Церковне свято

Цього дня відзначається пам'ять Макарія Великого — християнського святого, пустельника, шанованого в лику преподобного.

Макарій — автор п'ятдесяти розмов, семи настанов і двох послань. Основна тема його творів – духовне життя християнина; також у кількох розмовах Макарій алегорично тлумачить Біблію.

Іменини: Антон, Арсеній, Юхим, Макар, Марк, Микола, Петро, Сава, Теодор, Федір.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини