Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:32:03

26 січня: Цей день в Україні та в світі

26.01.2023   10:50Агенцiя

ДЕНЬ 337 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 337 RUSSIAN AGRESSION

календар

календар

26 січня у світі – Міжнародний день митника, а в Україні – День працівника контрольно-ревізійної служби. В Австралії – День Австралії та День гонок тарганів, в Індії – День Республіки, у Латвії – День міжнародного визнання Латвійської Республіки. У США - Національний день цукерок з арахісом.
Православна церква – день пам'яті мучеників Єрмила та Стратоніка Сингидонських.
Католицька церква вшановує пам'ять святого Альберіха, святої Маргарити Угорської, святої Паули, пам'ять апостолів Тимофія й Тита.

Міжнародний день митника
Міжнародний день митника – професійне свято працівників митних служб. Засноване в 1983 році на честь першої сесії Ради митного співробітництва, що відбулася 1953 року в Брюсселі.

День працівника контрольно-ревізійної служби
День працівника контрольно-ревізійної служби України відзначається щорічно з 1993 року. Це професійне свято заснували згідно із законом "Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні".

День Австралії
Національне свято знаменує початок освоєння Зеленого континенту європейцями. В 1788 капітан Артур Філіп висадився в бухті Сіднея, підняв британський прапор і заснував першу колонію - Новий Південний Вельс.

День Республіки в Індії
Національне свято на честь схвалення Конституції Індії та переходу від статусу британського домініону до республіки. Запроваджене у 1950 році.

Церковне свято
26 січня у православній церкві вшановується день пам'яті мучеників Єрмила та Стратоніка Сінгідонських.

У народі 26 січня відзначається Яремин день.
За переказами Єрмил був дияконом і потрапив до в’язниці в результаті гонінь на християн. Стратонік був його тюремним наглядачем і таємним християнином. Він нен витримав дивитися на муки Єрмила і зізнався, що теж є християнином, за що отримав свою частку тортур. Після знущань обох мучеників викинули у води Дунаю – вони померли за свою віру.

Ще цього дня:
1244 - У хроніках вперше з'явилася назва поселення Берлін;
1340 – Едуард III проголошений королем Франції;
1500 – Перші європейці прибули до Бразилії, відкривши гирло Амазонки;
1699 – Укладено Карловицький мир, який завершив 17-річну війну союзу Австрії, Речі Посполитої та Венеціанської республіки проти Османської імперії;
1788 – Британці започаткували перше європейське поселення в Австралії – місто Сідней;
1802 – Створено бібліотеку Конгресу США;
1886 – Німецький конструктор Карл Бенц отримав патент на триколісний автомобіль із двигуном внутрішнього згоряння;
1918 – Більшовицькі війська після штурму окупували Київ;
1930 – Індійський національний конгрес ухвалив Декларацію незалежності Індії;
1949 - Американська авіакомпанія American Airlines першою у світі почала через турбулентність на борту пояснювати пасажирам правила безпеки;
1980 – Канада оголосила про бойкот московської Олімпіади;
2003 - Американець Ерік Вейгенмаєр став першою сліпою людиною, яка підкорила найвищі гірські вершини кожного з семи континентів планети;
2020 - У аварії вертольота S-76 у Каліфорнії (США) загинув 5-разовий чемпіон НБА, дворазовий олімпійський чемпіон (2008, 2012) баскетболіст Кобі Браянт із дочкою – загалом 9 жертв.

Іменини: Опанас, Максим, Марія, Петро, Яків

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.