Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:04:51

21 січня - цей день в Україні та в світі

22.01.2023   16:19Агенцiя

ДЕНЬ 332 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 332 RUSSIAN AGRESSION

21 січня відзначають Міжнародний день обіймів і День аспіранта.

У Польщі – День бабусі.

Переддень китайського Нового року.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Григорія, чудотворця Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря; преподобного Святителя Еміліана.

Міжнародний день обіймів

За традицією це незвичайне свято відзначається переважно в молодіжному та студентському середовищі. Саме там він і зародився 1985 року. Цього дня можна по-дружньому обіймати навіть незнайомих людей.

Китайський Новий рік

Рік у Китаї починається в другий молодик після дня зимового сонцестояння. Таким чином Китайський Новий рік 2023 року настане 22 січня, а закінчиться 9 лютого. За київським часом Новий рік у Китаї настане о 18:00 21 січня.

Китайський Новий рік відзначають у багатьох країнах світу. Він є важливим для Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В'єтнаму. Крім того, спостерігається значний вплив фестивалю та його традицій на святкування подібних новорічних подій у суміжних із Китаєм культурах (японській, корейській, монгольській, тибетській тощо). Крім того, Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів у всьому світі почав відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю країнах.

Китайський Новий рік святкують і в Україні.

Церковне свято

Цього дня православні вшановують пам'ять святителя Єміліана, єпископа Кізичного, який жив за царювання імператора-іконоборця Лева Вірменина.

Разом з іншими єпископами він був викликаний до палацу імператора, який наполегливо зажадав від єпископів відмовитися від шанування святих ікон. Святитель Еміліан перший твердо відповідав імператору, що питання іконовшанування може обговорюватися і вирішуватися лише у Церкві духовними особами, а не в царському палаці. У 815 році він був засланий у ув'язнення за православну віру, де й помер як сповідник.

Народне свято Різдвяний день або Пів-Івана

21 січня – Різдвяний день, у народі його ще називали Пів-Івана. Крім того, це свято відоме ще як "Проводи свят", що пов'язане з їх завершенням. Відзначається рівно за два тижні після Різдва Христового.

Іменини: Антон, Віктор, Володимир, Вольдемар, Георгій, Григорій, Дмитро, Євген, Єгор, Омелян, Ілля, Михайло, Юліан, Василіса, Домініка.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.