Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 03:02:27

21 січня - цей день в Україні та в світі

22.01.2023   16:19Агенцiя

ДЕНЬ 332 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 332 RUSSIAN AGRESSION

21 січня відзначають Міжнародний день обіймів і День аспіранта.

У Польщі – День бабусі.

Переддень китайського Нового року.

Православна церква вшановує пам'ять преподобного Григорія, чудотворця Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря; преподобного Святителя Еміліана.

Міжнародний день обіймів

За традицією це незвичайне свято відзначається переважно в молодіжному та студентському середовищі. Саме там він і зародився 1985 року. Цього дня можна по-дружньому обіймати навіть незнайомих людей.

Китайський Новий рік

Рік у Китаї починається в другий молодик після дня зимового сонцестояння. Таким чином Китайський Новий рік 2023 року настане 22 січня, а закінчиться 9 лютого. За київським часом Новий рік у Китаї настане о 18:00 21 січня.

Китайський Новий рік відзначають у багатьох країнах світу. Він є важливим для Китаю, Гонконгу, Індонезії, Макао, Малайзії, Філіппін, Сінгапуру, Тайваню, В'єтнаму. Крім того, спостерігається значний вплив фестивалю та його традицій на святкування подібних новорічних подій у суміжних із Китаєм культурах (японській, корейській, монгольській, тибетській тощо). Крім того, Місячний Новий рік завдяки поширенню китайських емігрантів у всьому світі почав відігравати свою культурну місію в інших, далеких від Китаю країнах.

Китайський Новий рік святкують і в Україні.

Церковне свято

Цього дня православні вшановують пам'ять святителя Єміліана, єпископа Кізичного, який жив за царювання імператора-іконоборця Лева Вірменина.

Разом з іншими єпископами він був викликаний до палацу імператора, який наполегливо зажадав від єпископів відмовитися від шанування святих ікон. Святитель Еміліан перший твердо відповідав імператору, що питання іконовшанування може обговорюватися і вирішуватися лише у Церкві духовними особами, а не в царському палаці. У 815 році він був засланий у ув'язнення за православну віру, де й помер як сповідник.

Народне свято Різдвяний день або Пів-Івана

21 січня – Різдвяний день, у народі його ще називали Пів-Івана. Крім того, це свято відоме ще як "Проводи свят", що пов'язане з їх завершенням. Відзначається рівно за два тижні після Різдва Христового.

Іменини: Антон, Віктор, Володимир, Вольдемар, Георгій, Григорій, Дмитро, Євген, Єгор, Омелян, Ілля, Михайло, Юліан, Василіса, Домініка.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини