Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:56:39

16 січня: Цей день в Україні та в світі

16.01.2023   10:07Агенцiя

ДЕНЬ 327 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 327 RUSSIAN AGRESSION

16 січня – Всесвітній день The Beatles, Міжнародний день гарячої та гострої їжі, Всесвітній день снігу, День льодовара.
В Україні – День пам'яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів (День пам'яті кіборгів).
У США – День Мартіна Лютера Кінга, День свободи віросповідання, День книговидавців, День нічого, День гарного підлітка, День пам'яті "Сухого закону". У Таїланді та М'янмі – День учителя.
Православна церква вшановує пам'ять мученика Гордія Каппадокійського, пам'ять пророка Малахії та пам'ять преподобної Женев'єви Паризької.

День пам'яті захисників Донецького аеропорту та всіх загиблих воїнів
Сьогодні, 16 січня, в Україні відзначають День пам'яті "кіборгів", які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. Українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери обороняли Донецький аеропорт 242 дні.
"Кіборгами" захисників Донецького аеропорту назвали проросійські терористи, які вважали, що витримати таку оборону здатні лише роботи.
За весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 100 українських військових, близько 440 отримали поранення. Багато хто з них відзначений державними нагородами, на жаль, деякі посмертно.

Диктаторські закони 16 січня
Пакет із дванадцяти законів та внесених поправок до чинних законопроєктів ухвалили у Верховній Раді України 16 січня 2014 року, журналісти їх називають "Закони 16 січня", "Диктаторські закони" або "Закони про диктатуру".
Співавторами цих законодавчих актів були прихильники парламентської фракції Партії регіонів Верховної Ради Сьомого скликання. "Диктаторські закони" містили в собі норми заборонного характеру і були спрямовані проти учасників та прихильників Революції гідності.
Деякі законопроєкти передбачали посилення відповідальності аж до кримінального покарання: за блокування державних будівель, за незаконне збирання та розповсюдження інформації про співробітника правоохоронних та судових органів, за "екстремістську діяльність", за наклеп.

День льодовара
День льодовара відзначають співробітники великих спортивних споруд. Льодовар - це людина, яка заливає лід на ковзанках і льодових аренах. Дата події присвячена дню народження американського інженера Френка Замбоні - 16 січня 1901, який винайшов ресурфейсер - льодовий комбайн для відновлення льоду на ковзанках.

Ще цього дня:
1918 – Мала Рада ухвалила закон про Армію Української Народної Республіки;
1919 – У Києві за дорученням голови Директорії Симона Петлюри, для популяризації української музичної культури за кордоном, музичним відділом Міністерства освіти УНР створено Українську республіканську капелу;
1919 – Українська Директорія оголосила війну більшовицькій Росії;
1920 - У Парижі відбулося перше засідання Ради Ліги Націй без участі США;
1954 - Місто Проскурів перейменовано на Хмельницький, Кам'янець-Подільська область - на Хмельницьку;
1963 – Микита Хрущов заявив світові про створення в СРСР водневої бомби;
1969 – Чеський студент Ян Палах здійснив акт самоспалення у Празі на Вацлавській площі на знак протесту проти радянського вторгнення в Чехословаччину в 1968 році;
1991 – Коаліція 28 країн на чолі зі США вступила у війну в Перській затоці проти Іраку, у відповідь на вторгнення Саддама Хусейна до Кувейту;
1992 – Буркіна-Фасо визнала незалежність України;
2003 – Верховна Рада ухвалила Цивільний кодекс України;
2006 - Елен Джонсон-Серліф прийняла присягу як президент Ліберії, ставши першою жінкою-главою держави в Африці;

Церковне свято
За церковним календарем віряни вшановують пам'ять священномученика Гордія, який у 320 році в Кесарії Каппадокійській зазнав тортур за те, що відкрито виступав на захист християн.

Іменини: Гордій, Павло, Малахій, Орина, Жанна, Мелетій.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини