Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:26:16

30 жовтня - цей день в Україні і світі

30.10.2022   11:00Агенцiя

ДЕНЬ 249 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 249 RUSSIAN AGRESSION

30 жовтня у світі відзначають день ортопедичних медсестер і медбратів, День тренера, Ніч витівок напередодні Хелловіна.

В Україні - День працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків і День автомобіліста і дорожника. У Словаччині – Річниця Декларації словацької нації, а в Індонезії – день індонезійських банкнот. У скадинавських країнах – День зими.

Міжнародний день ортопедичних медбратів і медсестер

Ортопедичні медики опікуються доглядом за травматолого-ортопедичними пацієнтами. Від ортопедичних сестер і братів потрібно володіння спеціальними навичками, зумовленими специфікою їхньої діяльності: оцінка стану ран та догляд за ними, зняття швів, встановлення ортезів, встановлення і зняття гіпсових шин.

День працівників підрозділу боротьби з незаконним обігом наркотиків

Підрозділ створено 30 жовтня 1993 року. 21 рік тому Кабінетом Міністрів України було схвалено рішення про створення у структурі МВС самостійного управління боротьби з незаконним обігом наркотиків (УБНОН). У 2015 році підрозділ було переформатовано до Департаменту протидії наркозлочинності.

Ніч витівок

Вечір напередодні Хелловіна, 30 жовтня, називають Ніччю витівок. Цього вечора діти та підлітки мають офіційне право розіграти своїх знайомих і сусідів.

Уперше про Ніч витівок згадують у 1790 році. Відбулась вона у коледжі Сент-Джонс (Оксфордський університет), хоча точна дата її невідома. Спочатку у Великій Британії вона була частиною травневих свят, а потім її перенесли на 4 листопада - ніч, що передувала ночі Гая Фокса. Згодом Ніч витівок стала асоціюватися з Хелловіном, відповідно, дата перемістилася.

Вбрані в костюми діти ходять по домівках і просять солодощі. Якщо їм відмовлять, вони можуть зіграти з господарем будинку злий жарт. Типові витівки містять намазування вікон автомобілів милом, закидання будинків яйцями, гнилими фруктами та овочами. Діти можуть обмотувати дерева туалетним папером або дзвонити у двері, а потім тікати. Нерідко подібні жарти межують із вандалізмом, тому, наприклад, частина продуктових магазинів не продають дітям яйця під час святкування Хелловіна.

День Зими

У Скандинавських країнах святкують День Зими. Скандинавський Новий рік відбувається наприкінці періоду приготувань до зимового сезону. Свято ще іноді називають "Зимові ночі". Спочатку його, як і багато інших, відзначали упродовж кількох ночей. Все це знаменувало перехід до нічної пори року, коли в північних широтах Фінляндії, Ісландії, Норвегії сонце сідає за обрій досить рано.

Церковне свято

Цього дня православна церква вшановує преподобномученика Андрія Критського, який жив під час царювання імператора-іконоборця Костянтина Копроніма.

Імператор під страхом смерті наказав християнам прибрати ікони з храмів і будинків. Віряни, які не злякалися імператора і чинили спротив нечестивому іконоборцю, були ув'язнені. Коли преподобний Андрій почув, що імператор саджає до в'язниць і мучить не злодіїв і розбійників, а доброчесних і благочестивих людей, то прийшов до Константинополя і всенародно, у храмі святого мученика Маманта, викрив єретика в гонінні на справжню віру. За його словами, той, хто ображає ікону, на якій зображено Христа, ображає самого Бога. Розлючений іконоборець наказав стратити святого Андрія. На шляху до місця страти мученик помер. Завдяки молитвам преподобномученика Андрія зцілюються одержимі.

Ще цього дня віряни православної церкви вшановують пам'ять старозавітного святого пророка Осії, що входить до 12 малих пророків.

Ще сьогодні африканський день їжі та безпеки харчування, день усміхнених кам'яних левів. У США - день кукурудзяних цукерок, день "Напиши своєму колишньому", день "Купи пончик" та День створення чудового похорону.

Іменини: Антон, Кузьма, Ісидор, Андрій, Леонтій, Дем'ян, Осія.

 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.