Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:29:28

10 жовтня - цей день в Україні і світі

10.10.2022   11:09Агенцiя

ДЕНЬ 229 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 229 RUSSIAN AGRESSION

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров'я, Всесвітній день боротьби зі смертною карою, Всесвітній день бездомної людини, Всесвітній день каші та Всесвітній день поінформованості про ДТП за участю тварин.

В Україні - День працівників стандартизації та метрології, у Польщі – День висадження дерев, у Фінляндії – День національної літератури.

День працівників стандартизації та метрології

Національне професійне свято всіх працівників стандартизації та метрології започатковано у 2002 році указом президента України Леоніда Кучми, "враховуючи вагомий внесок працівників сфери стандартизації та метрології у розвиток економіки держави".

Всесвітній день психічного здоров'я

Вперше Всесвітній день психічного здоров'я відзначили  у 1992 році за ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров'я.

Психічне здоров'я є невід'ємною частиною та найважливішим компонентом здоров'я. Цей стан благополуччя, у якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у розвиток суспільства.

Всесвітній день проти страти

26 вересня 2007 року Комітет міністрів Ради Європи вирішив започаткувати "Європейський день боротьби проти смертної кари", який проводитиметься щорічно 10 жовтня. Рада Європи була першопрохідцем у справі скасування страти, внаслідок чого Європа з 1997 року де-факто є простором, вільним від страти. Проведення цього дня є європейським внеском у щорічний Всесвітній день боротьби проти смертної кари, що відзначається того ж дня.

Рада Європи виходить з того, що смертній карі немає місця в демократичному суспільстві. Така позиція організації у 1983 році вилилася у схвалення, за ініціативою ПАРЄ, протоколу N6 до Європейської конвенції про права людини про скасування смертної кари у мирний час. У 2002 році досягнуто другого важливого рубежу: схвалено протокол №13 про відміну вищої міри покарання за усіх обставин.

Скасування смертної кари стало необхідною умовою для вступу до Ради Європи. З 1997 року в країнах-членах РЄ не було страчено жодної людини. ПАРЄ продовжує стежити за виконанням заборони на страту. Наразі вона намагається поширити її на країни, що мають статус спостерігачів при Раді Європи. Це, зокрема, стосується США та Японії. Скасування смертної кари стала необхідною умовою для набуття членства в організації.

Всесвітній день бездомних

Бездомні – це люди, які з тих чи інших причин позбавлені житла. Основні причини бездомності – відсутність фінансових можливостей для забезпечення себе житлом (купівлі або оренди), а також чинні в деяких країнах закони, які забороняють вільне заселення та використання земель, що пустують. За оцінкою на 2005 рік, у світі налічувалося приблизно 100 мільйонів бездомних, а близько мільярда людей мешкали у незаконно зайнятих приміщеннях (сквоттери) чи тимчасових притулках.

Ідея Всесвітнього дня бездомних народилася в онлайн-обговореннях проблеми бездомності у різних країнах. Вперше його відзначали 10 жовтня 2010 року. Основне завдання дня – привернути увагу громадськості до проблеми безпритульності, боротися зі стигматизацією безпритульних (не всі люди, які опинилися на вулиці – алкоголіки та наркомани) та мобілізувати людей на допомогу тим, хто з будь-якої причини залишився без власного житла.

Всесвітній день каші

Всесвітній день каші відзначається щороку 10 жовтня. Вперше його організували у 2009 році, щоб зібрати гроші для шотландського благодійного центру Mary's Meals, який опікується допомогою дітей, що голодують, у бідних країнах. Відтоді, окрім Шотландії, свято відзначається досить широко, і не дивно – адже любителів не просто смачно, а й правильно поїсти, вистачає на всій планеті.

Каша поширена на кухні багатьох народів. Її готують з різних круп: гречаної, манної, вівсяної, перлової, ячної, пшеничної, рисової, пшоняної, а ще для приготування каші використовують кукурудзяне борошно, толокно, просо, горох і більш екзотичні продукти, наприклад, сорго і кіноа.

Іменини: Павлина, Зінаїда, Гнат, Марк.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини