Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:25:56

23 серпня - День Державного прапора України

23.08.2022   08:59Агенцiя

ДЕНЬ 181 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 181 RUSSIAN AGRESSION

23 серпня відзначають День Державного прапора України, а в Харкові і Луцьку – День міста. У світі – Міжнародний день пам'яті про работоргівлю та її ліквідацію, Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму, у Великій Британії – пивний фестиваль у Петерборо, у Данії – День русалоньки.

Православна церква вшановує пам'ять святого Лаврентія Римського.

День Державного прапора України

Кожна країна має свій прапор, що містить певну символіку, яка передається як у зашифрованому, так і у прямому вигляді. Прапор України несе у собі давнє значення, поєднання пшеничного поля і блакитного неба.

2004 року президент Леонід Кучма підписав акт про проголошення 23 серпня Національним святом - Днем Державного Прапора України.

Державний прапор України — прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього та жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3. Використання жовтого і блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набули значення державних.

1. Мешканці Галичини використовують синьо-жовтий прапор ще з 1948 року;

2. 1917 року з'явилася УНР. У битвах за власну свободу українські воїни йшли у бій під синьо-жовтими прапорами. Так, у битві під Крутами над захисниками української свободи майорів саме такий прапор;

3. Уперше поєднання синього та жовтого з'явилося на гербі Львова: Данило Галицький подарував місту, заснованому у 1256 році, герб із зображенням жовтого лева на блакитному тлі;

4. Золотий і синій колір використовувалися в гербі Руського королівства (Галицько-Волинське князівство) офіційно з XIV століття. Також ці кольори були присутні і на гербах місцевої знаті, князів, дворян;

5. Перший президент України Михайло Грушевський затвердив жовто-синій прапор. У сучасній Конституції України національний прапор навпаки – синьо-жовтий.

6. Досі експерти сперечаються, який колір має бути вгорі, а який унизу. Така плутанина виникла ще під час УНР: тоді застосовувалися обидва варіанти. Символіка кольорів набагато глибша, ніж просто уособлення неба й поля пшениці. Золоте, жовте символізує Творця, Бога-Отця і взагалі духовний початок. Синє ж — це все земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння, сподіваючись, що вони нею не зловживатимуть;

7. Після захоплення України більшовиками та утворення УРСР Володимир Ленін затвердив прапор республіки: червоне поле, а у верхньому кутку – синьо-жовтий прапор. Але з ідеологічних міркувань вже в 1919 р. синьо-жовтий колір зник з прапора;

8. 22 липня 1976 року на Олімпійських іграх у Монреалі канадський студент українського походження розгорнув синьо-жовтий прапор під час змагань із гандболу;

9. 26 квітня 1989 року, у річницю Чорнобильської трагедії, активіст Юрій Волощак розгорнув синьо-жовтий прапор на площі Ринок у Львові. Це був перший випадок використання національного прапора за радянський період;

10. 23 серпня 2018 року у Дніпрі підняли найбільший на той час прапор України. Висота флагштока – 72 метри, розмір прапора – 12 на 18 метрів. Прапор встановили на проспекті Яворницького біля Історичного музею. Але з 2020 року найбільшим прапором України вважається піднятий у Києві на печерських пагорбах напередодні Дня державного прапора. Його висота – близько 90 метрів, вага – 32 тонни. Розмір полотнища прапора – 16 на 24 метри.

12. 7 липня 2022 року на острові Зміїний бійці ЗСУ встановили Державний прапор України. Напередодні українські військові повернули контроль над Зміїним островом після 4 місяців його окупації.

Сьогодні український прапор – це оберег, з яким йдуть у бій захисники України, обстоюючи незалежність та свободу нашої країни. І незабаром українські військові обіцяють підняти синьо-жовтий прапор на всіх тимчасово окупованих територіях України.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини