Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:10:19

4 серпня - цей день в Україні і світі

04.08.2022   09:21Агенцiя

ДЕНЬ 162 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 162 RUSSIAN AGRESSION 4 серпня – День самотніх працюючих жінок, у Китаї – Ці Сі – свято закоханих, а у США – День берегової охорони.

Православна церква вшановує пам'ять мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини.

День одиноких працюючих жінок

4 серпня відзначають день, покликаний позначити важливу роль, яку самотні працюючі жінки відіграють у суспільстві.

Внесок жінок в економічну та соціальну сфери складно переоцінити. Але якщо жінка цілком віддається роботі, забуває про особисте життя, то її вважають якоюсь "білою вороною" навіть у прогресивних країнах.

Тому і було створено сьогоднішнє неофіційне свято, ініціатором якого виступила американка Барбара Пейн у 2006 році – засновниця партнерської мережі самотніх працюючих жінок, яке покликанозвернути увагу оточуючих на право кожної жінки самостійно обирати свій шлях у житті.

Також цей день спрямований на викорінення синглізму (англ. singlism – стигматизація самотніх людей). Синглізм включає негативні стереотипи і дискримінацію одинаків.

Ці Сі - свято закоханих у Китаї

Свято Ці Сі — одне з найромантичніших традиційних китайських свят. Його відзначають увечері 7-го дня 7-го місяця за традиційним місячним календарем. Звідси ще одна назва – Фестиваль подвійної сімки.

Свято Ці Сі тісно пов'язане з оповіддю про Пастуха і Ткалю — зворушливу історію кохання, що дійшла до нас із давніх-давен. У період династії Сун (960—1279) та династії Юань (1206—1368) у столиці влаштовувалися великі ярмарки, на яких продавалися спеціальні подарунки та речі до свята.

В останні роки свято Ці Сі користується великою популярністю у міської молоді, яка відзначає його як День закоханих.

День берегової охорони США

4 серпня у США відзначають професійне свято — День берегової охорони, затверджене в Америці Радою Міністрів у 1790 році.

Конгрес США під керівництвом Міністра фінансів Олександра Гамільтона був уповноважений розпочати будівництво флоту країни. На той час він складався лише з 10 катерів. І берегову охорону було створено як Службу митних суден, і до 1967 року вона перебувала у підпорядкуванні міністерства фінансів США, а потім — міністерства транспорту США. З 2003 року берегова охорона підпорядкована міністерству внутрішньої безпеки США. А її девіз - "Завжди готовий".

Берегова охорона США є складовою Збройних сил США і призначена для спостереження за виконанням федерального законодавства та гарантування безпеки плавання суден у водах відкритого моря та у внутрішніх водоймах країни.

У Лондоні відкрито перший у світі цирк

Цирк, як вид мистецтва, має багатовікову історію ще за часів Стародавнього Риму. Але цирк у сучасному його вигляді з'явився лише наприкінці 18 століття.

1770 року, повернувшись із військової служби, відставний старший сержант Філіп Астлей заснував у Лондоні школу верхової їзди. Він демонстрував майстерність вершників. Ставилися кінні вистави. Незабаром для цих спортивно-акробатичних видовищ було зведено спеціальну будівлю, яка отримала назву "Амфітеатр Астлі". Будівля мала куполоподібний дах, круглий зал для глядачів, манеж, оркестр і сцену.

4 серпня 1777 року в Лондоні відбулася перша в Європі театралізована вистава. У цирку Астлей переважали кінні номери: фігурна їзда, дресирування, жокеї-акробати, живі піраміди з вершників. Астлей першим показав вольтижування - комплекс гімнастичних вправ на коні, що рухається кроком, риссю і галопом по колу.

Філіп Астлей став засновником першої циркової династії. Він будував і організовував аналогічні підприємства в інших містах. 1782 року відкрилася філія його театру в Парижі. "Амфітеатр Астлі" проіснував до 1895 року і був одним із найпопулярніших розважальних закладів Лондона першої половини 19 століття.

День народження шампанського

4 серпня 1668 року, 354 роки тому, винайшли шампанське

Економом абатства Отвільєр, розташованого в центрі Шампані, чернець-бенедиктинець П'єр Періньйон завідував їстівними запасами та льохом, а на дозвіллі займався експериментами з виробництва різних вин.

І ось, 4 серпня 1668 року отець Періньйон представив здивованій братії чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, мов жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського, дата - Днем народження напою, а ім'я Періньйон - згодом маркою французького шампанського преміум-класу.

До речі, Періньйон не тільки першим виготовив шампанське, але також запропонував замість звичайної на той час пробки з промасленої палиці використовувати кіркову, яка застосовується і в наш час.

І хоча винахід шампанського датований 4 серпня 1668, опис технології його виготовлення опублікував лише в 1718 абат Федіно, канонік Реймського собору.

У 1728 році почалася торгівля шампанським, а за рік була заснована перша фірма-виробник шампанських вин "Рюїнар".

Іменини: Олексій, Марія, Михайло, Магдалина.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.