Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 17:19:37

16 липня - цей день в Україні і світі

16.07.2022   09:00Агенцiя

16 липня у світі відзначають Міжнародний день змії. В Україні - День ухвалення Декларації про суверенітет, День бухгалтера та аудитора.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Мокія та Марка.

Міжнародний день змії

Щорічно 16 липня відзначається Міжнародний день змії.

В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними - гадюка степова, гадюка звичайна та гадюка Микільського. Вони занесені до Червоної книги України. Також охороняються усі види полозів та мідянка.

Змії є природним регулятором чисельності багатьох гризунів, які, у свою чергу, можуть бути, як просто шкідниками сільськогосподарських культур, припасів, так і розносити захворювання. Отрута змій використовується в медицині у складі болезаспокійливих засобів і протизапальних препаратів.

Вчені закликають людей навчитися жити поряд із цими істотами, ареал проживання яких дуже широкий і виключає хіба що Антарктиду та низку острівних держав.

День ухвалення Декларації про суверенітет України

Документ про проголошення державного суверенітету України було ухвалено Верховною Радою УСCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як "верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах".

У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

День бухгалтера та аудитора в Україні

Свято започатковано указом президента Леоніда Кучми № 662/2004 від 18 червня 2004 року.

До встановлення Дня бухгалтера на державному рівні його святкували неофіційно. В указі президента Кучми, який започаткував захід на державному рівні, відзначався "значний внесок" українських бухгалтерів у розвиток економіки держави.

Датою свята було обрано 16 липня – цього дня 1999 року депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

А 20 квітня 2018 року президент Петро Порошенко своїм указом №103/2018 поширив свято і на аудиторів. З цього часу в Україні 16 липня святкують День бухгалтера та аудитора.

Іменини: Олександр, Анатолій, Антон, Василь, Георгій, Демид, Єгор, Костянтин, Марк, Михайло, Родіон, Пилип, Хома.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини