Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:01:07

24 червня - цей день в Україні і світі

24.06.2022   09:17Агенцiя

24 червня відзначають День незалежності Шотландії, День індіанців у Перу, у Німеччині відкриття оперного фестивалю в Мюнхені, у Канаді – День Квебека.

Православна церква відзначає пам'ять святого Варнави, у католиків – свято Святого Серця Ісуса та Різдво Іоанна Хрестителя, а у мусульман – дев'ятнадцятий день місяця Рахмат.

День басейну

24 червня щороку світ відзначає неофіційне, але дуже позитивне свято – День басейну.

Завдяки басейну ми маємо можливість зануритися в літо будь-якої пори року, насолодитись купанням. Крім того, басейн – невід'ємна частина таких видів спорту як плавання, підводне регбі, водне поло тощо.

Широке використання басейнів прийшло до нас із Великобританії у 19 столітті.

Велика ложа Англії

24 червня 1717 року, 305 років тому, представники англійських масонських лож заснували Велику ложу Англії.

Масонство - це, за одним із визначень, релігійно-етичний рух, що проголошує об'єднання людей на засадах братерства, любові, рівності та взаємодопомоги.

Свою назву, організаційну форму, ієрархію, символічні атрибути: циркуль, молоток, виска, фартух, рукавички, а також інші традиції масони запозичували у середньовічних цехових братств будівельників-мулярів.

24 червня 1717 року у Лондоні з'явилася перша масонська організація, названа "Великою ложею Англії". Її було рішенням представників чотирьох лож, які зібралися в лондонській таверні "Гусь і Деко" церкви Святого Павла.

Згодом її відділення відкрилися і в інших країнах Європи. Масони протиставляли себе феодальній державі та офіційній церкві і, тим самим, прагнули створити таємну всесвітню організацію з метою мирного об'єднання людства у релігійному братерському союзі.

Поступово у масонстві посилювалися елементи містицизму. Масони почали ототожнювати себе із середньовічними лицарськими та містичними орденами.

Оперний фестиваль у Мюнхені

Унікальна подія культурного життя не лише Європи, а й усього світу, а саме місто на півдні Німеччини – вважається одним із найбільших центрів світової оперної культури. Тому саме тут для любителів вишуканих розваг щорічно проводиться Оперний фестиваль, який стартує наприкінці червня і триває десь місяць.

День незалежності Шотландії

Щороку 24 червня у Шотландії широко відзначається національне свято – День незалежності.

24 червня 1314 року у битві при Баннокберні шотландський король Роберт Брюс розбив армію англійського короля Едуарда II, відновивши незалежність своєї країни.

Незважаючи на те, що остаточно незалежність Шотландії була підтверджена тільки в 1328 році, а згодом знову втрачена — і Шотландія, як і раніше, входить до складу Сполученого Королівства Великої Британії, але 24 червня —національне та улюблене свято шотландців, яке відзначається дуже широко та барвисто, фестивалями, танцями, концертами та народними гуляннями.

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.