Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 01:01:03

22 червня - цей день в Україні і світі

22.06.2022   08:19Агенцiя

22 червня в Україні відзначають День скорботи та пам'яті жертв війни.

У Хорватії – День антифашистської боротьби, у Республіці Конго – День армії, у Сальвадорі – День учителя, на Гаїті – День президента, у Колумбії – День адвоката, а у Франції – Національний день роздумів про донорство і трансплантацію органів.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Кирила Олександрійського.

День скорботи і пам'яті жертв війни

В Україні 22 червня - День скорботи та вшанування пам'яті жертв війни. Цього дня 1941 року незважаючи на таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісне військово-економічне співробітництво з СРСР нацистська Німеччина атакувала радянські частини на всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Почалася війна 1941-1945 років, яка стала складовою Другої світової. Україна встановила цю дату Указом Президента України від 17 листопада 2000 року № 1245/2000 "День скорботи та вшанування пам'яті жертв війни в Україні".

Галілео Галілей зрікся свого вчення про геліоцентричну систему світу

22 червня 1633 року Галілео Галілей зрікся свого вчення про геліоцентричну систему світу.

Галілео Галілей відомий як продовжувач вчення Миколи Коперника. Вчений установив, що Сонце обертається навколо своєї осі і на підставі власних спостережень зробив висновок, що обертання навколо осі властиве всім небесним тілам і про те, що геліоцентрична система світу, запропонована Коперником, є єдино вірною.

Проте в 1616 комісія авторитетних італійських богословів оголосила вчення Коперника єретичним, а його книга "Про обертання небесних сфер" була внесена до заборонених.

У 1632 році Галілей видав свою книгу "Діалог про дві найголовніші системи світу - птолемеєву і коперникову". Незабаром італійські інквізитори, які вважали книгу єретичною, заборонили її продаж, а Галілея викликали до Риму, де піддали суду.

 

Іменини: Олександр, Кирило, Іван, Олексій, Марія, Маріанна.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини