Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:36:05

16 червня - цей день в Україні і світі

16.06.2022   08:52Агенцiя

16 червня відзначають Міжнародний день сімейних грошових переказів, Всесвітній день морських черепах, Міжнародний день африканської дитини та День свіжих овочів.

В Аргентині – День інженера, День Блума в Ірландії, в ПАР – День молоді, а в Англії – День Сассекса.

Православна церква вшановує пам'ять святого Лукиліана, в католицькій церкві Свято Тіла та Крові Христових.

Міжнародний день сімейних грошових переказів

У 2015 році вперше було відзначено Міжнародний день сімейних грошових переказів, започаткований за ініціативи Міжнародного Фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР) – спеціальної структури в рамках ООН. Проголошення Дня було схвалено Генеральною Асамблеєю ООН у червні 2018 року.

Висуваючи ініціативу заснування нової міжнародної дати, МФСР мав на меті полегшити становище людей у країнах шляхом надання їм підтримки у здійсненні грошових переказів сім'ї за умови, що хтось з її членів змушений стати трудовим мігрантом.

У 2019 році кількість міжнародних мігрантів, людей, які проживають у країні, відмінній від країни їх народження, досягла 244 млн осіб. Двісті мільйонів є економічними мігрантами. Ними було переведено понад півтрильйона доларів США 800 млн членів їхніх сімей, які проживають у країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Сукупна сума грошових переказів більш ніж утричі перевищує обсяги офіційної допомоги з метою розвитку, і навіть перевищує обсяги прямих іноземних інвестицій. Ці гігантські цифри складаються з невеликих сум 200 або 300 доларів США, які мігранти регулярно надсилають своїм родинам..

Міжнародний день африканської дитини

Щорічно 16 червня за ініціативи Організації африканської єдності у світі відзначається Міжнародний день африканської дитини, відомий також як День захисту дітей Африки.

Дата була обрана у зв'язку з подіями, що відбулися 16 червня 1976 в ПАР. Того дня тисячі чорношкірих школярів вийшли на вулиці поселення на південно-західній околиці Йоганнесбурга — Совето — з вимогами підвищити якість шкільної освіти та обстоюючи право навчання рідною мовою.

Сотні молодих африканців були розстріляні силами урядової охорони. Протягом двох наступних тижнів понад сто людей було вбито та понад тисячу отримали поранення. Згідно офіційних даних, з 16 червня 1976 до 28 лютого 1977 року під час повстання внаслідок поліцейських розстрілів загинуло 575 людей і було заарештовано близько 6 тисяч.

З 2011 року на заходах Дня було вирішено приділяти особливу увагу тяжкому становищу безпритульних дітей, кількість яких на континенті, за деякими оцінками, становить 30 мільйонів. Термін "безпритульні діти" досить часто піддається критиці, але ЮНІСЕФ так характеризує таких дітей: "вони живуть у міському (урбаністичному) середовищі; мають батьків чи інших родичів, зв'язок із якими слабкий чи відсутній; змушені виживати, шукаючи при цьому різні методи; бачать у житті надворі єдино можливий спосіб існування, вулиця їм замінює сім'ю і стає місцем соціальної активності; вони живуть із ризиком для життя і схильні до багатьох небезпек".

Всесвітній день морських черепах

16 червня проводять Всесвітній день морських черепах. Проходить під егідою провідної у світі незалежної природоохоронної організації WWF, щоб привернути увагу громадськості до проблем загибелі великої кількості черепах через сусідство з людьми.

День Блума в Ірландії

Четвер 16 червня 1904 року увійшов до історії літератури як День Блума. Цього дня відбувається дія роману ірландського письменника Джеймса Джойса "Улісс", а названо свято на честь головного героя роману - дублінського єврея Леопольда Блума.

Є думка, що цього дня, 16 червня 1904 року, відбулося перше побачення Джойса та його майбутньої дружини Нори Барнакл, у зв'язку з чим письменник і вирішив увічнити цей день у своєму творі.

1904-й став роком розлучення Джойса з батьківщиною. Він переїхав до Європи, але забрав Ірландію в серці. І, власне, із цього моменту все написане ним стане одним великим спогадом.

Фестиваль електронної музики Sonar

Фестиваль електронної музики Сонар – щорічний міжнародний музичний фестиваль, який традиційно відбувається у червні у Барселоні (Іспанія). Він є одним з найбільших на планеті подій у сфері електронної музики та знаменитим брендом Барселони.

Це триденний фестиваль, який з 1994 року розпочинається у середині червня – у четвер і закінчується в вихідні. Причому музику виконують три дні і три ночі безперервно. Варто зазначити, що Sonar це не лише фестиваль розширеної електронної музики та мультимедійного мистецтва, а й форум сучасного мистецтва.

За час існування він став живою легендою. Сюди приїжджають зірки електронної музики планетарного масштабу – прогресивні музиканти та ді-джеї, а тисячі шанувальників електронної танцювальної музики веселяться дні та ночі безперервно, спостерігають аудіовізуальні інсталяції, DJ-сети, виступи музичних гуртів та артистів.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини