Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 12:11:12

13 червня - цей день в Україні і світі

13.06.2022   09:30Агенцiя

13 червня в Україні – День визволення Маріуполя від російських окупантів у 2014 році.

Міжнародний день швейної машинки, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, День божої корівки, в Естонії, Латвії та Литві – День жертв комуністичних репресій, в Аргентині – День письменника, в Угорщині – День винахідника.

Православна церква вшановує пам'ять апостола від сімдесяти Єрмія та День Святого Духа. У католиків – День святого Антонія.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День визволення Маріуполя від російських окупантів

На світанку 13 червня 2014 року розпочалася активна фаза штурму Маріуполя. Штаб-квартиру бойовиків зачищали бійці батальйону "Азов". Крім них, Маріуполь звільняли дві роти батальйону "Дніпро-1", 1-а бригада Національної гвардії та бійці 79-ї окремої аеромобільної бригади.

Бій тривав кілька годин. Звільнення Маріуполя стало переломним моментом під час російсько-української війни у 2014 році та завадило подальшій окупації України.

2022 року агресор знову захопив героїчне місто. Але наша армія зможе відбити український Маріуполь. #stoprussia

Міжнародний день поширення інформації про альбінізм

Встановлений резолюцією Генасамблеї ООН від 18 грудня 2014 року, яка закликає держави вживати дієвих заходів щодо ліквідації будь-яких видів дискримінації людей, які страждають на альбінізм. А також ініціювати проведення заходів у сфері освіти та підвищення поінформованості громадськості про це захворювання.

Згідно зі світовою статистикою, на 20 тисяч дітей народжується одна дитина з альбінізмом — частковою або повною відсутністю пігменту меланіну. Люди-альбіноси мають дуже світлу шкіру, біляве волосся та вії.

День швейної машинки

У цей день 1790 року англійський винахідник Томас Сейнт запатентував конструкцію першої швейної машинки. Тоді його винахід не набув широкого розповсюдження. Через 80 років Вільям Ньютон Вілсон знайшов малюнки та креслення Сейнта в Лондонському патентному бюро та зробив робочу модель швейної машинки, яка зараз належить Лондонському музею науки.

День божої корівки

Божа корівка, або сонечко в багатьох культурах світу вважалася і вважається символом удачі. Десь її вважають комахою, яка є посланцем Небес, що надає зв'язок миру з Богом. Десь вірили в те, що сонечко пов'язує світ живих людей із потойбічним світом. У низці культур вбивство цієї комахи було заборонено.

Саме із фольклором та давніми віруваннями пов'язана і етимологія назви комахи. У більшості культур назва цього жука пов'язана з Богом чи Дівою Марією, а також християнськими святими. У деяких культурах простежується асоціація із Сонцем.

Поширені сонечка практично у всіх широтах, за винятком Антарктиди та зони вічної мерзлоти.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.